Julkinen toiminta ja hallinta
Tutkimusryhmän esittely
Julkishallinnon toimintaympäristö on viime vuosien aikana muuttunut entistä kompleksisemmaksi ja epävarmemmaksi. Hallitusten on kuitenkin ennakoitava erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita ja reagoitava niiden pohjalta nopeasti ja tehokkaasti. Julkisen sektorin on kyettävä etsimään ja ottamaan käyttöön innovatiivisia ratkaisuja selvitäkseen nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa ilmiöt ovat vahvasti keskinäisriippuvaisia ja usein luonteeltaan pirullisia. Tämä edellyttää ennakoivaa ja yhteistyöhön perustuvaa hallintaa sekä päätöksentekojärjestelmän resilienssin vahvistamista.
Julkisen toiminnan ja hallinnan (Public Policy and Governance) -tutkimusryhmä edistää kansainvälisesti korkeatasoista teoreettista ja empiiristä tutkimusta hallintotieteiden alalla. Samanaikaisesti kehitämme julkishallinnon johtajille ja päätöksentekijöille uusia näkökulmia ja työkaluja julkisen toiminnan ja organisaatioiden kehittämiseksi.
Ryhmässämme yhdistyy monipuolinen asiantuntemus julkisen toiminnan johtamiseen, sääntelyyn ja tilallisuuteen liittyen. Keskeisiä tutkimuksellisia painopisteitämme ovat:
- Kompleksisten järjestelmien hallinta
- Julkisen sektorin uudistukset ja innovaatiot
- Tiedon ja yhteiskunnallisen arvon yhteiskehittäminen
Tutkimus näillä poikkitieteisillä painopistealueilla ammentaa tieteenalaperustaisten tiimiemme osaamisesta julkisjohtamisen, julkisoikeuden, aluetieteen sekä sosiaali- ja terveyshallintotieteen aloilla.
Tutkimusryhmämme edistää kansainvälisesti kunnianhimoisia tutkimusavauksia ja tieteellistä julkaisutoimintaa edellä mainituilla painopistealueilla sekä profiloituu vahvasti monipuolisen ulkoisesti rahoitetun hankeportfolion kautta.
Tavoittelemme vahvaa tutkimukseen perustuvaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta toimimalla aktiivisesti keskeisten sidosryhmiemme kanssa alueellisesti, kansallisesti ja globaalisti. Tutkimuksemme edistää ensisijaisesti seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:
- Terveyttä ja hyvinvointia (3);
- Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja (9);
- Kestävät kaupungit ja yhteisöt (11);
- Ilmastotekoja (13);
- Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (16);
- Yhteistyö ja kumppanuus (17).
Kiinteänä osana jatkuvaa sidosryhmäyhteistyötä ylläpidämme aktiivista tutkimus-opetusyhteyttä, jonka kautta vahvistamme hallintotieteiden koulutusohjelmiamme (kandidaatti-, maisteri- ja tohtoriohjelmat). Tutkimusryhmä tuottaa 4–6 uutta tohtorintutkintoa vuosittain.
Tutkimusryhmän johtajina toimivat tutkimusjohtaja Petri Uusikylä ja apulaisprofessori Helka Kalliomäki.
Ajankohtaista
Alueiden älykäs erikoistuminen sai tukea Vaasan yliopiston tutkimuksesta – Pohjanmaasta edelläkävijä Euroopassa
Tutkimushankkeet
Kokonaisturvallisuuden Studia Generalia -sarja 2023
Luentosarjaan kuului kuusi teemaa käsittelevää asiantuntijatilaisuutta sekä joulukuussa pidetty luento Hybridiuhat ja niihin varautuminen.