Mikä neuvoksi -hanke

Mikä neuvoksi on Vaasan yliopiston ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan yhteinen hyvinvointihanke.

Ensimmäisellä hankekaudella vuonna 2021 keskityttiin tukemaan etäopiskelua ja -ohjausta sekä yhteisöllisyyden tunteen muodostumista ja säilymistä.

Jatkohankkeessa kehitetään edelleen kokonaisvaltaisia opintojen ohjauksen ja hyvinvointipalveluita, tuetaan opiskelijoiden yhteisöllisyyden tunteen vahvistamista ja yliopistoyhteisöön kiinnittymistä sekä vahvistetaan opiskelijoiden, opiskelijajärjestöjen ja yliopiston sekä sidosryhmien välistä vuorovaikutusta ja toimivaa yhteistyötä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt jatkohankkeelle määräaikaisen erityisavustuksen 1.1.2022–31.7.2024.

Opiskelijoiden ohjaus

Opintojen suunnittelun ja etenemisen tueksi jokaisella opiskelijalla on koulutusohjelmansa mukaan nimetty omaohjaaja. Voit olla omaohjaasi yhteydessä kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Lisätietoa sekä omaohjaajasi yhteystiedot löydät Vaasan yliopiston Opiskelijat-verkkosivuilta kohdasta Omaohjaajat

Ohjauspalveluiden vahvistamiseksi omaohjaajille järjestetään koulutusta opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemisesta.  

Opintopsykologi työskentelee motivaation, ajanhallinnan, opiskelun ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Opintopsykologin kanssa voit mm. selvitellä oppimiseen liittyviä asioita tai pohtia opiskelun tavoitteita. Lisätietoa opintopsykologin toiminnasta löydät Vaasan yliopiston Opiskelijat-verkkosivun kohdasta Opintopsykologi. Tutustuthan myös opintopsykologin Tune Up Your Studies -blogiin, josta löydät vinkkejä opiskeluun liittyvissä asioissa mm. blogitekstien ja videosarjan muodossa!

Tune Up your Studies -podcast

Vaasan yliopiston Tune Up your Studies -podcastien tavoitteena on auttaa opiskelijoita opinnäytetöiden kanssa. Aiheet vaihtelevat aiheen valinnasta kirjoitusprosessiin, aloittamisvinkeistä ajanhallintaan ja lähteiden etsintään. Luvassa on myös käytännön vinkkejä opinnäytetöiden kirjoittajille. Podcast-sarjan keskustelunvetäjänä toimii Vaasan yliopiston opintopsykologi Ray Ohtonen. Podcastin löydät Spotifystä ja Soundcloudista.

Opiskelukykyä tukeva verkosto

Hankkeessa muodostetaan opiskelijoiden kokonaisvaltaisten ohjaus- ja hyvinvointipalveluiden verkosto, johon kuuluu sekä yliopiston sisäisiä toimijoita (mm. omaohjaajat, opintopsykologi, urapalvelut, opettajat) että ulkoisia sidosryhmiä (mm. YTHS, korkeakoulupappi).

Tavoitteena on turvata eri opiskelijaryhmien tarpeisiin vastaava kokonaisvaltainen ohjaus- ja hyvinvointipalveluiden verkosto, jossa toimijat tekevät aitoa yhteistyötä ja ovat tietoisia verkoston muista toimijoista ja heidän palveluistaan. Yliopiston omien toimijoiden lisäksi opiskelijoiden hyvinvoinnin ja ohjauksen palveluita täydennetään ulkopuolisten toimijoiden palveluilla ja ohjauksella.

Mikä neuvoksi -hankkeessa luodaan myös selkeät toimintatavat opiskelijoiden, opiskelijajärjestöjen ja yliopiston vuorovaikutukselle ja yhteistyölle. Tavoitteena on myös tiedotuksen kehittäminen sekä kohderyhmän saavuttaminen yhteistyön ja toiveiden mukaisen toiminnan kautta.

Yhteisöllisyyden tunteen vahvistaminen

Opiskelijoiden tulemista kampukselle ja ns. kampusfiiliksen luomista tuetaan erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien avulla. Samalla vahvistetaan yhteisöllisyyden tunnetta ja luodaan opiskelijoille mahdollisuuksia tutustua toisiinsa.

Mikä neuvoksi -hankkeelta voi hakea tapahtumatukea alkoholittomien, poikkitieteellisten ja voittoa tavoittelemattomien opiskelijoiden hyvinvointia edistävien tapahtumien järjestämiseen. Tukea voi hakea kampuksella toimiva järjestö, muu taho tai yksittäinen opiskelija.

Hae tapahtumatukea Mikä neuvoksi tapahtumatukihakemus -lomakkeella.

Lisätietoja tapahtumatuesta

Elli Uusi-Kokko
Edunvalvonta-asiantuntija, VYY
+358 44 324 8961
eva(at)vyy.fi

Toimintaa opiskelijoille

Tuleva toiminta

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä 19.4.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään joka kevät. Vuonna 2023 päivää tullaan viettämään ke 19.4. ja kampanja kestää koko viikon 17.–21.4.2023. Vuoden 2023 kampanjateemana on kohtuus.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä on Opiskelijoiden hyvinvointiverkoston järjestämä kampanjapäivä, jolloin nostetaan esiin opiskelijoiden mielenterveystilannetta ja kannustetaan kaikki toimimaan opiskelijoiden mielenterveyden edistämiseksi. Kampanjaa koordinoi Nyyti ry.

Lisätietoja mielenterveyspäivästä Nyyti ry:n verkkosivuilta kohdasta Opiskelijoiden mielenterveyspäivä.

Hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden pop up -tilaisuudet

Hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden pop up -tilaisuudet järjestetään kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 11.30-12.30 joko Mathildan tai Augustin (entinen ravintola Erkki) aulassa. TIlaisuuksissa on mukana Mikä neuvoksi -hankkeen toimijoita, Vaasan yliopiston hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden henkilöitä sekä muita teeman mukaisia toimijoita. Seuraathan tarkempaa tiedotusta opiskelijoiden viikkotiedotteesta!

Pop up:ien ajankohdat ja teemat:

 • 18.1.2023 teemana Kaipaatko vinkkejä uuden lukukauden aloittamiseen? (Mathildan aula)
 • 8.2.2023 teemana kesätyöt ja harjoittelu (Mathildan aula)
 • 15.3.2023 teemana kesäopinnot ja kesä Vaasassa (Augustin aula)
 • 19.4.2023 teemana kohtuus (Augustin aula) 

Järjestöjen toiminta

 • SYY-Wasa ry:n SYY-lätyt 20.3.
 • CoMedia ry:n poikkitieteellinen tankotanssi kokeilu  23.3. 
 • Estiem LG Vaasa:n, ESN Vaasa:n ja Tutti ry:n yhteinen Kevätrieha-tapahtuma 25.3.

Toteutunut toiminta

 • Ohjaus- ja hyvinvointipalveluiden pop up Mathildan aulassa 7.12.
  Mikä neuvoksi -hanke järjesti Hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden pop up -tapahtuman perjantaina 4.11.2022  Mathildan aulassa. Paikalla olivat omaohjaajat, opintopsykologi, hyvinvointi- ja liikuntakoordinaattori, urapalvelut, , korkeakoulupappi sekä VYY.
 • Kampuskirppari 22.11.
  Mikä neuvoksi järjesti Kampuskirpparin tiistaina 22.11.Mathildan aulassa. Tapahtuma oli suunnattu opiskelijoille ja henkilökunnalle
 • Opiskelijoiden leffailta 8.11.
 • Mikä neuvoksi -hanke ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunta järjestivät yhteistyössä osana hyvinvointiviikon ohjelmaa opiskelijoiden leffaillan tiistaina 8.11. Elokuvana on vuonna 2017 julkaistu Idän pikajunan arvoitus. 
 • Hanke esittäytyi hyvinvointiviikon minimessuilla 8. ja 9.11.
  Mikä neuvoksi -hanke oli mukana yliopiston hyvinvointiviikon minimessuilla tiistaina 8.11. ja keskiviikkona 9.11. klo 11–14 Mathildan aulassa.
 • Opiskelijoiden aamupala 7.11. 
  Mikä neuvoksi tarjosi 7.11. klo 9.00–10.00 aamupalan ravintola Erkissä osana yliopiston hyvinvointiviikon ohjelmaa.
 • Hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden pop up Mathildan aulassa 4.11.
  Mikä neuvoksi -hanke järjesti Hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden pop up -tapahtuman perjantaina 4.11.2022  Mathildan aulassa. Tapahtuman aiheena oli Miten kohdata erilaisia pelkoja.

 

Järjestöjen toteutunut toiminta

 • Hallinnoijat ry:n HaSki-laskettelutapahtuma 10.3.
 • Warrantin ja Tutti ry yhteinen sulkapallo turnaus 7.3.
 • Poikkitieteellinen lautapeli-ilta 27.2.2023
  SYY-Wasan tapahtuma
 • Pizzataisting Marco Polo 29.11.2022
  Warrantti ry:n tapahtuma
 • Paintball 22.11.2022
  Warrantti ry:n LIIKKU -jaoston paintball-tapahtuma
 • Wellbeing Bead Jewellery Night 9.11. 
  Warrantti Ry:n korupaja-tapahtuma
 • Comedia cokeilee ilmajoogaa 10.11.
  CoMedia ry:n järjesti Comedia cokeilee ilmajoogaa -tapahtuman
 • Poikkitieteellinen peli-ilta 8.11. 
  Hallinnoijat ry:n ja SYY-Vaasan Poikkitieteellinen lautapeli-ilta
 • Puukkoon kiipeilykokeilu 10.10.
  Tapahtuman järjesti Puukkoo ry
 • Osakuntien välinen jalkapalloturnaus 2022 8.10.
  Jalkapalloturnauksen järjestivät VESO, KoWa, Puukkoo, Vamos
 • Korvapuustipäivä 4.10.
  Tilaisuuden järjesti SYY-Wasa ry
 • Veso paintball 3.10.
 • Tutti vs. Hallinnoijat pesisottelu 27.9.

Ota yhteyttä

Hanketoimijoiden yhteystiedot

Hankkeen yhteyshenkilö Vaasan yliopiston ylioppilaskunnassa

Elli Uusi-Kokko
Edunvalvonta-asiantuntija, VYY
+358 44 324 8961
elli.uusi-kokko(at)vyy.fi

Omaohjaajien yhteyshenkilö

Elina Alho
Amanuenssi
+358 29 449 8604
elina.alho(at)uwasa.fi

Hankkeen vastuullinen johtaja

Sannakaisa Holmlund
Asiantuntija, opintoasiat
+358 29 449 8150
sannakaisa.holmlund(at)uwasa.fi