Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Saavutettavan ja esteettömän opiskelun tavoitteena on opiskelijoiden yhdenvertaisuus ja palveluiden (opetus, ohjaus jne.) saavutettavuus aina opintoihin hakeutumisesta opintojen päättämisvaiheeseen. Vaasan yliopisto toteuttaa esteettömyyttä opiskelijavalinnassa ja valintakokeiden järjestelyissä.

Valintakokeen yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan valintakokeeseen osallistumiseen liittyviä käytännön asioita. Järjestelyiden tarkoituksena on taata, että kaikki hakijat ovat valintatilanteessa yhdenvertaisessa asemassa.

Yksilöllisiä järjestelyitä tulee kevään 2023 osalta hakea 6.4.2023 klo 15.00 mennessä.

Yksilölliset järjestelyt

Mikäli valintakokeeseen osallistuja tarvitsee muita yksilöllisiä järjestelyjä (lisäaikaa, irtopöydän, valintakoekysymykset suuremmalla fontilla tai pistekirjoituksella, jne.), hänen tulee ottaa yhteyttä hakijapalveluihin tarvittavien yksilöllisten järjestelyjen aloittamiseksi.

Yksilöllisten järjestelyjen hakemuksessa tulee:

 • yksilöidä millaisia järjestelyitä hakija tarvitsee
 • olla liitteenä kopiot todistuksista, joihin järjestelypyyntö perustuu (esimerkiksi lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta tai todistus lukihäiriöstä tai oppimisvaikeudesta)

Tarkemmat ohjeet löydät hakulomakkeesta.

Hakemuksen liitteenä toimitettuja dokumentteja käytetään ainoastaan valintakoejärjestelyissä.

Yksilöllisiä järjestelyitä tulee kevään 2023 osalta hakea 6.4.2023 klo 15.00 mennessä. Tämän jälkeen toimitetut hakemukset huomioidaan vain siinä tapauksessa, että erityisjärjestelyiden tarve on ilmennyt ko. päivän jälkeen.

Hakulomake

Yksilöllisiä järjestelyitä haetaan täyttämällä  hakulomake ja palauttamalla se liitteineen yliopiston hakijapalveluihin alempana olevan ohjeistuksen mukaisesti.

Hakemuksen toimittaminen

Hakemus valintakokeen yksilöllisiin järjestelyihin tulee toimittaa kevään 2023 yhteishaussa 6.4.2023 klo 15.00 mennessä.

 • Viestintätieteiden sekä tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen valintakokeeseen osallistuvien on mahdollista saada yksilöllisiä järjestelyitä vain Vaasassa. Muilla koepaikkakunnilla (Espoo, Oulu, Tampere) järjestelyitä ei voida toteuttaa.
 • Hallintotieteiden yhteisvalinnan valintakokeeseen osallistuva voi hakea yksilöllisiä järjestelyjä siitä yliopistosta, jossa tekee valintakokeen (Vaasa tai Tampere). Jos osallistut valintakokeeseen Vaasassa, palauta hakemus Vaasan yliopiston hakijapalveluihin.
 • Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa hakemus yksilöllisistä järjestelyistä toimitetaan siihen yliopistoon, jossa hakija tekee valintakokeen. Jos osallistut valintakokeeseen Vaasan yliopistossa, palauta hakemus Vaasan yliopiston hakijapalveluihin.
   
 • Teknillisen alan DIA-yhteisvalinnassa yksilöllisten järjestelyiden hakemuslomake löytyy sähköisenä yhteisvalinnan omalta sivulta (lomake saatavilla hakuajan alettua). Hakemus käsitellään yhteisvalintaa koordinoivassa Aalto-yliopistossa valintakoepaikkakunnasta riippumatta.

Vaasan yliopiston hakukohteissa (pl. tekniikan alan yhteisvalinnan (dia) hakukohteet) hakija toimittaa yksilöllisiä järjestelyjä koskevan hakemuksen ja tarvittavat liitteet joko sähköisesti turvapostilla (ohje alempana tällä sivulla) tai postitse osoitteeseen

Vaasan yliopisto
Hakijapalvelut
PL 700
65101 Vaasa

Valintakokeen yksilöllisissä järjestelyissä yhteyshenkilöinä toimivat hakijapalveluiden asiantuntijat, puh. 029 449 8005, sähköposti: hakijapalvelut(at)uwasa.fi

Turvapostin käyttöohjeet

Yksilöllisten järjestelyiden asiakirjat liitteineen on mahdollista toimittaa sähköisesti turvapostilla.

Turvapostin käyttöohje:
 1. Mene selaimella osoitteeseen https://www.turvaposti.fi/viesti/hakijapalvelut@uwasa.fi.
 2. Kirjoita avautuvan näytön ylimpään kenttään oma sähköpostiosoitteesi, johon saapuu Turvaposti-palvelimelta lähetyksesi vahvistuspyyntö.
 3. Kirjoita viesti ja liitä tarvittavat liitteet (ilmoittautumislomake ja tarvittavat todistukset)
 4. Voit hyväksyä viestille ehdotetun salasanan tai vaihtaa tilalle oman salasanan. Salasana toimitetaan vastaanottajan matkapuhelimeen automaattisesti tekstiviestillä.
 5. Klikkaa ”Lähetä”. Turvaposti-palvelimelta saat vahvistuspyynnön sähköpostiosoitteeseesi, joka sinun pitää vielä kuitata klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Viesti lähtee vastaanottajalle vasta tämän kuittauksen jälkeen!