DIA-valintakokeet

Valintakoe Diplomi-insinööri - ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan kuuluville hakukohteille järjestetään tiistaina 30.5.2023 klo 10.00 – 14.00.      

Tälle sivulle päivitetään osallistumisohjeita tekniikan alan valintakokeen Vaasan yliopistolla suorittaville. Huomaathan, että jos olet tullut valituksi todistusvalinnalla ylimpään tekniikan alan kohteeseen, et voi enää osallistua valintakokeeseen.

Salijako julkaistaan sivuilla noin viikkoa ennen koetta.

Koeohjeet kokonaisuudessaan DIA-yhteisvalinnan verkkosivuilla.

Se provanvisningar på DIA-antagningens webbsida.

Valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman yhteisten sisältöjen mukaisiin pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian pakollisiin ja valinnaisiin kursseihin sekä mahdolliseen kokeessa jaettavaan materiaaliin.

Valintakoepaikka

Diplomi-insinööri - ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan valintakokeet järjestetään samanaikaisesti Vaasassa, Espoossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Koepaikan voi valita vapaasti ja se ilmoitetaan hakulomaketta täytettäessä. 

Vaasassa kokeeseen osallistuvat ne, jotka ovat hakulomakkeellaan valinneet koepaikakseen Vaasan yliopiston. Voit varmistaa hakulomakkeella valitsemasi valintakoepaikan OmaOpintopolku-palvelusta.

Valintakokeet pidetään Vaasan yliopiston päärakennus Tervahovissa, Palosaaren kaupunginosassa osoitteessa  Wolffintie 32, 65200 Vaasa.

Kampuskartta

Saapuminen valintakokeisiin tapahtuu Tervahovi-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta. Pääsisäänkäynti on rakennuksen Wolffintien puoleisessa päädyssä.

Jos tulet omalla autolla, pysäköintitilaa löytyy yliopiston päärakennuksen edestä, Wolffintien varresta ja Yliopistonrannasta. Yliopiston alueelle pysäköidessä ei valintakoepäivinä tarvita erillistä pysäköintilupaa. Ethän pysäköi alueen yrityksille varatuille paikoille.

Kuva
Vaasan yliopiston pysäköintikartta 2023

Saapuminen valintakokeisiin

Osallistu valintakokeeseen sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi.
Tarvittaessa voit tarkistaa koepaikkakunnan hakulomakkeeltasi Opintopolusta.  

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyytesi kokeeseen saapuessasi. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta. Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä.

Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat
 • voimassa oleva passi,
 • suomalainen ajokortti,
 • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi
sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta.

Saavuthan valintakokeisiin hyvissä ajoin, sillä kokeen valmistelut ja saliin sijoittuminen voidaan aloittaa jo ennen kokeen varsinaista aloittamisaikaa. Valintakoe saattaa myös kestää kauemman kuin alunperin ilmoitettuun ajankohtaan saakka.

Salijako / Salindelning

Hakijat on jaettu koesaleihin sen mukaan, onko koekieleksi hakemuksella valittu suomi, ruotsi vai englanti. Ellet muista valitsemaasi koekieltä, voit tarkistaa sen hakemukseltasi OmaOpintopolku-palvelussa.

Huom! Hakijat, jotka ovat valinneet koekieleksi englannin, on salitettu hakijan äidinkielen mukaan. Esim. äidinkieleltään suomenkielinen hakija, joka on pyytänyt englanninkieliset kysymykset, osallistuu kokeeseen alla olevan taulukon mukaisesti sukunimen alkukirjainten perusteella.

Hakijat, jotka ovat valinneet koekieleksi suomen tai englannin

Sukunimi Koesali Rakennus ja osoite
Kaikki hakijat Auditorio Levón (A202) Tervahovi, Wolffintie 32, 65200 Vaasa

 Jos sinulle on myönnetty yksilöllisiä järjestelyitä kokeeseen, koepaikka ilmoitetaan sinulle erikseen.

Sökanden har delats upp i provsalarna enligt språk, som de har valt som provspråk i ansökan. Om du inte minns vilket språk du har valt, kan du kontrollera det genom att logga in till MinStudieinfo. 

Obs! Sökande, som har valt att ha urvalsprovets frågor på engelska, har placerats i provsalar enligt sitt modersmål. T.ex. sökande med svenska som modersmål och som vill ha frågor på engelska ska skriva provet i auditorium Wolff.

Sökande med svenska eller engelska som provspråk

Efternamn Provsal Byggnad och address
Alla sökanden auditorium Wolff (B201) Tervahovi, Wolffskavägen 32, 65200 Vasa

Mitä mukaan valintakokeeseen?

Kokeeseen tulee ottaa mukaan:
 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus. Hyväksytyt henkilöllisyystodistukset on kerrottu yllä.
 • Kirjoitusvälineet (lyijykynä tai lyijytäytekynä, teroitin, pyyhekumi, tavallinen viivoitin ja geokolmio/kolmioviivain)
 • Laskin (sallittujen laskinten lista)

  Huom! Harpin tai MAOL-taulukkokirjan käyttö ei ole sallittu kokeessa. 
Voit ottaa kokeeseen mukaan:
 • Yhden korkillisen juomapullon ja pienet eväät läpinäkyvässä kääreessä. Vältä voimakkaasti tuoksuvia tai yleisesti allergisoivia juomia ja ruoka-aineita.
 • Kokeen aikana mahdollisesti tarvitsemasi lääkkeet ja yksittäispakatut kuukautissuojat. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. läpipainopakkaukset. Esitä lääkkeet valvojalle saliin mennessäsi.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.
 • Kasvomaskin sekä käsidesin pienessä läpinäkyvässä pullossa.

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on kiellettyä.


Kiellettyjä ovat esimerkiksi: 

 • Oma kello (oli se sitten älykello tai tavallinen rannekello). Jokaisessa koesalissa on kello.
 • Nuuska ja purukumi
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla valintakoesaleissa.  

Matkapuhelin tulee sulkea (lentotila) ja jättää laukkuun/takin taskuun valvojan osoittamaan paikkaan; valvojat ohjeistavat mihin voit jättää tavarasi kokeen ajaksi. 

Ohjeita koepäivään

Koesaliin siirryttäessä sinun tulee seurata annettuja ohjeita.

Valvojat tarkastavat kokeeseen mukaan ottamasi tavarat saliin tultaessa ja ohjeistavat sinua siitä, mihin sinun tulee koesalissa istua.

Matkapuhelin tulee sulkea (tai laittaa lentotilaan) ennen kokeen alkamista ja jättää valvojan osoittamaan paikkaan.

Et saa koskea koepapereihin, ennen kuin valvoja antaa luvan. Kokeen alettua muista ensimmäiseksi kirjoittaa nimesi ja muut vaaditut tiedot kaikkiin koepapereihin. Kuuntele kokeen alussa annetut ohjeet tarkasti! Lue myös koepaperissa olevat ohjeet huolellisesti!

Kokeessa havaittu vilppi voi johtaa kokeen hylkäämiseen.

WC:ssä käyminen

Sinun on mahdollista käydä WC:ssä kesken kokeen. Tällöin sinun tulee viitata ja odottaa, että valvoja saapuu luoksesi ja ohjaa sinut WC-tiloihin ja takaisin. WC käynnit hoidetaan yksi hakija kerrallaan. WC:ssä käyminen kuluttaa koeaikaasi.

Kokeen päättyminen

Valintakokeesta saa poistua aikaisintaan puoli tuntia sen jälkeen, kun koe on alkanut salissasi. Valvojat ilmoittavat, kun koeaikaa on jäljellä 30 minuuttia ja kun koeaika loppuu.

Koeajan loputtua sinun tulee lopettaa kirjoittaminen välittömästi ja laskea kynä pöydälle. Odota, että valvoja ohjeistaa sinua siitä, missä järjestyksessä koevastaukset palautetaan. Näytä henkilöllisyystodistuksesi valvojalle koetehtäviä palauttaessasi. Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta esimerkiksi armeijaa varten, pyydä todistus koetehtäviä palauttaessasi.

Vanhoja valintakokeita

Tutustu aikaisempien vuosien valintakoekysymyksiin dia-valinnan pääsykoearkistossa.