Simulointi ja mallintaminen
Simuloinnin ja mallintamisen alaryhmän merkittävänä tavoitteena on kehittää useilla eri polttoaineilla toimivia voimansiirtojärjestelmiä erityisesti laivamoottoreiden osalta ja siten vähentää merenkulun päästöjä. Alaryhmä tutkii vaihtoehtoisten polttoaineiden palamistapoja, kehittää monikäyttöistä perusmoottoria ja räätälöi jälkikäsittelyjärjestelmiä uusille polttoaineille, kuten ammoniakille ja vedylle.
Edistämme innovointia ja vaikutamme polttomoottoriteknologian kehitykseen sekä sisäisellä että alan johtavien yritysten kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Olemme sitoutuneita kestävyyteen, vaihtoehtoisten polttoaineiden ja teknologioiden tutkimukseen sekä edelläkävijyyteen tutkimuksessamme.
Vaasan yliopistolla on parhaillaan käynnissä useita monipuolisia ja innovatiivisia tutkimushankkeita. Yksi tärkeimmistä hankkeista on laaja tutkimus, jossa keskitytään vetyä ja ammoniakkia käyttävien moottoreiden kehittämiseen aina kartoitusvaatimuksista vaihtoehtoisten polttoaineiden lämpötehon mallintamiseen.

Valmiudet
Ohjelmistot: GT-Power, Converge, OpenFOAM.
Koodaus ja ohjelmointi: C++, MATLAB, Python
Sisäiset työkalut:
Vaasan yliopiston edistyksellinen termokineettinen monivyöhykemalli (UVATZ-malli).
Turbulenssimallinnus
Fenomenologinen suihku (kehitteillä)
Akustisen turboahtimen mallintaminen (kehitteillä).
Suuttimen mallintaminen (kehitteillä)
Palamisen mallintaminen:
- 0D/1D-simuloinnit
- 3D CFD-simuloinnit
Kattava mallintaminen ja simulointi:
Tutkimukset kattavat laajan kirjon moottorin osajärjestelmiä, ja niissä käytetään kaupallisia ohjelmistotyökaluja, jotka on räätälöity kunkin osajärjestelmän erityispiirteisiin, jotta voidaan optimoida niiden toiminta ja ymmärtää niiden vaikutus moottorin kokonaissuorituskykyyn.
Täysimittainen palamisen mallintaminen
Moottorin osajärjestelmien mallintaminen: Sisältää yksittäisten komponenttien yksityiskohtaisen tarkastelun, jonka avulla saadaan tietoa niiden suorituskyvystä ja niiden suorasta vaikutuksesta palamistuloksiin, mikä edistää moottorin kokonaistehokkuutta.