Henkilöstön ja ylimmän johdon palvelut
Kirjaamo
Kirjaamon esittely
Yliopiston virallinen asiakirjaliikenne kulkee kirjaamon kautta. Kirjaamo vastaa yliopistossa syntyvien ja sinne saapuvien virallisten asiakirjojen rekisteröinnistä sähköiseen asianhallintajärjestelmään (Dynasty).
Kirjaamo ylläpitää yliopiston sähköistä arkistoa sekä fyysistä päätearkistoa.
Kirjaamo vastaa myös asianhallintajärjestelmän edelleen kehittämisestä.
Vaasan yliopiston tiedonohjaussuunitelmassa (TOS) on listattu kirjattavat asiat tehtäväryhmittäin. Lisätietoja saa kirjaamosta.
Kirjaamo palvelee pääasiassa sähköisesti osoitteessa kirjaamo@uwasa.fi, joka on Vaasan yliopiston virallinen asiointiosoite.
Asiakirjapalveluiden sähköpostiosoitteeseen voi tehdä lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta mukaisen tietopyynnön.
Tiedusteluja ja mm. asiakirjatilauksia voi tehdä myös puhelimitse. Jos asiasi edellyttää vierailua kirjaamoon, sovi käyntiaika sähköpostitse tai puhelimitse (puh. 029 449 8079) etukäteen.
Yliopistolle postia lähetettäessä tulee kirjekuoren päällä olla ensin mainittuna yliopiston nimi ja sen jälkeen vastaanottavan henkilön nimi, mikäli se on lähettäjän tiedossa. Asiakirjapalveluiden sähköpostiosoitteeseen voi tehdä lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta mukaisen tietopyynnön.
Huom! Opiskelija-asioille sekä rekry- ja tehtävänhakuasioille on omat asiointipostit ja puhelinnumerot.
Lait
Paperiasiakirjojen toimittaminen
Asiakirjoja voi toimittaa kirjaamoon henkilökohtaisesti, toisen henkilön välityksellä tai lähettämällä ne postissa.
Asiakirjojen lähettäminen postitse on lähettäjän vastuulla.
Jos asiakirja on toimitettava kirjaamoon tietyssä määräajassa, on muistettava, että asiakirjan tulee olla perillä kirjaamossa viimeistään määräajan viimeisenä päivänä.
Asiakirjojen toimittaminen sähköisesti
Asiakirjoja otetaan vastaan sähköpostina. Lähettämisestä ns. sähköisenä viestinä on tarkemmat säännökset laissa.
Kirjaamon sähköpostiosoite on kirjaamo(at)uwasa.fi
Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa 2003/13
8 § Vastuu sähköisen viestin perillemenosta
Sähköinen viesti toimitetaan viranomaiselle lähettäjän omalla vastuulla.
Määräajassa toimitettava asiakirja on lähetettävä ennen määräajan päättymistä kirjaamoon siten, että asiakirja on yliopiston käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan kuluessa. Asiakirja katsotaan saapuneeksi, jos yliopistolla pystytään käsittelemään sitä teknisesti. Asiakirjaa, jonka lähettäjää ei saada selville ja jonka sisältöä ei muutoinkaan pystytä avaamaan, ei katsota saapuneeksi.
Viranomaiselle saapunutta sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Vaasan yliopiston käytössä ei ole sähköisen allekirjoituksen tekniikkaa.
Jos yliopiston käyttämä sähköinen järjestelmä on epäkunnossa tai poissa käytöstä taikka selvitystä asiakirjan saapumisajankohdasta ei muusta vastaavasta syystä voida saada, sähköisen asiakirjan saapumisajankohdaksi määritellään asiakirjan lähettämisajankohta. Lähettämisajankohdan määrittäminen saapumisajankohdaksi edellyttää, että lähettämisajankohdasta esitetään luotettava selvitys.
Sähköpostitse saapuneesta asiakirjasta lähetetään kirjaamosta hakemuksen tai muun asiakirjan saapumisesta kertova sähköpostiviesti ilman erillistä pyyntöä. Faksina tai muulla tavoin saapuneiden hakemusten saapumisesta ilmoitetaan vain erikseen pyydettäessä.
Suositus sähköpostin liitetiedostoista
Jos asiakirja halutaan lähettää sähköpostiviestin liitetiedostona, tulee liitetiedosto tallentaa word-, rtf-, excel-, power point tai pdf-tallennusmuotoon. Jos lähettäjä käyttää liitetiedostossa muuta tallennusmuotoa, ei voida taata, että liitetiedostona lähetetty asiakirja avautuisi kirjaamossa käytössä olevilla ohjelmilla.
Tietojen julkisuus
Yliopiston asiakirjat ja niiden tiedot ovat julkisia, elleivät ne ole salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (JulkL 1999/621) perusteella. Tyypillinen esimerkki salassa pidettävästä asiakirjasta on sellainen, joka sisältää tietoja toisen henkilön terveydentilasta tai tutkimus- tai liikesalaisuuksista. Asiakirjojen julkisuus ratkaistaan asiakirjakohtaisesti. Tehdystä ratkaisusta voi valittaa.
Kirjaamoon saapuvat asiakirjat rekisteröidään asianhallintajärjestelmään. Yksittäisiä käsiteltäviä asioita tai asiakirjoja voi tiedustella kirjaamosta puhelimitse, sähköpostilla tai käymällä kirjaamossa osoitteessa Torni, Yliopistonranta 7, 2. kerros.
Asiakirjojen kirjaaminen
Laissa viranomaisten toiminnan julkisuudesta (21.5.1999/621) edellytetään, että viranomaisten tulee "pitää luetteloa käsiteltäväksi annetuista ja otetuista sekä ratkaisuista ja käsitellyistä asioista tai muutoin huolehtia siitä, että sen julkiset asiakirjat ovat vaivattomasti löydettävissä". Käytännössä tämä tarkoittaa asiakirjojen rekisteröintiä esimerkiksi asianhallintajärjestelmän kaltaiseen rekisteriin ja muuta järkevää asiakirjojen arkistointitapaa (arkistointia esim. ajan, numeron tai nimen perusteella) sekä arkistossa olevien asiakirjojen luettelointia.
Kirjaamisella tarkoitetaan yliopiston käsittelemiin asioihin liittyvän kirjeenvaihdon ja päätösten sekä asioiden käsittelyvaiheiden merkitsemistä asianhallintajärjestelmään. Kyse on vireille tulleiden asioiden ja niihin liittyvien asiakirjojen päivittäisestä rekisteröinnistä. Asianhallintajärjestelmä on asiakirjoista tiedonhaun ja asioiden käsittelyn seurannan väline.
Yliopiston asianhallintajärjestelmää käyttää kirjaamo. Järjestelmään kirjataan yliopiston ja yksiköiden keskeiset hallinnolliseen päätöksentekoon liittyvät asiakirjat. Asiakirjan fyysisellä muodolla ei ole merkitystä, sillä faksi ja sähköpostikin on kirjattava asiakirja. Asianhallintajärjestelmän osia ovat diaari ja asiakirjatietokanta. Diaariin rekisteröidään käsittelyyn tulevat ja käsittelyssä olevat asiat ja asioihin kuuluvat asiakirjat.
Kirjattujen asiakirjojen julkisuus
Asianhallintajärjestelmän diaari on julkinen asiakirja, johon kaikilla on oikeus tulla tutustumaan.
Diaariin rekisteröidyt asiakirjat ovat pääsääntöisesti julkisia asiakirjoja. Niiden joukossa voi kuitenkin olla kokonaan tai osittain salaisia asiakirjoja. Asiakirjojen salaiseksi määrääminen perustuu lakiin viranomaisen toiminnan julkisuudesta (1999/621).
Kirjattujen asiakirjojen arkistointi, säilyttäminen ja hävittäminen
Kirjatut asiakirjat säilytetään arkistonmuodostussuunnitelman edellyttämällä tavalla.
Yhteystiedot
Asiakirjapalvelut eli yliopiston kirjaamo ja arkisto palvelevat pääsääntöisesti sähköisesti osoitteessa kirjaamo(at)uwasa.fi.
Tiedusteluja ja mm. asiakirjatilauksia voi tehdä myös puhelimitse. Jos asiasi edellyttää vierailua kirjaamoon, sovi käyntiaika sähköpostitse tai puhelimitse etukäteen.
Opiskeluun liittyvät asiat: hakijapalvelut(at)uwasa.fi
Sähköposti: kirjaamo(at)uwasa.fi
Puh. 029 449 8079
Postiosoite
Vaasan yliopisto
Kirjaamo
PL 700
65101 Vaasa
Katuosoite
Torni
Yliopistonranta 7
65200 Vaasa
Täyttösuunnitelmat
Avaa alta tehtävän täyttösuunnitelma. Jos tarvitset täyttösuunnitelman vaihtoehtoisessa muodossa, olethan yhteydessä osoitteeseen careers@uwasa.fi
Täyttösuunnitelma
Tehtävä ja sijainti
Tehtävä on osa Etelä-Pohjanmaan korkeakouluverkostoa (Epanet) ja se on osa Seinäjoen yliopistokeskuksen toimintaa. Hallinnollisesti tehtävä sijoittuu Vaasan yliopiston Markkinoinnin ja viestinnän akateemiseen yksikköön. Tehtävän toimipaikkana on Vaasan yliopiston toimipiste Seinäjoen yliopistokeskuksessa.
Epanet-korkeakouluverkosto rahoittaa tehtävää erillisen sopimuksen mukaisesti 5 vuoden määräajan.
Tehtäväkausi on 5 vuotta ja tehtävä täytetään ensisijaisesti professorin (Professor) tehtävänä. Tehtävä voidaan myös täyttää tutkimusjohtajan nimekkeellä (Research Director). Tehtävän nimike määräytyy hakijan ansioiden perusteella.
Tehtävä täytetään yliopistolain (558/2009) 33 §:n ja tämän perusteella laaditun Vaasan yliopiston johtosäännön mukaan julkista hakumenettelyä noudattaen. Tehtävän täytössä käytetään asiantuntijamenettelyä, joka on esitelty tarkemmin kohdassa täyttömenettely.
Arviointikriteeristö todetaan tarkemmin kohdassa kelpoisuusvaatimukset.
Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkausjärjestelmän mukaisesti. Professorin palkkataso määräytyy vaativuustasokartan tasoihin 8-9. Tutkimusjohtajan 7-8. Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa.
Professorin/Tutkimusjohtajan työajasta on voimassa mitä siitä on yliopistojen työehtosopimuksessa sovittu. Työtehtävistä sovitaan vuosittain työsuunnitelmien puitteissa.
Tehtäväala ja tehtävämääritys
Professorin/Tukimusjohtajan tehtävänalana on liiketoiminnan kehittäminen, soveltamisalana puurakentaminen, erityisesti suuren mittaluokan puurakentaminen. Tehtävän tutkimusalana on puurakentamisen kasvua tukevan tutkimuksen tekeminen.
Tehtävän toimenkuva on tutkimuspainotteinen, mutta vuosittaiseen kokonaistyöaikasuunnitelmaan voidaan sisällyttää myös opinnäytetöiden ohjaustehtäviä kuten myös vähäisessä määrin opetustehtäviä. Opetuspanos kohdentuu Vaasan yliopiston markkinoinnin koulutusohjelmiin. Tehtäviin kuuluu tehtäväalaansa liittyvien tutkimusprojektien suunnittelu, rahoituksen hankkiminen ja toteuttaminen, jatko-opintojen opinnäytetöiden ohjaus sekä oman tutkimusalueen tutkimustiedon käytön edistäminen elinkeinoelämässä.
Professorin tehtävään valittavalta ei vaadita käytännöllistä perehtyneisyyttä tehtäväalalta.
Yleinen uraportaan tasojen tehtävämäärittely
Professorin tehtävänä on harjoittaa ja ohjata tieteellistä tutkimustyötä, antaa siihen perustuvaa opetusta ja seurata tieteen kehitystä sekä osallistua alallaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön (Yliopistolaki 558/2009, 33 §).
Professori johtaa oman alansa tutkimusta yhdessä muiden saman alan professoreiden kanssa ja antaa siihen perustuvaa opetusta ja ohjausta. Professorin tehtävissä painottuvat tutkimusryhmän kehittäminen ja johtaminen. Professori määrittelee tutkimuksen suunnan tutkimusryhmässään ottaen huomioon alan kehityksen ja yliopiston strategiset linjaukset ja ohjaa nuorempia kollegoitaan suuntautumaan tämän mukaisesti. Professori johtaa ja kehittää alan koulutusta. Hän myös vastaa tutkimuksen ja opetuksen laadusta, rakentaa ja ylläpitää tutkimuksen ja opetuksen verkostoja kansallisesti ja kansainvälisesti sekä osallistuu alallaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. Professori kehittää ja käynnistää tutkimusprojekteja ja hankkii niihin ulkopuolista rahoitusta.
Tutkimusjohtajan tehtävänä on harjoittaa, ohjata ja johtaa tieteellistä tutkimustyötä, antaa siihen perustuvaa opetusta ja seurata tieteen kehitystä sekä osallistua alallaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen sekä alueelliseen, kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Tutkimusjohtajan tehtäviin kuuluu tutkimusprojektien suunnittelu ja toteuttaminen, tutkimustöiden ohjaus sekä tutkimustiedon käytön edistäminen elinkeinoelämässä. Tutkimusjohtaja vastaa myös tutkimushankkeiden rahoituksen hakemisesta ja verkottumista laajempiin tutkimushankkeisiin.
Kelpoisuusvaatimukset
Professorin tehtävään valittavalta edellytetään tohtorin tutkintoa, korkeatasoista tieteellistä pätevyyttä, kokemusta tieteellisen tutkimuksen johtamisesta ja näyttöjä edustamansa tutkimusalan kansainvälisestä yhteistyöstä sekä pedagogista osaamista ja kykyä antaa korkeatasoista tutkimukseen perustuvaa opetusta ja ohjata opinnäytteitä (ml. väitöskirjojen ohjaustyö). Lisäksi professorin tehtävässä edellytetään taitoa toimia akateemisena johtajana sekä näyttöjä ulkoisen rahoituksen menestyksellisestä hankinnasta ja aktiivisesta toiminnasta tiedeyhteisössä.
Tutkimusjohtajan tehtävään valittavalta edellytetään tohtorin tutkintoa, korkeatasoista tieteellistä pätevyyttä, kykyä tieteellisen tutkimuksen johtamiseen ja näyttöjä edustamansa tutkimusalan kansainvälisestä yhteistyöstä sekä tehtävässä tarvittavaa opetustaitoa ja kykyä toimia akateemisena johtajana. Ansioita arvioitaessa painotetaan erityisesti näyttöjä korkeatasoisesta tutkimustyöstä, ja/tai tuloksellisesta toiminnasta tutkimustoiminnan ja tutkimusprojektien johtamisessa, menestystä täydentävän tutkimusrahoituksen hankkimisessa sekä näyttöjä kansainvälisestä tutkimusyhteistyöstä. Tehtäväkuva voi myös olla painottunut esim. tutkimusinfrastruktuurin ja tutkimusyhteisön kehittämiseen sekä tutkimusrahoituksen hankkimiseen. Ellei tutkimusjohtajan tehtäviin liity merkittävässä määrin opetustehtäviä, voi hakijan ansioita arvioitaessa opetusansioiden painoarvo olla vähäisempi. Tapauskohtaisesti: kokemus yrityselämän tai julkisten organisaatioiden johto- ja asiantuntijatehtävistä luetaan hakijalle eduksi. Yliopistotasoinen opetus- ja ohjauskokemus luetaan lisäansioksi.
Kielitaito
Vaasan yliopiston hallintokieli on suomi. Opetuskielinä ovat suomi ja englanti, joten tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää myös sujuvaa suullista ja kirjallista englannin kielen taitoa. Ulkomaalainen tai Suomen kansalainen, joka ei ole syntyperäinen tai joka ei ole saanut koulusivistystä suomen kielellä, voidaan ottaa opetus- ja tutkimustehtävään sen estämättä, että hän ei ole osoittanut säädettyä suomen kielen taitoa. Tehtävään valitulta edellytetään tarpeellisen kielen taidon omaksumista Vaasan yliopiston kielilinjausten mukaisesti.
Täyttömenettely
Asiantuntijamenettely
Hakuajan täytyttyä dekaani valmistelee nimitystoimikunnan käsiteltäväksi ehdotuksen parhaiden hakijoiden valitsemiseksi saatettavaksi arviointimenettelyyn. Nimitystoimikunta tekee hakijoista alustavan arvion ja lähettää asiantuntijoille arvioitavaksi parhaimmiksi katsomiensa hakijoiden hakemusasiakirjat.
Nimitystoimikuntaan kuuluvat puheenjohtajan lisäksi asianomaisen akateemisen yksikön dekaani. Lisäksi jäseninä on toisen yksikön dekaani sekä 1-2 professoria tehtävän alalta.
Nimitystoimikunta valitsee vastuullisen dekaanin esityksestä kaksi ulkopuolista, tehtävän kannalta relevanttia lausunnonantajaa. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain (434/2003) 27–29 §:ää.
Asiantuntijoita pyydetään kahden kuukauden määräajassa antamaan kirjallinen arvio hakijoiden tieteellisestä pätevyydestä ja muusta ansioituneisuudesta sekä ottamaan kantaa tehtävään harkintansa mukaan parhaiten soveltuvista hakijoista.
Asiantuntijalausuntojen saavuttua nimitystoimikunta käsittelee lausunnot.
Opetusnäyte, haastattelu ja soveltuvuuden arviointi
Lausunnonantajien annettua lausuntonsa hakijoista, nimitystoimikunta käsittelee lausunnot ja kutsuu parhaiksi arvioimansa hakijat haastatteluun. Nimitystoimikunta päättää myös, onko hakijoiden annettava opetusnäyte ja arvioi mahdollisen opetusnäytteen osana opetustaidon kokonaisarviointia.
Nimitystoimikunta päättää myös mahdollisesta kielitaidon arvioinnista sekä tarvittaessa soveltuvuusarviointiin kutsumisesta. Soveltuvuusarviointi on ulkopuolisen palvelun tuottajan tarjoama arviointi hakijan soveltuvuudesta kyseessä olevaan tehtävään.
Tehtävään ottaminen
Nimitystoimikunta arvioi hakijan kokonaispätevyyden ja sopivuuden tehtävään. Nimitystoimikunta tekee perustellun esityksen yliopiston rehtorille tehtävän täyttämisestä tai täyttämättä jättämisestä.
Tehtävän täytössä sovelletaan kuuden kuukauden koeaikaa. Työsuhde alkaa sopimuksen mukaan.
Hakeminen
Tehtävää haetaan Vaasan yliopiston sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta. Hakuaika päättyy 27.3.2023
Hakijan tulee kelpoisuutta koskevaa arviointia varten täyttää hakulomake sekä lisätä järjestelmään määräaikaan mennessä:
1. Seuraavat englanninkieliset asiakirjat (ohjeet ansioluettelon, julkaisuluettelon, opetusportfolion laatimiseen Application attachments | University of Vaasa (uwasa.fi)):
- Ansioluettelo yliopiston ansioluettelomallin mukaisesti jaoteltuna
- Julkaisuluettelo
- Opetusportfolio, ansioluetteloa täydentävä
- Tutkimussuunnitelma/selvitys meneillään olevasta tutkimustoiminnasta
2. Lisäksi julkaisuluettelon mukaisesti numeroituna:
- sähköiset kopiot niistä enintään 10 julkaisusta ja muusta työstä, jotka hakijan mielestä on otettava huomioon arvioitaessa hänen kelpoisuutta ja ansioitaan. Hakemukseen liitettävät julkaisut voi tarvittaessa yhdistää enintään seitsemäksi pdf -tiedostoksi.
Lisätiedot
Arto Rajala, Dekaani, Markkinoinnin ja viestinnän akateeminen yksikkö, p. +358 29 449 8141
Hannu Makkonen, Professori, Markkinoinnin ja viestinnän akateeminen yksikkö, p. +358 29 449 8102
Kaisu Piirainen, Päällikkö, Henkilöstön ja johdon palvelut, p. +358 29 449 8428
Säädökset
Tehtävän täyttöä säätelee yliopistolaki (558/2009), valtioneuvoston asetus yliopistoista (770/2009), yhdenvertaisuuslaki (1325/2014), hallintolain (434/2003) esteellisyyssäännökset ja Vaasan yliopiston johtosääntö.
Publiikki
Seuraava publiikki järjestetään 18.6.2025 Levón-auditoriossa. Publiikkiin on erillinen ilmoittautuminen.
Ilmoittautuminen
Seuraava publiikki järjestetään 18.6.2025 Vaasan yliopiston Levón-auditoriossa. HUOM! Tilaisuuksia on kaksi, katso että ilmoittaudut oikeaan tilaisuuteen.
- Kello 12.15 Publiikissa juhlitaan diplomi-insinöörejä, hallintotieteiden maistereita ja filosofian maistereita sekä ns. teollisuusekonomeja eli tuotantotaloudesta, tietojärjestelmätieteestä ja teknisestä viestinnästä valmistuvia kauppatieteiden maistereita ja näiltä aloilta valmistuneita tohtoreita.
Ilmoittaudu kello 12.15 alkavaan publiikkiin
- Kello 14.15 Publiikissa juhlitaan kauppatieteiden maistereita ja tohtoreita
Ilmoittaudu kello 14.15 alkavaan publiikkiin
HUOM! Ilmoittautumiset 4.6.2025 mennessä
Publiikin sisältö ja kesto
Publiikin ohjelma koostuu rehtorin tervehdyksestä, dekaanien tervehdyksistä sekä valmistuneen puheesta. Tilaisuudessa valmistuneita huomioidaan henkilökohtaisesti, jokainen kutsutaan vuorollaan onniteltavaksi salin eteen.
Tilaisuus tarjoiluineen kestää noin 1,5 tuntia. Tilaisuudessa on paikalla ammattikuvaaja ja osallistujat voivat kuvauttaa itsensä ja läheisensä. Kuvat ovat tilaisuuden jälkeen ladattavissa omaan käyttöön. Linkki toimitetaan kaikille ilmoittautuneille.
Kaikille ilmoittautuneille lähetään tarkemmat ohjeet sähköpostitse ennen tilaisuutta.

Vieraat
Publiikkiin voit kutsua mukaan 1-3 vierasta, perheenjäseniä tai ystäviä. Vieraat ilmoitetaan ilmoittautumislomakkeella, muista mainita myös vieraiden erikoisruokavaliot.
Pukeutuminen
Publiikissa juhlitaan valmistuneiden upeita saavutuksia, ja tilaisuuteen pukeudutaan tämän mukaisesti. Miehillä tämä tarkoittaa pukua tai suoria housuja, irtotakkia ja kauluspaitaa.
Naisilla tyylikäs leninki tai housupuku.
Osallistumisen peruminen
Mikäli olet ilmoittautunut publiikkiin, mutta sairastut tai joudut peruuttamaan osallistumisesi, voit perua osallistumisesi saamasi vahvistusviestin linkin kautta (vahvistusviesti lähetetään events@uwasa.fi)
Mikäli sinulla on kysymyksiä publiikkitilaisuuksiin liittyen, ota yhteys events@uwasa.fi
Kaikkiin valmistumiseen liittyvissä asioissa, ota yhteys ohjaus@uwasa.fi
Kansainvälinen tiedeyliopisto
Laadukasta tutkimusta
Yhdistämme vahvan tieteenalakohtaisen osaamisemme globaaleihin muutostrendeihin monitieteisissä tutkimusalustoissamme. Edistämme niiden avulla monitieteisyyttä, tieteidenvälisyyttä ja poikkitieteisyyttä, jotta voimme tutkimuksen keinoin ratkaista monimutkaisia yhteiskuntaamme kohtaavia ongelmia.
Teemme eettisesti kestävää ja vastuullista tutkimusta. Noudatamme aina avoimen tieteen periaatteita. Edistämme tutkimuksen vaikuttavuutta tuottamalla uutta ja ajankohtaista tietoa koulutuksellemme, yhteistyökumppaneillemme ja koko yhteiskunnalle.
Korkealaatuista koulutusta
Tutkimuksemme ja koulutuksemme edistävät monimutkaisten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemista tieteen keinoin. Toimintamme kaikilla profiilialoillamme (kauppatieteet, tekniikka, hallinto- ja viestintätieteet) on vaikuttavaa ja edistää positiivista kehitystä Suomessa ja globaalisti.
Kolme kansainvälistä kauppatieteellistä maisteriohjelmaa ovat EFMD-akkreditoituja: Master's Degree Programme in International Business -ohjelma, Master's Degree Programme in Finance sekä Master's programme in Strategic Business Development.
ASIIN-akkreditointitoimisto on myöntänyt kaikille Tekniikan ja Innovaatiojohtamisen akateemisen yksikön akkreditointiprosessissa mukana olleille, seitsemälle tekniikan koulutusohjelmalle kansainväliset laatuleimat.
Meillä kansainvälisyys näkyy ja kuuluu
Yliopistomme panostaa kansainvälisyyteen - meillä se ei ole vain maininta strategiassa. Olemme hyvin verkottuneita ja teemme yhteistyötä noin 200 yliopiston kanssa lähes 50 maassa.
Vaasan yliopistossa noin kolmannes akateemisesta henkilöstöstä on kansainvälisiä osaajia. Pelkästään henkilöstössämme on edustajia yli 40 kansalaisuudesta. Kansainvälisyys näkyy myös opiskelijoiden kansainvälisessä liikkuvuudessa, kansainvälisissä maisteriohjelmissa, kansainvälisten jatko-opiskelijoiden määrässä sekä henkilöstön kansainvälisessä liikkuvuudessa. Tutkimusryhmämme tekevät tiivistä yhteistyötä kansainvälisten tutkimuskumppaneiden kanssa.
Vaasan seudulla ulkomaalaisten osuus on maan suurimpia - Vaasa onkin Helsingin jälkeen Suomen kansainvälisin kaupunki. Asukkaat edustavat yli 100 eri kansalaisuutta. He ovat aktiivisesti mukana seudun elinkeinoelämässä tai valmistautuvat tulevaisuuteen seudun korkeakouluissa.
Töihin menestyvään kaupunkiin
Menestyvien kaupunkiseutujen kärjessä
Vaasa porskuttaa menestyvien kaupunkiseutujen kärjessä. Eikä mikään ihme: meillä on Suomen suurin energia-alan yrityskeskittymä ja rutkasti työpaikkoja, kuusi korkeakouluyksikköä, meri sekä tutkitusti onnellisia ja energisiä ihmisiä. Täällä kaikki menee ihan kuin Strömsössä.
Vaasa on lähes 70 000 asukkaan merenrantakaupunki ja Suomen energiapääkaupunki. Keskustan puistikot, historiaa huokuvat kauniit talot, suuret puistot sekä karikkoinen saaristo luovat rannikkokaupungille oman tunnelmansa. Vaasa tuoksuu mereltä, kuulostaa nuorekkaalta, näyttää kansainväliseltä ja ammentaa voimansa energisyydestä.
Maailman kohtaaminen avoimin mielin on Vaasan seudulla tuttu juttu. Suomenkielisiä on 69 %, ruotsinkielisiä 23 % ja loput 8 % puhuvat kaikkia maailman kieliä. Yhdelläkin kielellä pärjäät.
Mutkatonta elämää
Elämä Vaasassa on mutkatonta. Työmatkat ovat lyhyitä eikä aikaa kulu ruuhkassa istumiseen. Jos haluat, niin pyöräile tai kulje bussilla. Vaasassa pyöräilymatkat ovat kompaktin kokoisen kaupungin ansiosta lyhyet. Oman auton omistaminen Vaasassa ei ole välttämätöntä, sillä kattava paikallisliikenne biokaasubusseineen kuljettaa aamusta iltaan.
Vaasaan on hyvät liikenneyhteydet. Vaasasta matkustaa junalla alle neljässä tunnissa Helsinkiin, lentäen vielä nopeammin ja kauemmas. Vaasasta on myös laivayhteys Uumajaan.
Onnellisia ihmisiä Vaasassa
- Työllisyystilanne on maan kärkitasoa jo 10 vuoden ajan
- Korkea tulotaso ja edullista asumista - täällä rahaa jää myös elämiseen
- Nopeasti töihin, kätevästi maailmalle
- Merenkurkun saaristo on Suomen ensimmäinen ja ainoa luonnonperintökohde UNESCOn maailmanperintöluettelossa
- Suomen kansainvälisimpiä seutuja
Laatuelämää myös vapaa-aikana
Vapaa-ajan viettäminen on Vaasan seudulla helppoa ja mielenkiintoista. Täältä löytyy aktiivista toimintaa miltei minkä tahansa harrastuksen tiimoilta.
Vaasassa on ison kaupungin kaupat, kahvilat ja ravintolat. Viihtymiseen panostetaan paljon: kulttuuri-, urheilu- ja vapaa-ajantarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin kaikkina vuodenaikoina. Tutustu Vaasan tarjontaan.
Vaasassa luonto on lähellä asuinpaikasta riippumatta. Menipä minne vain, on helppoa löytää itsensä meren ääreltä. Tiesitkö, että Vaasassa on jopa yli 400 kilometriä rantaviivaa?
Koteja kaikille
Vaikka Vaasan seudulla asuu yli 110 000 ihmistä, on asutus kuitenkin levittäytynyt niin laajalle, että harvoin tuntuu ahtaalta. Yksi syy asukkaiden onnellisuuteen lienee myös se, että asuminen ja eläminen on laadukasta ja helppoa. Vaasan seudulla on paljon tarjottavaa, arvostitpa sitten urbaania kaupunkivilinää tai luonnonläheistä elämää.
Hintataso Vaasassa on edullinen. Keskimääräinen neliöhinta on alle 2000 euroa, joten käteen jää enemmän rahaa elämiseen.
Hae dosentiksi
Dosentti on akateeminen arvo, joka myönnetään tunnustuksena tieteellisistä ja opetuksellisista ansioista. Vaasan yliopisto voi myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön ja hyvä opetustaito. Dosentuuri myönnetään aloille, joilla täydennetään yliopiston osaamisaloja ja mahdollistetaan dosentin asiantuntemuksen hyödyntämisen opetuksessa, ohjauksessa sekä tutkimuksessa ja kehittämistoiminnassa.
Dosentin arvon myöntäminen ei muodosta työsuhdetta, vaan dosentin tehtävistä ja mahdollisista tehtävien hoitamiseen liittyvistä korvauksista sovitaan erikseen. Dosentin arvo myönnetään toistaiseksi.
Dosentti tekee yhteistyötä yliopistoyhteisön kanssa ja osallistuu yliopiston akateemiseen toimintaan. Dosentti voi osallistua opetuksen antamiseen, opiskelijoiden ohjaukseen ja opinnäytteiden tarkastamiseen sekä muuhun yliopistolliseen toimintaan. Yhteistyön muodoista sovitaan säännöllisesti vähintään kolmen vuoden välein akateemisen yksikön ja dosentin välillä.
Dosentin pätevyyden arviointi
Tieteellinen pätevyys
Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön ja hyvä opetustaito.
Dosentin pätevyyden yleisenä kriteerinä on, että dosentin arvoa hakevalla on hyväksytyn väitöskirjan lisäksi muita julkaisuja siten, että kyseiseen dosentuurin alaan kuuluvat tutkimukset tieteelliseltä merkitykseltään ja määrältään vastaavat toista hyvätasoista väitöskirjaa.
Tieteellisestä tuotannosta tulee käydä ilmi, että hakija omaa hakemallaan dosentuurin alalla perusteelliset tiedot ja kyvyn itsenäiseen tieteelliseen tutkimukseen. Tieteellisen tuotannon tulee osoittaa, että hakija on luonut oman tutkimuslinjansa ja että hakijan tutkimustyö jatkuu aktiivisena.
Hakijan on laadittava selvitys siitä, mitkä julkaisut hänen mielestään muodostavat sen kokonaisuuden, jonka perusteella hakija katsoo saavuttaneensa dosentin pätevyyden. Yhteisjulkaisuista täytyy selvittää hakijan kontribuutio niihin. Arvioinnissa otetaan ensisijaisesti huomioon artikkelit, jotka on julkaistu tai hyväksytty julkaistavaksi kansainvälisissä, asiantuntijamenettelyä käyttävissä julkaisusarjoissa.
Dosentin arvoa hakevan ansioita arvioitaessa kiinnitetään huomiota:
- hakijan tieteelliseen julkaisutuotantoon kansainvälisissä, asiantuntijamenettelyä käyttävissä julkaisusarjoissa
- hakijan omaan osuuteen keskeisimmissä yhteisjulkaisuissa
- hakijan näyttöön itsenäisen tutkijanuran luomisesta (esim. omaan tutkimukseen saatuun rahoitukseen)
- hakijan osallistumiseen opinnäytetöiden ja tieteellisten tutkimusten ja/tai väitöskirjojen ohjaukseen
- hakijan aktiiviseen osallistumiseen alansa kansainväliseen toimintaan ja tieteellisiin kokouksiin
Opetustaito
Dosentilta edellytetään hyvää opetustaitoa. Sitä arvosteltaessa otetaan huomioon pedagoginen koulutus, opetustyössä hankittu käytännön kokemus, taito tuottaa oppimateriaalia, muut opetustoimessa saavutetut ansiot ja opetusnäyttein osoitettu opetuskyky.
Hakijan laatimasta yliopiston ohjeen mukaisesta ansioluettelomallista tulee käydä ilmi aikaisempi opetuskokemus, yliopistopedagoginen koulutus, oppimateriaalin tuottaminen ja mahdolliset muut opetusansioita osoittavat seikat. Dosentiksi hakevan opetustaidon arvioinnissa kiinnitetään huomiota hakijan opetustaitoon kokonaisuutena. Opetustaidon osana kokonaisuutta arvioi akateemisen yksikön johtoryhmä.
Osana opetustaidon arviointia hakijan on annettava opetusnäyte. Opetusnäyte on pääsääntöisesti näyteluento, josta tulee saada vähintään arvosana hyvä. Akateemisen yksikön johtoryhmä voi hyväksyä myös aikaisemmin Vaasan yliopistossa tai muussa yliopistossa annetun vastaavan opetusnäytteen. Koska opetustaito arvioidaan aina monipuolisesti, akateemisen yksikön johtoryhmä voi erityisestä syystä arvioida hakijan opetustaidon myös ilman opetusnäytettä.
Kielitaito
Dosentilta edellytetään yliopiston opetus- ja tutkimustehtäviä hoitavilta vaadittua kielitaitoa (A770/2009). Vaasan yliopistossa opetuskieli on suomi. Ulkomaalaiselle tai Suomen kansalaiselle, joka ei ole syntyperäinen tai joka ei ole saanut koulusivistystään suomen tai ruotsin kielellä, voidaan myöntää ilman erillistä hakemusta erivapaus tästä kielitaitovaatimuksesta.
Hakumenettely ja asiantuntijalausunnot
Ennen dosentin arvon hakemista hakijan tulee olla yhteydessä akateemisen yksikön dekaaniin, jonka yksikköön dosentuuri sijoittuu. Taustalla voi olla alustavat keskustelut oppiaineen professorin kanssa. Akateeminen yksikkö ohjeistaa hakemuksen toimittamisessa.
Dekaani, tai hänen nimeämänsä oppiaineen edustaja, esittää dosentuurin alaa koskevan selvityksen ja perustellun kannanottonsa dosentuurin tarkoituksenmukaisuudesta akateemisen yksikön johtoryhmälle. Tässä selvityksessä tulee ilmetä, millä tavalla hakijan erityisosaaminen integroidaan osaksi yliopiston koulutusohjelmia ja tutkimustoimintaa.
Akateemisen yksikön johtoryhmä valitsee kaksi vähintään dosentin pätevyyden omaavaa asiantuntijaa antamaan lausunnon dosentiksi hakevan tieteellisestä pätevyydestä, ellei se erityisestä syystä katso lausunnon pyytämistä tarpeettomaksi.
Asiantuntijoiden on lausunnoissaan analysoitava hakijan tuotantoa niin, että lausunnoista käyvät selvästi ilmi ne perusteet, joiden mukaan hakija on saavuttanut dosentin arvoa edellyttävän tieteellisen pätevyyden. Akateemisen yksikön johtoryhmä edellyttää asiantuntijoiden ilmoittavan lausunnoissaan yksiselitteisesti, täyttääkö hakija dosentin arvon saamisen edellytykset.
Jos akateemisen yksikön johtoryhmä katsoo asiantuntijalausuntojen ja hakijan opetustaidon perusteella hakijan täyttävän edellytykset dosentin arvon myöntämiselle, tekee yksikön johtoryhmä esityksen rehtorille dosentin arvon myöntämisestä.
Dosentin arvon myöntää rehtori.
Hakemusasiakirjat
Dosentuurihakemus jätetään yliopiston rekrytointijärjestelmän kautta. Hakulomakkeeseen tulee liittää vapaamuotoinen hakemus, josta käy ilmi haetun dosentuurin ala. Lisäksi hakemukseen liitetään seuraavat asiakirjat (katso Hakemuksen liitteet).
- Ansioluettelo
- Ansioluetteloa täydentävä opetusportfolio
- Julkaisuluettelo
- Selvitys siitä, mitkä julkaisut hakijan mielestä muodostavat sen kokonaisuuden, jonka perusteella hakija katsoo saavuttaneensa dosentin pätevyyden. Yhteisjulkaisuista tulee käydä ilmi hakijan kontribuutio niihin.
- Enintään kymmenen julkaisua sekä luettelo näistä julkaisuista
- Oikeaksi todettu kopio tohtoritutkinnon todistuksesta
Hakemuksen käsittely ja valintaprosessi
Valintaprosessi
Kaikkia avoinna olevia työpaikkoja haetaan Laura-rekrytointijärjestelmän kautta. Hakijan vastuulla on varmistaa, että hakuilmoituksessa mainitut hakuasiakirjat löytyvät Laura-hakujärjestelmästä määräaikaan mennessä.
Hakuajan päätyttyä Vaasan yliopisto valitsee hakijoiden joukosta ne, jotka jatkavat haun toiseen vaiheeseen. Tehtäväkohtaisesti rekrytoiva osapuoli tai siihen valittu nimitystoimikunta sopii haastattelukäytännöistä ja muista rekrytointiin liittyvistä toimenpiteistä sekä päättää mahdollisista kielitesteistä, soveltuvuusarvioinneista ja opetusnäytteen antamisesta.
Vaasan yliopistolla on oikeus perustellusta syystä jättää täyttämättä tehtävä, jatkaa hakuaikaa sekä ottaa huomioon ehdokkaat, jotka eivät ole hakeneet paikkaa hakuajan kuluessa.
Valintaa opetus- ja tutkimustehtäviin määrittelee yliopistolaki (558/2009) ja tämän perusteella laadittu Vaasan yliopiston johtosääntö.
Valinta opetus- ja tutkimustehtäviin
Yliopiston opetus- ja tutkimustehtäviin otettaessa hakijoiden ansioita ja osaamisia arvioidaan laajasti eri osa-alueilta. Hakuilmoituksissa ilmoitetaan tehtävän menestyksellisen hoitamisen edellytykset ja valintakriteerit.
Siltä osin kuin tehtävän täyttö sitä edellyttää, hakuasiakirjat voidaan lähettää sisäisille ja/tai Vaasan yliopiston ulkopuolisille tieteenalan asiantuntijoille arvioitavaksi.
Opetusnäyte
Opetus- ja tutkimustehtäviin valittaessa osa hakijoista voidaan pyytää antamaan opetusnäyte osana opetustaidon kokonaisarviointia. Opetusnäyte on julkinen tilaisuus ja sen kesto on noin 30 minuuttia. Opetusnäyte voidaan myös nauhoittaa.
Kielitaito
Yliopistoille annetun asetuksen (770/2009) mukaan henkilöltä vaaditaan, että hän hallitsee suomen kielen. Asetuksen edellyttämä kielitaito on henkilöllä, joka on saanut koulusivistyksen tai suorittanut yliopistotutkinnon asianomaisella kielellä. Kielitaito voidaan osoittaa myös muun suomalaisen korkeakoulun antamalla todistuksella. Mikäli edellytetty kielitaito ei ilmene hakijan hakemuksesta, voidaan käyttää haastattelua, näyteluentoa tai muuta sopivaa keinoa kielitaidon arvioimiseksi.
Vaasan yliopiston hallintokieli on suomi. Opetuskielet ovat suomi ja englanti. Ulkomaalainen tai Suomen kansalainen, joka ei ole syntyperäinen tai joka ei ole saanut koulusivistystä suomen kielellä, voidaan ottaa opetus- ja tutkimustehtävään sen estämättä, vaikka hän ei ole osoittanut säädettyä suomen kielen taitoa. Tehtävään valitun tulee kuitenkin hankkia tehtävän hoidon kannalta riittävä kielen taito Vaasan yliopiston kielellisten linjausten mukaisesti.
Tavoitteena on, että kaikki yliopiston tehtäviin rekrytoidut henkilöt saavuttavat suomen kielessä vähintään peruskielitaidon neljän vuoden sisällä rekrytoinnista (A2 taso eurooppalaisen viitekehyksen mukaan).
Mikäli rekrytoidun henkilön tehtävänkuvaan kuuluu tai oletettavasti tulee jatkossa kuulumaan vaativia hallinnollisia tehtäviä, suositellaan henkilön tietyllä aikajänteellä saavuttavan suomen kielessä vähintään itsenäisen kielenkäyttäjän kielitaitotason (B1/B2 taso eurooppalaisen viitekehyksen mukaan).
Englannin kielen taidon odotteet riippuvat tehtävästä. Lähtökohtaisesti kaikkiin tehtäviin rekrytoitavien henkilöiden tulee yltää englannin kielessä vähintään peruskielitaitotasolle (A2 taso eurooppalaisen viitekehyksen mukaan). Suurin osa yliopiston tehtävistä on kuitenkin sellaisia, joissa edellytetään itsenäisen kielenkäyttäjän kielitaitoa (vähintään B1/B2 taso).
Johtaja- ja päällikkötasoisissa tehtävissä, sekä monissa muissa yliopistopalveluiden tehtävissä edellytetään taitavan kielenkäyttäjän tasoa C1 tai C2, ellei ole erityisiä perusteita poiketa tästä taitotasosta.
Opetus- ja tutkimustehtävissä, joissa tehtävän sujuva hoitaminen edellyttää sujuvaa kielivalmiutta, edellytetään niin ikään taitavan kielenkäyttäjän tasoa C1 tai C2
Hakuilmoituksessa täsmennetään, millaista kielitaitoa tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää.
Vaasan yliopisto tukee henkilöstönsä kielitaidon kehittämistä mm. tarjoamalla säännöllistä ja monipuolista kielikoulutusta.
Hakemuksen liitteet
Liitetiedostojen lisääminen
Voit lisätä CV:si lisäksi enintään 10 liitettä. Yhden liitteen maksimikoko on 5 MB. Mikäli tiedostosi on tätä isompi, voit joko tallentaa sen osissa tai pienentää sitä.
Tiedoston pienentäminen: Voit pienentää PDF-tiedostoja käyttämällä PDF-XChange-ohjelmaa. Avaa haluamasi tiedosto PDF-XChange-ohjelmassa. Valitse Tiedosto → Tallenna optimoituna. Täällä voit muuttaa värikuvien, harmaasävykuvien ja mustavalkokuvien resoluutiota (dpi) esimerkiksi arvoksi 125. Painettuasi OK ohjelma pienentää tiedoston.
Tutkimussuunnitelma
Tutkimussuunnitelman pituus on 5–10 sivua (kirjasin Times New Roman 12 pt tai vastaava), ellei työpaikkailmoituksessa toisin määritellä.
Tutkimussuunnitelma sisältää yleensä seuraavat asiat:
- Yhteenveto (tiivistelmä)
- Tutkimuksen tausta ja tavoitteet
- Tutkimuksen lähtökohdat, suhde aikaisempaan tutkimukseen
- Tutkimusongelman spesifiointi
- Tutkimuksen menetelmät
- Tutkimuksen aikataulu ja toimintasuunnitelma
- Tutkimuksen tulokset
- Keskeinen kirjallisuus
Hakemukseen voi sisällyttää myös julkaisusuunnitelman ja opintosuunnitelman.
Opetusportfolio
Vaasan yliopiston tehtävän täytöissä hakijan ansiot arvioidaan ansioluettelomallin mukaisesti. Tehtävien hakuilmoituksissa mainitaan, mikäli ansioluetteloa tulee täydentää opetusportfoliolla. Mahdollisessa opetusportfoliossa tulee huomioida mm. seuraavat asiat (vältetään jo ansioluettelossa mainittujen asioiden toistamista):
- Oma opetusfilosofia ja pedagoginen ajattelu
- Oman opetustoiminnan vahvuudet, kehittämishaasteet ja visiot suhteessa esimerkiksi opiskelijapalautteeseen ja vertaisarviointiin
- Oppimateriaalin tuotanto ja opetusteknologian hyödyntäminen
- Osallistuminen opetuksen kehittämiseen
Opetusportfolion teksti on kertovaa. Opetusportfolion pituus on tässä tapauksessa maksimissaan neljä sivua ja sitä voivat tukea harkiten valitut liitteet.
Ansioluettelo
Vaasan yliopiston käyttämä ansioluettelomalli perustuu Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK), Suomen yliopistot UNIFI ry:n, Ammattikorkeakoulujen rehtorienneuvosto Arene ry:n ja Suomen Akatemian määrittelemään tutkijan ansioluettelomallin periaatteisiin. Lisätietoja ja malli: http://www.tenk.fi/fi/tutkijan-ansioluettelomalli
Hakijan tulee esittää kokonaisuudessaan kaikki ne ansiot ja sidonnaisuudet, jotka ovat hakuprosessissa relevantteja.
Julkaisuluettelon malli
Hakijan julkaisuluettelon tulee sisältää seuraavat tiedot:
- hakijan nimi, julkaisuluettelon päiväys
- julkaisut luokiteltuna OKM:n julkaisuluokituksen mukaisesti.
A Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit
B Vertaisarvioimattomat tieteelliset kirjoitukset
C Tieteelliset kirjat (monografiat)
D Ammattiyhteisölle suunnatut julkaisut
E Suurelle yleisölle suunnatut julkaisut
F Julkinen taiteellinen ja taideteollinen toiminta
G Opinnäytteet
H Patentit ja keksintöilmoitukset
I Audiovisuaaliset aineistot ja tieto- ja viestintätekniset ohjelmat