Globaalit sankarit -lautapeli

Globaalit sankarit on alakoulun luokille 3.-6. soveltuva kestävää kehitystä ja globaalia maailmankuvaa tukeva lautapeli. Monipuolista lautapeliä pelataan yhdessä koko luokan kanssa, ja se kehittää yhteistyötä ja sosiaalisia taitoja.

Lautapeli on kehitetty Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaassa Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston rahoittamassa kaksivuotisessa hankkeessa (2022-2023).

Alakoululaisia ja aikuisia seisoo lautapelin ympärillä, lapsi siirtää pelinappulaa.

Pelin esittely

Globaalit sankarit -lautapeli on helppo tapa tuoda opetukseen kestävää kehitystä ja globaalia maailmankuvaa. Pelin teemoina ovat kestävä kehitys, energia, luonto ja kulttuuri. Pelissä ratkaistaan erilaisia tehtäviä neljässä tutkimusryhmässä. Tehtävissä tarvitaan pohtimista, selittämistä, piirtämistä, askartelua ja liikkumista. Samalla tulevat tutuksi kestävän kehityksen teemat ja tutustutaan koko maapallon luontoon, kulttuureihin ja energiaratkaisuihin.

Yksi ryhmä vuorollaan toimii pelin tuomarina. Tätä kautta pelissä harjoitellaan myös säännöistä sopimista, reilua peliä, muiden kuuntelemista ja ratkaisujen perustelemista. Peliä voi pelata joko niin, että neljä tutkimusryhmää kilpailevat keskenään tai niin, että kaikki tavoittelevat yhteistä päämäärää.

Peli vaatii opettajalta pientä valmistautumista erityisesti ennen ensimmäistä pelikertaa. Pelilauta ja pelin pisteenlaskuna toimivat palapelit täytyy tulostaa erikseen. Pelin keskeisin anti eli tehtävät ovat kuitenkin saatavissa sekä PowerPoint -dioilla että tulostettavina tiedostoina, joten niitä ei tarvitse välttämättä tulostaa. Halutessaan opettaja voi ennen tunnin alkua myös valita peliin sillä kerralla mukaan tulevat tehtävät. Sopiva peliaika on yksi oppitunti ja pelissä on materiaalia riittävästi yli kymmeneen pelikertaan. Tehtävävaihtoehtoja siis löytyy runsaasti.

Katso lyhyt video pelistä YouTubesta.

Kuva maailmankartalle piirretystä pelilaudasta ja pelinappuloista.

Tilaa pelimateriaalit tästä!

Voit tilata pelimateriaalit täyttämällä lomakkeen, jonka jälkeen antamaasi sähköpostiosoitteeseen lähtee automaattinen vastaus ja linkki ladattaviin materiaaleihin.

Täytä lomake ja tilaa pelimateriaalit tästä!

Pelimateriaali sisältää opettajan ohjeen, pelisäännöt ja kaikki pelissä tarvittavat tiedostot. Saat pelistä kaksi erilaista versiota: toisessa pelin tehtäväkortit näytetään PowerPoint-kalvoilta, toisessa tehtäväkortit tulostetaan. Voit itse valita kumpi pelitapa sopii luokallesi paremmin tai kokeilla molempia.

Peli vaatii opettajalta pientä perehtymistä ja lyhyitä valmisteluja ennen pelituntia. Jos käytätte PowerPoint-kalvoja, pelistä riittää tulostaa pelilauta ja pelin pisteenlaskussa toimivat palapelit. Myös palapelit voi jättää tulostamatta, mikäli niitä ei halua käyttää. Jos valitsette tulostettavat tehtäväkortit, tehtäväkorttisivuja on tulostettavana 68 sivua. Yhdellä sivulla on kaksi tehtäväkorttia.

Pelin pelaamiseen tarvitaan lisäksi yksi noppa, neljä pelinappulaa sekä oppilaille paperia, kyniä, värikyniä, saksia ja teippiä.

Globaalit sankarit lautapelin tehtäväkortteja

Lainaa peli kirjastosta!

Globaalit sankarit -lautapelin fyysinen versio pelilautoineen, nappuloineen ja palapeleineen on tulossa lainattavaksi Vaasan pääkirjastoon ja Seinäjoen pääkirjastoon. Peliä voivat lainata opettajat luokassa pelattavaksi tai kuka hyvänsä pienemmälläkin porukalla pelaamiseen. Ilmoitamme täällä kun pelit ovat lainattavissa. 

Peli sisältää pelilaudan, pelinappulat ja nopan, kolme tiimalasia, neljä palapeliä jotka yhdistyvät yhdeksi suuremmaksi palapeliksi, neljä liitutaulua liituineen ja taulusienineen sekä kaikki tehtäväkortit neljästä eri teemasta. Pelin mukana ovat toki myös pelisäännöt ja opettajan ohjeet. Pelin saat lainaksi laatikossa jonka koko on 40cm x 30cm x 18cm.

Globaalit sankarit lautapelin materiaalit: pelilauta ja nappulat, palapelit, tehtäväkortit ja liitutaulut

Palautetta pelistä

"Koko peli oli mahtava"
"100/10"
"Se oli niin kivaa, että olisin halunnut tehdä tätä joka päivä"

Tässä joitain palautteita joita saimme oppilailta keväällä 2023, kun testasimme peliä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alakoululuokkien kanssa. Kaiken kaikkiaan sekä oppilailta että opettajilta saatu palaute on ollut positiivista koko pelin kehityksen aikana. Peliä on kehitetty kolmessa syklissä ja kahden testikierroksen palautteiden perusteella olemme voineet kehittää pelistä entistäkin paremman. Kiitos kaikille testikierroksilla mukana olleille kouluille, opettajille ja oppilaille!

Oppilaiden palaute on ollut erittäin positiivista kummallakin testikierroksella. Noin 80 prosenttia oppilaista on vastannut, että pelin pelaaminen oli "kivaa" tai "erittäin kivaa" ja ilmoittanut, että pelaisi peliä mielellään uudelleen koulussa.

Opettajilta olemme saaneet myös todella positiivista ja kannustavaa palautetta. Peliä on kehuttu teemoiltaan monipuoliseksi ja hyvin opetussuunnitelmaan sopivaksi. Erityisesti pelin on katsottu kehittävän laajasti yhteistyötaitoja ja muita sosiaalisia taitoja.

Pelin yhteyshenkilö:
asiantuntija Saara Lehto
saara.lehto@uwasa.fi
LUMA-keskus Pohjanmaa
Vaasan yliopisto

Kuva liitutaulusta jolla on hymiö ja teksti: "Oli kivaa!" Taustalla näkyy pelilauta.