Vaasan yliopisto myöntää 12 kunniatohtorin arvoa – mukana tasavallan presidentti, ministeri ja merkittäviä kansainvälisiä yritysjohtajia

Image
Vaasan yliopisto järjestää tohtoripromootion 19.–21. syyskuuta 2024. Yliopisto myöntää promootiossa kunniatohtorin arvon kahdelletoista henkilölle, jotka ovat tieteellisesti tai yhteiskunnallisesti ansioituneita. Kunniatohtorin arvo on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa.

– Kunniatohtorien nimittämisessä olemme kiinnittäneet huomiota sekä tieteelliseen että yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja merkitykseen niin Vaasan yliopistolle kuin koko Suomelle. Yhteiskuntaa ja kansainvälistä yrityselämää edustavat muun muassa Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, yhden Ruotsin arvokkaimmista yhtiöistä Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg ja teollisuuskonserni ABB:n toimitusjohtaja Björn Rosengren. Olen erittäin ilahtunut, että meillä on kokonaisuudessaan näin laaja ja arvovaltainen joukko uusia kunniatohtoreita, jotka ovat kaikki edelläkävijöitä omalla alallaan sekä yliopistomme tieteenalojen puolestapuhujia, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen.

Syyskuun 2024 tohtoripromootio on Vaasan yliopiston historian kuudes tohtoripromootio.  Promootiossa kunniatohtorin arvo myönnetään seuraaville henkilöille:

Filosofian kunniatohtori
Alexander Stubb

Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb on kansainvälisistä suhteista väitellyt filosofian tohtori, joka toimi ennen presidenttiyttään Euroopan yliopistoinstituutin professorina ja laitoksen johtajana Italian Firenzessä. Hän on entinen kokoomuksen kansanedustaja, europarlamentaarikko, puoluejohtaja ja moninkertainen ministeri. Stubb on toiminut muun muassa ulkoministerinä, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä, pääministerinä ja valtiovarainministerinä. Ministerin tehtävien jälkeen hän toimi Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Ennen poliittista uraansa Stubb työskenteli tutkijana ulkoministeriössä, Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan unionissa sekä Suomen Akatemiassa.

Presidentti Stubb on Vaasan yliopiston näkökulmasta esimerkillinen kansainvälinen vaikuttaja, joka on urallaan kiinnittänyt huomiota tiedon, tieteen ja osaamisen merkitykseen päätöksenteossa. 

Hallintotieteiden kunniatohtori
Katju Holkeri

Finanssineuvos Katju Holkeri toimii valtiovarainministeriössä Valtionhallinnon kehittämisosastolla yksikön päällikkönä. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti avoimuuden edistäjänä julkishallinnon eri osa-alueilla. Holkeri on edistänyt hallintotieteellistä tutkimusta toimimalla muun muassa lukuisten tutkimus- ja selvityshankkeiden ohjausryhmissä. Hän on ollut keskeinen vaikuttaja OECD:ssä useammassa eri roolissa ja aktiivinen toimija International Institute of Administrative Sciencesissa (IIAS).

Holkerin kiinnostus hallinnon avoimuuteen, demokratian vahvistamiseen, ilmiölähtöiseen hallintaan, systeemiseen muutokseen ja hallinnon arviointiin yhdistyy hyvin Vaasan yliopiston hallintotieteiden profiiliin.

Kauppatieteiden kunniatohtori
Tim Baines

Tim Baines on strategian ja operaatioiden johtamisen professori ja Astonin yliopiston Advanced Services Groupin johtaja ja toinen perustaja. Baines on yksi maailman johtavista ja viitatuimmista palvelullistamisen (servitisation) asiantuntijoista. Hän työskentelee sekä globaalien että paikallisten teollisuusyritysten kanssa ymmärtääkseen palvelullistamista käytännössä ja auttaakseen yrityksiä muutoksessa.

Baines on tehnyt vuosien ajan merkittävää yhteistyötä Vaasan yliopiston strategisen liiketoiminnan kehittämisen tutkimusryhmän kanssa, mukaan lukien kaksi toimitettua kirjaa sekä Vaasan yliopiston järjestämä Servitisation Spring Conference 2023.

Kauppatieteiden kunniatohtori 
Sari Essayah

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on Vaasan yliopiston alumni. Hänellä on erittäin pitkä ja ansiokas ura politiikassa ja urheilussa. Essayah on Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ja hän on istunut niin kunnanvaltuustossa, eduskunnassa kuin Euroopan parlamentissa. Hän on Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n jäsen sekä Suomen Olympiakomitean hallituksen jälkeen. Hän on menestynyt urheilija, muun muassa kävelyn maailmanmestari vuodelta 1993 ja Euroopan mestari vuodelta 1994. 

Essayah on omassa viestinnässään aina pitänyt Vaasan yliopistoa positiivisesti esillä ja siten vaikuttanut positiivisesti yliopiston maineeseen.

Kauppatieteiden kunniatohtori
Iftekhar Hasan 

Iftekhar Hasan on Fordhamin yliopiston professori, joka on tehnyt merkittävän uran rahoituksen alalla. Hän toimii rahoituksen E. Gerald Corriganin oppituolin haltijana, tohtoriohjelman akateemisena johtajana ja Gabelli School of Businessin Contemporary Finance -tutkimuskeskuksen toisena johtajana. Hasanin tutkimukset liittyvät rahoituslaitoksiin, yritysrahoitukseen, pääomamarkkinoihin ja kehittyviin talouksiin. 

Hasanilla on ollut vahva käytännön vaikutus talouspolitiikkaan Suomen keskuspankin tieteellisenä neuvonantajana. Hän on ollut laajalla asiantuntemuksellaan mukana myös Vaasan yliopiston hankkeissa.

Kauppatieteiden kunniatohtori
Anne Korkiakoski

Hallitusammattilainen Anne Korkiakoski on Vaasan yliopiston alumni sekä palkittu markkinointi- ja viestintäjohtaja. Hän on toiminut muun muassa Koneen ja Elisan markkinointi- ja viestintäjohtajana sekä EURO RSCG Nordicin toimitusjohtajana. Korkiakoski on toiminut useissa yrityksissä hallituksen jäsenenä, esimerkiksi Edita Groupissa, Helsinki Marketingissa, Lunawoodissa, Kalevala Korussa, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomessa, Kämp Groupissa ja Lindströmissä. 

Korkiakoski on antanut pyyteettömästi aikaansa ja asiantuntemustaan Vaasan yliopistolle. Hän on istunut kaksi kautta Vaasan yliopiston hallituksessa ja toiminut muun muassa hallituksen varapuheenjohtajana. Hän on luennoinut yliopistolla lähes 20 vuoden ajan ja ollut vahva vaikuttaja yliopiston varainhankinnassa. 

Kauppatieteiden kunniatohtori
Roberto Verganti 

Roberto Verganti on taiteen ja innovaatioiden vt. professori Tukholman kauppakorkeakoulussa, jossa hän on myös Houseof Innovation - Center for Art & Innovationin johtajana. johtamisen ja innovaatioiden professori Tukholman kauppakorkeakoulussa, jossa hän on myös The Garden - Center for Design and Leadershipin johtaja. Lisäksi hän on vieraileva luennoitsija Harvard Business Schoolissa ja Politecnico di Milanon Leading'Labin perustaja. Verganti on myös Euroopan innovaationeuvoston lähettiläs Euroopan innovaatiokeskuksessa.

Vergantin tutkimus keskittyy käyttäjien ja tekijöiden rakastamien innovaatioiden luomiseen. Hän tutkii, miten johtajat ja organisaatiot luovat radikaalisti uusia visioita ja toteuttavat niitä. Verganti on julkaissut laajasti monissa johtavissa lehdissä ja saanut useita arvostettuja palkintoja. Hän on tehnyt pitkään aktiivista yhteistyötä Vaasan yliopiston markkinoinnin oppiaineen kanssa liittyen erityisesti käyttäjälähtöisten innovaatioiden hyödyntämiseen tutkimuksessa ja opetuksessa sekä käytännön liike-elämässä.

Kauppatieteiden kunniatohtori
Jacob Wallenberg 

Jacob Wallenberg on sijoitusyhtiö Investorin hallituksen puheenjohtajana vaikuttanut merkittävästi Vaasan alueen kehittymiseen Pohjoismaiden suurimmaksi energiateknologiakeskittymäksi tekemällä merkittäviä investointeja alueella toimiviin yrityksiin, kuten ABB:hen ja Wärtsilään.

Hänen johdollaan Wärtsilä on tehnyt kaikkien aikojen suurimman investointinsa juuri Vaasaan. Wärtsilän Sustainable Technology Hubilla on keskeinen rooli innovaatioiden ja yhteistyön edistämisessä globaalina osaamiskeskuksena. Vaasan yliopisto ja Wärtsilä pyrkivät yhdessä ratkaisemaan energiamurroksen haasteita ja siirtymään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Yliopisto arvostaa Jacob Wallenbergin visioita ja pyrkimyksiä saada pohjoismaiset yritykset, yliopistot ja tutkimusorganisaatiot tekemään yhteistyötä.

Kauppatieteiden kunniatohtori
Johnny Åkerholm

Talouspoliittinen asiantuntija Johnny Åkerholm on tunnettu suomalainen talousvaikuttaja, joka on johtanut uransa aikana muun muassa Pohjoismaiden investointipankkia, toiminut merkittävissä tehtävissä valtiovarainministeriössä, Suomen Pankissa, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa sekä toiminut Euroopan unionin talous- ja rahoituskomitean puheenjohtajana.

Åkerholm toimi Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtajana kaksi kautta vuosina 2014–2021, joiden aikana hän luotsasi Vaasan yliopiston monen muutoksen läpi panostamalla tutkimukseen ja opetukseen unohtamatta yliopiston merkitystä Vaasan talousalueelle. 

Tekniikan kunniatohtori
Piotr Bielaczyc

Professori Piotr Bielaczyc toimii voimansiirron globaalina asiantuntijana ja tieteellisen neuvoston jäsenenä BOSMAL Automotive R&D Institute Ltd:ssä Puolassa. Instituutti on Keski-Euroopan suurin ajoneuvojen ja voimansiirtojärjestelmien tutkimus- ja kehityskeskus. Lisäksi Bielaczyc on Krakovan teknillisen yliopiston professori. Aiemmin hän toimi yli 20 vuoden ajan BOSMALin moottoritutkimusosaston johtajana ja tieteellisenä sihteerinä. 

Bielaczyc toimii vierailevana professorina useissa Euroopan yliopistoissa. Hän on tehnyt yhteistyötä suomalaisten yritysten ja yliopistojen kanssa noin 30 vuoden ajan monissa tutkimushankkeissa, tieteellisten konferenssien järjestämisessä ja yhteisissä julkaisuissa. Bielaczyc on pitkäaikainen Vaasan yliopiston tukija ja aktiivinen pääpuhuja erilaisilla foorumeilla. Hän toimi Vaasan yliopiston johtaman Clean Propulsion -tutkimushankkeen neuvonantajaryhmän jäsenenä. 

Tekniikan kunniatohtori
Angappa Gunasekaran

Angappa Gunasekaran on toimitusketjujen hallinnan professori Pennsylvania State University Harrisburg School of Business Administrationissa, jonka johtajana hän on toiminut aiemmin. Gunasekaran on maailmanlaajuisesti tunnettu poikkitieteellinen tutkija. Hän on Research.comin listalla maailman viidenneksi eniten viitatuin tutkija “Business and Management Scientists” -kategoriassa. 

Gunasekaran toimi 1990-luvulla Vaasan yliopiston yliassistenttina ja myöhemmin FidiPro-professorina johtamisen ja tietojärjestelmien kehittyvillä alueilla. Hän vierailee säännöllisesti Vaasan yliopistossa ja on osallistunut useisiin tutkimushankkeisiin sekä julkaisuihin yhdessä Vaasan yliopiston tutkijoiden kanssa. 

Tekniikan kunniatohtori
Björn Rosengren

ABB:n toimitusjohtaja Björn Rosengren on esimerkillinen vaikuttaja, joka on pitkän ja merkittävän uransa aikana johtanut ABB:n lisäksi Sandvikia ja Wärtsilää. Lisäksi hän ollut Danfossin hallituksen jäsen. Rosengren on toiminnallaan vaikuttanut suuresti Vaasan alueen kasvamiseen Pohjoismaiden suurimmaksi energiateknologian keskukseksi. 

Vaasan yliopisto tekee tiivistä yhteistyötä ABB:n ja muiden energiaklusterin yritysten kanssa tutkimuksessa, tuotekehityksessä, innovaatioissa ja koulutuksessa. Rosengren on monesti myös käynyt Vaasassa innoittamassa toimijoita uusiin yhteistyömuotoihin. Yliopisto arvostaa suuresti Rosengrenin panostuksia yhteistyöhön. 

Lisätiedot

Promootiotoimikunnan puheenjohtaja, Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen, puh. 029 449 8611, minna.martikainen(at)uwasa.fi 

Mitä mieltä olit jutusta?