Image
Tyttö ja poika keskustelevat istuen ikkunan edessä

Vastuullinen tiede ja tutkimus

Olemme sitoutuneet avoimen tieteen periaatteisiin, ja teemme eettisesti kestävää ja vastuullista tutkimusta.

Avoin tiede

Avoin tiede ja tutkimus ovat keskeisiä keinoja edistää vastuullista tiedettä sekä lisätä tieteen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Avoimen tieteen käytännöt edistävät yhteistyötä ja innovaatioita sekä varmistavat, että tutkimustulokset ovat hyödynnettävissä päätöksenteon tukena sekä nykymaailman ja tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa.

Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten Vaasan yliopisto edistää tutkimuksen vastuullisuutta ja avointa tiedettä.

Avoimen tieteen politiikka ja periaatteet Vaasan yliopistossa

Vaasan yliopistossa noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä, Suomen lakia sekä kansallisia ja kansainvälisiä avoimen tieteen suosituksia. Yliopisto seuraa ja arvioi avoimen tieteen tasoa ja kehitystä.

Vastuullinen avoin tiede on keskeinen osa Vaasan yliopiston toimintaa. Avoin tiede kattaa tieteelliset julkaisut, tutkimusaineistot, tutkimusmenetelmät ja tutkimuksen toimintakulttuurin. Se edistää tieteellisen tutkimustiedon leviämistä ja vaikuttavuutta tiedeyhteisössä ja koko yhteiskunnassa.

Tutkimustulosten ja -aineistojen avoin julkaiseminen lisää tutkimuksen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Julkaisuihin ja aineistoihin tehdyt viittaukset ovat osa tutkijan akateemista ansioitumista. Myös tutkimusprosessin ja -menetelmien avaaminen sekä niistä viestiminen lisäävät tutkimuksen uskottavuutta ja näkyvyyttä. Näkyvyys avaa uusia mahdollisuuksia tutkijoiden väliselle yhteistyölle ja yliopiston profiloitumiselle.

Vaasan yliopiston Avoimen tieteen toimenpidesuunnitelma täydentää yliopiston Avoimen tieteen politiikka ja periaatteet -dokumenttia. Toimenpidesuunnitelma sisältää muun muassa tutkijoille suunnatun avoimen tieteen käytännön ohjeistuksen ja vastuutahot avoimen tieteen eri osa-alueita koskien. 

Avoimen tieteen periaatteita on tarkennettu kesällä 2024 hyväksytyissä avoimen oppimisen ja oppimateriaalien periaatteissa sekä Vaasan yliopiston datapolitiikassa, jotka ovat henkilöstölle saatavilla intrassa.

  • Vaasan yliopisto edellyttää tutkijoiltaan avointa julkaisemista aina, kun se on mahdollista.
  • Tutkijoiden tieteelliset julkaisut, kuten artikkelit, kirjan luvut, monografiat, konferenssijulkaisut ja vastaavat, saatetaan avoimiksi rinnakkaistallentamalla ne yliopiston omaan julkaisuarkisto Osuvaan sekä julkaisemalla ne Open Access -julkaisukanavissa.
  • Hybridimallinen avoin julkaiseminen on myös mahdollista välivaiheen ratkaisuna kohti täysin avointa julkaisemista. Yliopisto varaa julkaisemiseen ja avoimuuteen liittyvien kustannusten kattamiseen varoja.
  • Väitöskirjat, lisensiaatin tutkimukset, diplomityöt ja pro gradu -tutkielmat julkaistaan sähköisessä muodossa Vaasan yliopiston julkaisuarkisto Osuvassa. Ohjaajan on huolehdittava osana ohjausprosessia, että tämä on mahdollista. Etenkin väitöskirjojen osalta ohjaajan on huolehdittava, että väitöskirjan muodostamat artikkelit/esseet tai monografia ovat avoimesti julkaistavissa.
  • Yliopisto kannustaa tutkijoitaan viestimään tutkimuksestaan perinteisiä kanavia laajemmin, esimerkiksi ammatillisissa julkaisuissa tai sosiaalisessa mediassa.
  • Vaasan yliopiston tutkijat hankkivat kansainvälisen ORCID-tutkijatunnisteen, jonka avulla heidän tieteellinen toimintansa identifioituu ja saa näkyvyyttä.
  • Vaasan yliopisto kannustaa tutkijoitaan tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimeen julkaisemiseen FAIR-periaatteiden mukaisesti (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable / löydettävissä, saavutettavissa, yhteensopiva, uudelleenkäytettävä).
  • Tutkimusaineistojen avaamisessa huomioidaan aineiston luottamuksellisuus, turvallisuus, yksityisyydensuoja ja tietoturva. Tutkimusaineistojen avaamiseen vaikuttavat myös lait, asetukset ja sopimukset. Tutkimushankkeissa sovitaan lisäksi aineiston omistajuuteen ja tekijänoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä.
  • Kannustamme myös tutkimusmenetelmien avaamiseen, mukaan lukien käytetyt algoritmit sekä tuotetun koodin julkaiseminen avoimena lähdekoodina.
  • Tutkimuksen tai tutkimushankkeen päätyttyä aineistojen julkaisemisessa ja pitkäaikaissäilytyksessä hyödynnetään kansallisia palveluita, kuten Fairdata-palvelua ja Tietoarkistoa.

Vaasan yliopiston strategian mukaisesti tavoitteenamme on vakiinnuttaa asemamme arvostettuna toimijana alueellisissa ja globaaleissa innovaatioverkostoissa sekä tehdä yhteistyötä kansainvälisten akateemisten tutkimuskumppaneiden kanssa. Toimimme ja tuotamme arvoa osana ekosysteemiä. Digitaalisen kanssakäymisen ja henkilökohtaisten kontaktien ohella moderniksi kohtaamispaikaksi remontoitu kampuksemme tuo yhteen yliopistolaiset, kaupunkilaiset, yritykset ja yhteistyökumppanit. Kaikki tämä edistää tutkimuksen infrastruktuurin avoimuutta ja siten avoimen tieteen toteutumista.

Vaasan yliopisto huomioi avoimen tieteen näkökulmat rakentaessaan tutkijoiden urapolkuja ja arvioidessaan heidän meritoitumistaan. Avoimen tieteen ja tutkimuksen osa-alueiden lisäksi yliopisto tukee ja kehittää oppimisen ja oppimateriaalien avoimuutta sekä saavutettavuutta.

Vaasan yliopisto ja tiedekirjasto Tritonia tarjoavat tutkijoille koulutusta ja tukea avoimeen tieteeseen liittyen.

  • Lisätietoja avoimesta tieteestä osoitteesta: openscience@uwasa.fi
  • Lähde: Vaasan yliopiston avoimen tieteen politiikka ja periaatteet Vaasan yliopistossa, rehtorin päätös 16.3.2021. Avoimen oppimisen ja oppimateriaalien periaatteet sekä Datapolitiikka, rehtorin päätös 5.7.2024.

Avoin julkaisuarkisto Osuva

Vaasan yliopiston avoin julkaisuarkisto Osuva sisältää yliopiston omat julkaisut, opinnäytteet ja tieteellisten artikkeleiden rinnakkaistallenteet. Osuvaan sisältyy julkaisujen viitetietoja, tiivistelmiä ja kokotekstejä.

Feature image
Ihminen tietokoneella

Banner Title
Sitoudumme vastuulliseen tutkimuksen arviointiin

Banner Description
Vaasan yliopisto on liittynyt CoARAn (Coalition for Advancing Research Assessment) jäseneksi, joka on eurooppalainen yhteenliittymä tutkimuksen arvioinnin uudistamiseksi.
Lisäksi Vaasan yliopisto on allekirjoittanut DORA-julistuksen, jossa sitoudutaan tutkijan ja tutkimuksen vastuulliseen ja tasapuoliseen arviointiin.

Hyvä tieteellinen käytäntö ja tutkimusetiikka

Kaikessa Vaasan yliopiston tutkimustyössä noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Yliopisto on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjetta ”Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa”.

TENKin ohjeet ja suositukset

Vaasan yliopisto on vahvistanut myös omat eettiset suositukset, joissa linjataan eettisesti kestävän opinto-, tutkimus- ja hallintokulttuurin tavoitteita ja toimintaa tiedeyhteisössä.

Yliopiston tutkijat voivat suorittaa itseopiskeluna tutkimusetiikan kurssin, ja Tutkijakoulu tarjoaa vuosittain tutkimusetiikkaan liittyvän kurssin jatko-opiskelijoille. Jokaisen tutkijan tulee olla tietoinen hyvästä tieteellisestä käytännöstä ennen tutkimustyönsä aloittamista.

Tietyissä tutkimusasetelmissa tarvitaan tutkimuseettinen ennakkoarviointi. Tämä tarkoittaa tutkimussuunnitelman arviointia tieteenalakohtaisten eettisten käytänteiden mukaisesti painottuen tutkimuksesta tai sen tuloksista tutkittavalle mahdollisesti koituvan haitan ennakointiin. Ennakkoarviointi koskee vain tarkoin määriteltyjä tutkimusasetelmia.

Tutkimusetiikan tukihenkilö Vaasan yliopistossa:

Kuva
Virpi Juppo

Virpi Juppo

Kehittämispäällikkö, johdon palvelut
Yliopistopalvelut, Henkilöstön ja johdon palvelut
etunimi.sukunimi@uwasa.fi
Puhelin
+358294498111
Toimisto
Torni 5. krs
Avaa profiilisivu

Vaasan yliopisto, henkilöstö ja opiskelijat tutkimuksen kohteena: Hae tutkimuslupaa

Kaikkiin Vaasan yliopistoon (organisaationa tai yliopiston henkilökuntaan ja opiskelijoihin) kohdistuviin tieteellisiin tutkimuksiin tulee hakea tutkimuslupaa sähköisellä lomakkeella, johon liitetään vähintään tutkimussuunnitelma. Tutkimuslupaa hakevat myös yliopiston omat tutkijat, opettajat ja opiskelijat.

Yliopistoa koskevat tutkimusluvat voivat liittyä esimerkiksi opetukseen, opinnäytteisiin, tutkimukseen, henkilöstön haastatteluihin tai heille tehtäviin kyselyihin, jotka koskevat Vaasan yliopistoa organisaationa. Huomioithan, että Vaasan yliopisto voi antaa tutkimusluvan ainoastaan tutkimuksen tekemistä varten; päätös tutkimukseen osallistumisesta on kunkin henkilökohtainen asia.

Tutkimuslupa tulee pyytää ennen aineistonkeruun aloittamista. Jotkut tutkimusasetelmat saattavat vaatia myös tutkimuseettisen ennakkoarvioinnin, joka tulee olla tehtynä ennen lupapyyntöä ja joka haetaan omasta organisaatiosta.

Mikäli tutkimuksessa käsitellään henkilötietoja, tutkimuslupapyynnön liitteeksi tulee myös tietosuojailmoitus ja mahdollisesti vaikutustenarviointi.

Tutkijan tulee sitoutua noudattamaan tietosuojalainsäädännön määräyksiä tietojen käsittelyssä ja suojaamisessa. Tutkimuksessa mahdollisesti syntyvät yksittäisten henkilöiden tietoja koskevat rekisterit tulee hävittää tai arkistoida lain edellyttämällä tavalla.

Tutkimusluvat myöntää tutkimuksen vararehtori.

Lisätiedot:

Kuva
Tiina Leposky

Tiina Leposky

Tutkimusrahoituksen erityisasiantuntija
Yliopistopalvelut, Tutkimuksen palvelut ja tutkijakoulu
etunimi.sukunimi@uwasa.fi
Puhelin
+358294498617
Toimisto
Ankkuri 1. krs
Avaa profiilisivu