Kauppatieteellisen alan yhteisvalintakoe

Kauppatieteellisen alan yhteisvalintakoe järjestetään tiistaina 6.6.2023 klo 12.00-15.00.

Tälle sivulle päivitetään osallistumisohjeet kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen Vaasan yliopistolla suorittaville. Koetilaisuuteen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan jokainen hakemuksensa määräaikaan mennessä toimittanut saa osallistua valintakokeeseen. Kokeeseen osallistutaan Opintopolussa hakemuksella ilmoitetussa koepaikassa, mikäli ei ole tullut hyväksytyksi todistusvalinnassa ensimmäiseen kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen.

Salijako julkaistaan sivuilla noin viikkoa ennen koetta.

Koeohje kokonaisuudessaan Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan sivuilla.

Valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakokeen avulla pyritään mittaamaan talouselämään liittyvän tiedon omaksumiskykyä ja taitoa soveltaa sitä. Valintakoe perustuu seuraaviin lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin (opetushallituksen määräys 60/011/2015):

 • Taloustieto (YH2)
 • Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (HI1)
 • Tilastot ja todennäköisyys (MAB5) tai todennäköisyys ja tilastot (MAA10)
 • Kokeessa mahdollisesti jaettava aineisto

Valintakokeeseen sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon riittää jompikumpi matematiikan oppimäärä.

Valintakoepaikka

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa hakija voi hakea samalla kokeella seuraaviin yliopistoihin: Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto sekä Svenska Handelshögskolan ja Åbo Akademi. Hakija ilmoittaa sitovasti koepaikkansa hakulomakkeella Opintopolussa. Hakija saa hakulomakkeella valita, millä koepaikkakunnalla osallistuu valintakokeeseen. Koepaikan valinta vaikuttaa valintakokeen kieleen.

Vaasassa suomenkielinen valintakoe pidetään Vaasan yliopiston kampuksella, Palosaaren kaupunginosassa osoitteessa Wolffintie 32, 65200 Vaasa.

Kampuskartta

Saapuminen valintakokeisiin tapahtuu Tervahovi-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta. Pääsisäänkäynti on rakennuksen Wolffintien puoleisessa päädyssä.

Jos tulet omalla autolla, pysäköintitilaa löytyy yliopiston päärakennuksen edestä, Wolffintien varresta ja Yliopistonrannasta. Yliopiston alueelle pysäköidessä ei valintakoepäivinä tarvita erillistä pysäköintilupaa. Ethän pysäköi alueen yrityksille varatuille paikoille.

Kuva
Vaasan yliopiston pysäköintikartta 2023

Saapuminen valintakokeisiin

Voit osallistua valintakokeeseen vain sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi. Tarvittaessa voit tarkistaa koepaikkakunnan hakulomakkeeltasi Opintopolusta.  

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyystodistuksesi valintakokeeseen saapuessasi. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta.

Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat
 • voimassa oleva passi,
 • suomalainen ajokortti,
 • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta. Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä.

Saavuthan valintakokeisiin hyvissä ajoin, sillä kokeen valmistelut ja saliin sijoittuminen voidaan aloittaa jo ennen kokeen varsinaista aloittamisaikaa. Valintakoe saattaa myös kestää kauemman kuin alun perin ilmoitettuun ajankohtaan saakka.

Mitä mukaan kokeeseen?

Kokeeseen tulee ottaa mukaan:
 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus (hyväksytyt henkilöllisyystodistukset on kerrottu yllä)
 • Kuulakärkikynä (mustekynä)
  Valintakoetilassa on jokaiselle tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.
Voit lisäksi ottaa kokeeseen mukaan:
 • Yhden korkillisen juomapullon ja pienet eväät läpinäkyvässä kääreessä. Vältä voimakkaasti tuoksuvia tai yleisesti allergisoivia ruoka-aineita.
 • Kokeen aikana mahdollisesti tarvittavat lääkkeet ja yksittäispakatut kuukautissuojat. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. läpipainopakkaukset. Esitä lääkkeet valvojalle saliin mennessäsi.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.
 • Kasvomaskin sekä käsidesin pienessä läpinäkyvässä pullossa.

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on
kiellettyä.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi:  

 • Oma kello (oli se sitten älykello tai tavallinen rannekello). Jokaisessa koesalissa on kello.
 • Nuuska ja purukumi.
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla valintakoesaleissa.
 • Valintakokeeseen osallistuville annetaan käyttöön peruslaskutoimitukset käsittävä nelilaskin. Kaikenlaisten omien laskimien käyttö on kielletty.

Matkapuhelin tulee sulkea (tai laittaa lentotilaan) ennen kokeen alkamista ja jättää laukkuun/takin taskuun tai valvojan osoittamaan paikkaan; valvojat ohjeistavat mihin voit jättää tavarasi kokeen ajaksi. 

Salijako

Saleihin jakautuminen tapahtuu sukunimen mukaan.

Sukunimi Koesali Rakennus ja osoite
A - L auditorio Levón (A202) Tervahovi, Wolffintie 32
M - Ve auditorio Wolff (B201) Tervahovi, Wolffintie 32
Vi - Ä luentosali B203 Tervahovi, Wolffintie 32

Jos sinulle on myönnetty yksilöllisiä järjestelyitä, koepaikkasi on ilmoitettu sinulle erikseen sähköpostitse.

Ohjeita koepäivään

Koesaliin siirryttäessä sinun tulee seurata annettuja ohjeita.

Valvojat tarkastavat kokeeseen mukaan ottamasi tavarat saliin tultaessa ja ohjeistavat sinua siitä, mihin sinun tulee koesalissa istua.

Matkapuhelin tulee sulkea (tai laittaa lentotilaan) ennen kokeen alkamista ja jättää valvojan osoittamaan paikkaan.

Et saa koskea koepapereihin, ennen kuin valvoja antaa luvan. Kokeen alettua muista ensimmäiseksi kirjoittaa nimesi ja muut vaaditut tiedot kaikkiin koepapereihin. Kuuntele kokeen alussa annetut ohjeet tarkasti! Lue myös koepaperissa olevat ohjeet huolellisesti!

Kokeessa havaittu vilppi voi johtaa kokeen hylkäämiseen.

WC:ssä käyminen

Sinun on mahdollista käydä WC:ssä kesken kokeen. Tällöin sinun tulee viitata ja odottaa, että valvoja saapuu luoksesi ja ohjaa sinut WC-tiloihin ja takaisin. WC käynnit hoidetaan yksi hakija kerrallaan. WC:ssä käyminen kuluttaa koeaikaasi.

Kokeen päättyminen

Valintakokeesta saa poistua aikaisintaan puoli tuntia sen jälkeen, kun koe on alkanut salissasi. Valvojat ilmoittavat, kun koeaikaa on jäljellä 30 minuuttia ja kun koeaika loppuu.

Koeajan loputtua sinun tulee lopettaa kirjoittaminen välittömästi ja laskea kynä pöydälle. Odota, että valvoja ohjeistaa sinua siitä, missä järjestyksessä koevastaukset palautetaan. Näytä henkilöllisyystodistuksesi valvojalle koetehtäviä palauttaessasi. Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta esimerkiksi armeijaa varten, pyydä todistus koetehtäviä palauttaessasi.

Vanhoja valintakokeita

Tutustu aikaisempien vuosien valintakoekysymyksiin kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan sivulla.