

Tälle sivulle on koottu tuottamaamme materiaalia sekä linkkejä sivustoille, joilla on hyviä aineistoja LUMA-aineisiin liittyen. Sivun sisältö on suunnattu osittain opetustyön tueksi, mutta sisältöä voi hyödyntää jokainen, joka halua omatoimisesti harrastaa tiedetutkimusta ja saada ideoita ja vinkkejä teknologian käyttöön kotona.
Päiväkodissa voi toteuttaa tutkimuksellisia tiedekokeita. Tästä löydät viisi työohjetta, joiden avulla pääset helposti alkuun tutkimuksellisessa tiedekasvatuksessa. Jokainen työohje sisältää välinelistauksen, ohjeen työn tekemiseen ja ilmiön teoriataustan.
Ohjelmointia Scratch-ohjelmointiympäristössä 3.-6. luokkalaisille: koodi- ja peliesimerkkejä opetus- ja harrastekäyttöön.
Ohjelmointia Construct-ohjelmointiympäristössä yläkoululaisille: koodi- ja peliesimerkkejä opetus- ja harrastekäyttöön.
Kerran kuukaudessa julkaistavissa LUMA-pähkinöissä saadaan jokaiselle hyödyllistä aivojumppaa sekä tekemistä Vaasan yliopiston teemoihin liittyvien tehtävien muodossa. Tehtäviä voi tehdä yksin, kaverin kanssa, perheen kesken kotona, päiväkodissa, koulussa tai vaikka työporukalla. Löydät tästä kaikki vanhat julkaistut pähkinät niin, että voit hyödyntää niitä missä ikinä haluatkaan.
LUMA-pähkinä 3-2021: Millaisia robotteja tiedät ja olet nähnyt? Tunnistatko nämä robotit? Oikeat vastaukset löydät täältä.
LUMA-pähkinä 4-2021: Mistä kevään tunnistaa? Mitä luonnosta silloin tapahtuu? Lähde ulos tutkimaan ja havainnoimaan kevään merkkejä. Kevätseurannan löydät täältä.
LUMA-pähkinä 5-2021: Mitä kodeissamme vie eniten energiaa? Onko se kodin valaistus vai saunan lämmitys, vai jokin muu? Pureskele vastausta Energiankulutus-pähkinässä. Oikeat vastaukset löydät täältä.
LUMA-pähkinä 2-2021: Testaa lajittelutaitosi. Menikö oikein? Tarkista tästä.
LUMA-pähkinä 1-2021: Tiheyspulma tehtävä ja vastaus samassa tiedostossa. Lisäksi tehtiin uudenvuodenlupauksia.
LUMA-pähkinä 12-2020: Joulupukin arvoitus 1 ja Joulupukin arvoitus 2 sekä Tulitikku. Tarkista oikeat vastaukset täältä.
LUMA-pähkinä 11-2020: Futoshiki ja LUMA-musavisa. Tarkista oikea vastaus futoshikiin ja musavisaan.
LUMA-pähkinä 10-2020: Sanasokkelo-pulma ja keksijät-tehtävä. Tarkista oikea vastaus sanasokkeloon ja keksijät-tehtävään.
LUMA-pähkinä 9-2020: Energian jäljillä-pulma sekä Energianbongaus-BINGO. Osaatko ratkoa pulman? Kuka voittaa bingon? Tarkista oikea vastaus Energian jäljillä-pulmaan.
LUMA-keskus Suomi verkosto julkaisee paljon virtuaalista materiaalia opetustyön tueksi päiväkoteihin ja kouluihin. Oppimateriaalin lisäksi verkosto tuottaa myös materiaalia koteihin harrastamisen iloksi. Virtuaaliset materiaalit löydät verkoston luma.fi-sivuilta. Käy esimerkiksi katsomassa, miten järjestää tiedesynttärit!
LUMA SUOMI -ohjelman materiaalit: materiaalia matematiikkaan, ympäristökasvatukseen, tutkivaan oppimiseen ja teknologiakasvatukseen esi- ja perusopetukseen.
Esimerkkejä ohjelmassa tuotetuista materiaaleista:
Koulutuksesta kouluun -hankkeen materiaalit: tutkimuksellisia opetuskokonaisuuksia eheyttävään luonnontieteiden opetukseen peruskouluun. Osa materiaaleista sovellettavissa myös varhaiskasvatukseen.
Projektioppiminen yläkoulun matematiikassa -hankkeen materiaalit: projekti-ideoita ja materiaalia matematiikan opetukseen. Osaa voi soveltaa 5.–6. luokkalaisille.
StarT-materiaalipankki: Satojen vinkkien materiaalipankki projektioppimisen tueksi. Sisältö luokiteltu luokka-asteen ja teeman mukaan. Materiaalia varhaiskasvatuksesta toiseen asteeseen.
Miten innostetaan tulevaisuuden tekijöitä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun? Miten tuetaan taitavia opettajia ja tulevia opettajia tärkeässä työssään? Miten rakennetaan yhteisöllisesti ja tutkimusperustaisesti hyvää ja kestävää tulevaisuutta?
Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastauksia ja näkemyksiä LUMA-tiedekasvatustoimintaa koostavassa verkkokirjassa (2020). Kirjan suunnitteluun ja tekemiseen on osallistunut kaikkiaan noin sata henkilöä LUMA-keskus Suomi -verkostosta. Tiimi on koonnut nyt yksiin kansiin parhaita ratkaisuja ja toimintamalleja tiedekasvatukseen liittyen, joten tutustu ja ota omaan käyttöösi opetuksessa itsellesi sopivat ratkaisut.
Kirjasta saatavilla myös englanninkielinen versio: Online book, LUMA Finland - Together we are more
Heurekan tempputehdas: erilaisia tiedetemppuja, joita voi toteuttaa kotona löytyvillä välineillä. Temput on jaoteltu teeman mukaan ja ne sopivat hyvin peruskouluikäisille harrastajille.
Jippo-kerhon sivustot: tiedekokeiluja lapsille, väritettynä tarinoilla ja draamalla.