Viestintätieteiden valintakoe

Valintakoe viestintätieteiden kandidaattiohjelmaan järjestetään perjantaina 9.6.2023 klo 12.00-15.00.

Tältä sivulta löydät tarkat osallistumisohjeet viestintätieteiden valintakokeeseen osallistuville. Jos tulet hyväksytyksi todistusvalinnassa tähän hakukohteeseen, et voi osallistua tämän hakukohteen valintakokeeseen. Kaikki muut hakemuksensa määräaikaan mennessä jättäneet hakijat voivat osallistua valintakokeeseen. Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.

Koesalien tiedot julkaistaan tällä sivulla viimeistään viikko ennen valintakoetta.

Huomaathan, että koe järjestetään yhtä aikaa Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen valintakokeen kanssa. Jos osallistut molempien hakukohteiden valintakokeeseen, saat koetilaisuudessa molempien hakukohteiden valintakoekysymykset.

Valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakoetta varten luettava ennakkomateriaali on julkaistu 12.5.2023 

Materiaali on saatavana sekä pdf-tiedostona että EPUB-muodossa e-kirjana.

Valintakoetehtävät perustuvat ennakkomateriaalin lisäksi koetilaisuudessa jaettavaan kirjalliseen aineistoon.

Valintakokeen avulla arvioidaan tekstin tuottamisen taitoa, analyyttistä kykyä, viestintävalmiuksia ja kohderyhmän huomioonottamista.

Voit halutessasi tutustua aikaisempien vuosien valintakoetehtäviin.

Valintakoe Vaasassa

Vaasan yliopisto järjestää viestintätieteiden valintakokeen samanaikaisesti Vaasassa, Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Hakija sai valita koepaikkakunnan vapaasti hakuvaiheessa ja ilmoittaa paikkakunnan sähköisellä hakulomakkeella.

Vaasassa kokeeseen osallistuvat ne, jotka ovat hakulomakkeellaan valinneet koepaikakseen Vaasan yliopiston.

Vaasassa valintakokeet pidetään Vaasan yliopiston kampuksella, Palosaaren kaupunginosassa osoitteessa Wolffintie 32, 65200 Vaasa.

Kampuskartta - Vaasa

Saapuminen valintakokeisiin tapahtuu Tervahovi-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta. Pääsisäänkäynti on rakennuksen Wolffintien puoleisessa päädyssä.

Jos tulet omalla autolla, pysäköintitilaa löytyy yliopiston päärakennuksen edestä, Wolffintien varresta ja Yliopistonrannasta. Yliopiston alueelle pysäköidessä ei valintakoepäivinä tarvita erillistä pysäköintilupaa. Ethän pysäköi alueen yrityksille varatuille paikoille.

 

Kuva
Vaasan yliopiston pysäköintikartta 2023

Valintakoe Espoossa, Oulussa tai Tampereella

Vaasan yliopisto järjestää viestintätieteiden valintakokeen samanaikaisesti Vaasassa, Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Hakija voi valita koepaikkakunnan vapaasti ja ilmoittaa paikkakunnan sähköisellä hakulomakkeella.

Espoossa järjestettävä valintakoetilaisuus: Aalto-yliopisto, Otaniemen kampus, TUAS-talo. Katuosoite: Maarintie 8, Espoo.

Oulussa järjestettävä valintakoetilaisuus: Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, päärakennus. Katuosoite: Pentti Kaiteran katu 1, Oulu.

Tampereella järjestettävä valintakoetilaisuus: Tampereen yliopisto, Hervannan kampus, Konetalo. Katuosoite: Korkeakoulunkatu 6, Tampere

Tarkemmat salitiedot ja saapumisohjeet päivitetään myöhemmin.

Saapuminen valintakokeisiin

Osallistu valintakokeeseen sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi.
Tarvittaessa voit tarkistaa koepaikkakunnan hakulomakkeeltasi Opintopolusta.  

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyytesi kokeeseen saapuessasi. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta. Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä.

Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat
 • voimassa oleva passi,
 • suomalainen ajokortti,
 • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi
sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta.

Saavuthan valintakokeisiin hyvissä ajoin, sillä kokeen valmistelut ja saliin sijoittuminen voidaan aloittaa jo ennen kokeen varsinaista aloittamisaikaa. Valintakoe saattaa myös kestää kauemman kuin alunperin ilmoitettuun ajankohtaan saakka.

Mitä mukaan kokeeseen?

Kokeeseen tulee ottaa mukaan
 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus
 • Kirjoitusvälineet (lyijykynä tai lyijytäytekynä, teroitin, pyyhekumi, viivoitin)
Voit ottaa kokeeseen mukaan:
 • Yhden korkillisen juomapullon ja pienet eväät läpinäkyvässä kääreessä. Vältä voimakkaasti tuoksuvia tai yleisesti allergisoivia juomia ja ruoka-aineita.  
 • Kokeen aikana mahdollisesti tarvittavat lääkkeet ja yksittäispakatut kuukautissuojat. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. läpipainopakkaukset. Esitä lääkkeet valvojalle saliin mennessäsi.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.
 • Kasvomaskin sekä käsidesin pienessä läpinäkyvässä pullossa. 

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on kiellettyä.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi:

 • Oma kello (oli se sitten älykello tai tavallinen rannekello). Jokaisessa koesalissa on kello.
 • Nuuska ja purukumi
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla valintakoesaleissa.

Matkapuhelin tulee sulkea (lentotila) ennen kokeen alkamista ja jättää laukkuun tai takin taskuun valvojan osoittamaan paikkaan; valvojat ohjeistavat mihin voit jättää tavarasi kokeen ajaksi.

Ohjeita koepäivään

Koesaliin siirryttäessä sinun tulee seurata annettuja ohjeita.

Valvojat tarkastavat kokeeseen mukaan ottamasi tavarat saliin tultaessa ja ohjeistavat sinua siitä, mihin sinun tulee koesalissa istua.

Matkapuhelin tulee sulkea (tai laittaa lentotilaan) ennen kokeen alkamista ja jättää valvojan osoittamaan paikkaan.

Et saa koskea koepapereihin, ennen kuin valvoja antaa luvan. Kokeen alettua muista ensimmäiseksi kirjoittaa nimesi ja muut vaaditut tiedot kaikkiin koepapereihin. Kuuntele kokeen alussa annetut ohjeet tarkasti! Lue myös koepaperissa olevat ohjeet huolellisesti!

Kokeessa havaittu vilppi voi johtaa kokeen hylkäämiseen.

WC:ssä käyminen

Sinun on mahdollista käydä WC:ssä kesken kokeen. Tällöin sinun tulee viitata ja odottaa, että valvoja saapuu luoksesi ja ohjaa sinut WC-tiloihin ja takaisin. WC käynnit hoidetaan yksi hakija kerrallaan. WC:ssä käyminen kuluttaa koeaikaasi.

Kokeen päättyminen

Valintakokeesta saa poistua aikaisintaan puoli tuntia sen jälkeen, kun koe on alkanut salissasi. Valvojat ilmoittavat, kun koeaikaa on jäljellä 30 minuuttia ja kun koeaika loppuu.

Koeajan loputtua sinun tulee lopettaa kirjoittaminen välittömästi ja laskea kynä pöydälle. Odota, että valvoja ohjeistaa sinua siitä, missä järjestyksessä koevastaukset palautetaan. Näytä henkilöllisyystodistuksesi valvojalle koetehtäviä palauttaessasi. Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta esimerkiksi armeijaa varten, pyydä todistus koetehtäviä palauttaessasi.

Vanhoja valintakokeita

Ennen valintakoetta voit tutustua aikaisempien vuosien valintakoekysymyksiin Näin haet -sivuillamme.