Koulutukset ja hankkeet

Yksi tehtävämme on tukea kasvatus- ja opetushenkilöstön elinikäistä oppimista ja koulutusta. Järjestämme tämän puitteissa erilaisia koulutuksia aina Ideapaja-illoista verkkokoulutuksiin. Toimimme myös osana valtakunnallisia LUMA-keskus Suomen opetuksen ja oppimisen kehittämisohjelmia, jotka tarjoavat opettajille hienoja mahdollisuuksia täydennyskoulutukseen sekä opettajana kehittymiseen. Lisää tietoa tarjolla olevista koulutuksista sekä hankkeista ja niiden täydennyskoulutuksista saat tältä sivulta. Tutustu myös sivustolta löytyvään itseopiskelumateriaaliin.

Koulutukset

Ideapaja-illat varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajille

Järjestämme toiminnallisia iltoja varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajille inspiroimaan ja antamaan uusia ideoita sekä työkaluja luonnontieteiden, teknologian ja projektioppimisen hyödyntämiseen omassa työssä. Illan teema voi liittyä ryhmän tarpeiden mukaan projektioppimisprosessista ohjelmointiin tai opetusvälineisiin, kuten esimerkiksi Sphero tai MicroBit. Illan kesto on noin 1-2 tuntia. Mikäli työyhteisönne on kiinnostunut saamaan uusia ideoita ja näkökulmia työhön, ottakaa meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Avaamme tähän yhteydenottolomakkeen, kun ideapaja-iltoja on taas COVID-rajoitusten puolesta mahdollista järjestää. 

__________________________________________________________

Ohjelmointia Scratch-ohjelmalla - verkkokurssi (1op)

Vaasan yliopiston avoin yliopisto tarjoaa tänä lukuvuotena mahdollisuuden suorittaa ”Ohjelmointia Scratch-ohjelmalla”- verkkokurssin ilmaiseksi. Verkkokurssi on suunnattu kaikille aikuisille graafisen ohjelmoinnin alkeista ja perustoiminnoista kiinnostuneille tai niitä työssään tarvitseville henkilöille. Verkkokurssi on suoritettavissa omaan tahtiin 6.10.2020-18.6.2021 välisenä aikana. Tervetuloa kurssille!

Verkkokurssin tarkemmat tiedot ja ohjeet ilmoittautumiseen löydät täältä.

Taidetta Spheroilla

Hankkeet

LUMATIKKA

LUMATIKKA-verkkokursseilla kehitetään matematiikan opetusta. Koulutuksessa mietitään esimerkiksi käytännöllisiä vinkkejä toiminnallisen ja tutkivan matematiikan opetuksen toteuttamiseksi. Verkkokurssit ovat maksuttomia.

Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Kursseja on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi. LUMATIKKA-ohjelma on LUMA-keskus Suomi -verkoston koordinoima hanke, jota Opetushallitus rahoittaa.

Tutustu ohjelmaan tarkemmin ja aloita maksuttomat verkko-opinnot keväällä 2021. Kurssit ovat käynnissä 11.1.-18.4.2021.

Lisätietoja: https://lumatikka.luma.fi | info@lumatikka.luma.fi

 

LUMA2020-Monialaista projektioppimista eri koulutusasteilla

Kaipaatko uusia ideoita opetuksesi tai opetusharjoittelun tueksi? Osallistu 1 op verkkokurssille 18.1.-31.12.2021 välisenä aikana omaan tahtiisi.

Kurssit on suunnattu kaikkien asteiden opettajille ja opettajaksi opiskeleville. Tarjoamme uutta tutkimuspohjaista tietoa monialaisesta ja eheyttävästä opetuksesta oman opetuksen ja opetussuunnitelman tueksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamien verkkokurssien materiaalit on kehitetty yhteistyössä LUMA-keskus Suomen 11 korkeakoulun verkoston ja opettajien kanssa. Kurssit ovat maksuttomia ja niitä on mahdollista suorittaa omaan tahtiin.

Kurssit ovat:

LUMA2020 – Monialaista projektioppimista varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen 1 op
LUMA2020 – Monialaista projektioppimista peruskoulussa 1 op
LUMA2020 – Monialaista projektioppimista toisella asteella 1 op

lumatikka logo

Itseopiskelumateriaalit

Innostavilla peleillä uusia tuulia opetukseen! -Itseopiskelumateriaali

Suunnittele peliprojekti omaan kouluun! Tämä itseopiskelumateriaali on tehty osana LUMA SUOMI -ohjelman hanketta "Oppiaineet ja opettajat integroivaa tietotekniikan ja ohjelmoinnin opetusta." 2017-2019. Se ohjaa pieniä opettajaryhmiä luomaan suunnitelman ohjelmoinnin integroimiseksi osaksi esimerkiksi koulussa valmiiksi toteutettavaa monialaista opetuskokonaisuutta peliteeman avulla. Koulutusmateriaali on suunnattu ala- ja yläkoulun opettajille. Koulutuksen rakenne ja arvioitu ajankäyttö löytyvät kuvasta.

Koulutusmateriaali

Koulutusmateriaalit on jaettu kolmeen osaan, joista yksi toimii koulutuksen runkona, toinen tukimateriaalina ja kolmas kokoaa suunnitelman. Materiaalit sisältävät ryhmätöitä ja suunnittelua ohjaavia tehtäviä. Ajankäytön määrää ryhmän toiminnan tahti.

  1. "Oppiainerajat ylittävän peliprojektin suunnittelu omaan kouluun" -materiaali toimii koko itseopiskelumateriaalin runkona ja ohjaa suorittamaan tehtävät oikeassa järjestyksessä. Aloita siis aiheeseen tutustuminen tästä materiaalista!
  2. "Oppiainerajat ylittävän peliprojektin suunnittelu omaan kouluun - Vinkkipankki" toimii koulutuksen oheismateriaalina ja tiivistää koulutuksen tietosisältöön liittyvät asiat lyhyesti ja ytimekkäästi. Vinkkipankki sisältää myös paljon hyödyllisiä linkkejä, jotka kannattaa ottaa talteen.
  3. "Opetuskokonaisuuden suunnittelua ohjaavat tehtävät" toimii koko suunnitelman kasaavana monistenippuna. Tämän avulla saadaan tehtyä aikataulutettu ja tarkka opetussuunnitelma peliprojektin vetoon omalla koululla.

Ohjelmointialustaan tutustumista tukee Materiaalipankki-sivu.

Materialet på svenska:

  1. "Planera läroämnesövergripande spelprojekt för sen egna skolan" -materialet. Börja här!
  2. "Planera läroämnesövergripande spelprojekt för sen egna skolan - Tipsbanken" -materialet innehåller tips, websidor etc.
  3. "Uppgifter som styr planeringen av undersvisningshelheten" -materialet innehåller uppgifter för lärarna.