

Kompleksisuustutkimuksen ryhmä on monitieteinen huippututkimuksen ryhmä, joka keskittyy kompleksisten ja pirullisten yhteiskunnallisten ilmiöiden tutkimiseen ja analysointiin.
Ryhmän keskeisenä tavoitteena on koota yhteen, vahvistaa ja laajentaa kompleksisuustutkimusta, jolla vastataan nyky-yhteiskunnan monitasoisiin haasteisiin. Haasteisiin, jotka liittyvät järjestelmien, rakenteiden ja toimintamallien jatkuvaan muutostarpeeseen ja muutosten mukanaan tuomien ilmiöiden erilaisiin vaikutuksiin.
Kompleksisuustieteissä ilmiöitä, asioita tai ongelmia pidetään kompleksisina, kun niiden systeemit ovat tiukasti toisiinsa kietoutuneita ja vaikuttavat toistensa toimintaan. Kompleksisuus ei näin ollen ole monimutkaisuutta, vaan keskinäisriippuvuutta ja yhteenkietoutuneisuutta.
Tiivistäen, voidaankin sanoa, että kompleksisuustutkimus pyrkii ymmärtämään asioiden ja tapahtumien yhteenkietoutumista ja siitä syntyviä yllättäviä ja ennakoimattomia yhteisvaikutuksia.
Tällä hetkellä ryhmän keskeisiä tutkimuskohteita ovat:
Kompleksisuustutkimuksen ryhmä on avoin tutkijoiden, johtajien ja kehittäjien toimintakenttä, jossa tavoitellaan kompleksisuustutkimuksen yhteiskehittämistä ja vahvojen yhteistyösuhteiden luomista eri tieteenalojen, organisaatioiden ja yksilöiden kesken. Tutkimusryhmän johtajana toimii tutkimusjohtaja Petri Uusikylä.
Vaasan yliopisto järjestää kevätlukukauden 2023 aikana kuusi teemaan liittyvää asiantuntijaluentoa. Luennot on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille ja niille on vapaa pääsy. Voit osallistua luennoille joko paikan päällä Vaasan yliopiston päärakennuksessa tai etänä Zoom-yhteyden kautta.
Tieteelliset artikkelit
Monografiat ja toimitetut teokset
Väitöskirjat
Raportit
Kompleksisuusverkosto koostuu kompleksisuusajattelusta kiinnostuneista johtajista, tutkijoista ja kehittäjistä. Mukana on toimijoita niin julkiselta, yksityiseltä kuin kolmanneltakin sektorilta. Kansallisen verkoston toiminta on itseorganisoituvaa ja epämuodollista. Kukaan ei varsinaisesti johda verkostoa, vaan kuka tahansa voi liittyä mukaan ja esimerkiksi kutsua verkoston toimijat vierailulle omaan organisaatioonsa käsittelemään ajankohtaista kompleksista kysymystä. Kompleksisuusverkoston toiminnasta ja verkostoon liittymisestä voi kysyä lisätietoa Hanna-Kaisa Pernaalta