Opintojen suorittaminen ja arviointi

Opintojen suorittamistavat ja opintosuoritusten arviointi käyvät ilmi opinto-oppaan opintojaksokuvauksista sekä opetusaikatauluista.

Opetus ja opintosuoritukset järjestetään niin, että opiskelijat voivat edetä opinnoissaan tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä ja suorittaa tutkinnon säädetyssä ajassa.

 Opintojen suorittamista ja arviointia koskevan rehtorin päätöksen löydät Opiskelua ja tutkintoja koskevat määräykset ja ohjeet -sivulta kohdasta Vaasan yliopiston ohjeet ja suositukset > Tutkintosääntöä täydentäviä ohjeita.

Opintojen suorittamistavat on kerrottu Pepin opinto-oppaassa, joka sisältää vahvistetut opetussuunnitelmat sekä tutkinnon ja yksittäisen opintojakson osaamistavoitteet. Opetussuunnitelmat voivat olla monivuotisia. Opinto-oppaan toteutuksen tiedoista näet, miten opintojakson opetus toteutetaan lukuvuoden aikana. Toteutuksen tiedot löydät opintojakson kuvauksen sinisestä yläpalkista.

Opintojakson alkaessa löydät yleensä Moodlesta opintojakson syllabuksen, jossa kerrotaan mm. opintojakson arvioinnista, uusintamahdollisuuksista ja arvosanan korotuksesta.

Opintojakson osaamistavoitteiden saavuttaminen arvioidaan esim. harjoitustyön, esseen, luentopäiväkirjan, oppimispäiväkirjan, keskitetyn tentin, Moodle-tentin tai EXAM-tentin perusteella. Joihinkin opintoihin vaadittavan lähtötason osoittamiseksi voidaan järjestää tasokokeita. Opintojakson aikana voidaan järjestää myös välikokeita.

Opintojen arvioinnissa on tavoitteena käyttää ensisijaisesti muita suoritustapoja kuin kampuksella keskitetysti järjestettäviä tenttejä. Kampuksella keskitetysti järjestettäviä tenttejä järjestetään vain, jos se on erityisesti tarpeellista tai perusteltua.

Sinulla on oikeus suorittaa samaan opintojaksoon liittyvä tentti (esim. keskitetty tentti, EXAM-tentti, Moodle-tentti tai opettajan järjestämä tentti) korkeintaan kolme kertaa riippumatta siitä, ovatko aiemmat tenttisuoritukset hyväksyttyjä tai hylättyjä.

Katso myös

 • Tiedekirjasto Tritonian tiloista on lisätietoja Tritonian verkkosivuilla kohdassa Palvelut > Tilat.

Sähköinen tenttipalvelu EXAM

Opiskelumahdollisuuksien monipuolistamiseksi ja opiskelun tukemiseksi Vaasan yliopistossa on käytössä sähköinen tenttipalvelu EXAM. EXAM-tentteinä voit suorittaa opintojaksojen yleisiä tenttejä, kypsyysnäytteitä, kirjallisuustenttejä sekä henkilökohtaisia tenttejä, joissa tentin aika ja käytössä olevat apuohjelmat ja materiaalit on rajattu. Tenttiminen tapahtuu erillisessä tenttitilassa, jossa on tietokone sekä reaaliaikainen kuvan ja äänen tallentava videovalvonta. Tilaan tehdään myös tarkastuskäyntejä.

Sähköinen tenttipalvelu EXAM on avoin kaikille, joilla on voimassa oleva Vaasan yliopiston käyttäjätunnus. Vaasan yliopiston tenttitilat ovat myös muiden tenttivierailukorkeakoulujen opiskelijoiden käytettävissä. Tenttivierailuna voit suorittaa yleisen tentin, henkilökohtaisen tentin sekä kypsyysnäytteen. Mikäli suoritat EXAM-tentin tenttivierailuna toisen korkeakoulun tiloissa, noudatat kyseisen korkeakoulun valvontaperiaatteita ja tilan käyttöohjeita. Lue lisää tenttivierailusta Opiskelijan ohjeet EXAM-järjestelmään -sivulta kohdista Tenttivierailu toisessa korkeakoulussa ja Tenttivierailu Vaasan yliopistossa.

EXAM-tilan järjestelyt

 • EXAM-tilan käyttö on sallittu vain tenttiajan varanneille. 
 • Tenttitilaan saa viedä vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen (muovinen opiskelijakortti, ajokortti, henkilökortti tai passi – ei digitaalista opiskelijakorttia), läpinäkyvän vesipullon ilman etikettiä ja lokeron avaimen.  
  • Jätä päällysvaatteesi (takki, pipo ym.) tilan ulkopuolelle.
  • Et saa viedä tenttitilaan henkilökohtaisia tavaroita esim. laskinta, puhelinta, äly- tai rannekelloa. Jätä henkilökohtaiset tavarat tenttitilan ulkopuolella oleviin säilytyslokeroihin.
 • EXAM-tenttisali on hajusteeton. Huomioithan hajusteyliherkät kanssaopiskelijat tenttiin tullessasi.
 • Voit ottaa mukaasi etiketittömän ja läpinäkyvän vesipullon. 
 • Tenttisalissa käytettävissä kuulosuojaimia ja tarjolla on myös nenäliinoja. Jos sinulla on jokin terveydellinen syy, jonka vuoksi tarvitset erityisjärjestelyjä tenttiä varten (allergia, astma, diabetes, krooninen suolistosairaus tms.) ota yhteyttä osoitteeseen exam(at)uwasa.fi viimeistään 5 vuorokautta ennen tenttiä.
 • Tenttitilassa keskustelu on kielletty.
 • Et saa poistua tenttitilasta ennen kuin olet palauttanut tenttivastauksen. Voit palauttaa tentin, vaikka tenttiaikaa olisi vielä jäljellä. Tentti päättyy automaattisesti, kun tenttiaika umpeutuu.
Image

EXAM-tenttikoneilla käytössä olevat ohjelmat

 • Adobe Reader, Word (engl. 2016), Excel (engl. 2016), OneNote, Laskin, Paint, Notepad sekä selain (käyttö rajattu vain tenttipalvelimelle).

Ongelmatilanteissa

 • Jos EXAM menee jumiin, sulje selain, käynnistä uudelleen ja kirjaudu takaisin EXAMiin. Tentti jatkuu siitä, mihin jäit. EXAM-tenteissä on automaattinen tallennus minuutin välein, mutta se ei koske liitetiedostoja.
 • Jos sinulla on ongelma itse koneen kanssa, voit irroittaa virtajohdon näytön takaa, odottaa 30 sekuntia ja laittaa virtajohdon takaisin kiinni ja sen jälkeen käynnistää koneen uudelleen näytön takaa virtapainikkeesta. Virtuaalipalvelimen latautuminen voi kestää hetken.
 • Jos sinulla on ongelmia säilytyslokeroiden kanssa, ole yhteydessä vahtimestareihin.
 • Lomake, jolla voit ilmoittaa tentin keskeytymisestä tai estymisestä

Erityisjärjestelyt

Jos sinulla on terveydellinen syy, jonka vuoksi tarvitset erityisjärjestelyjä tenttiä varten (esim. allergia, astma, diabetes, krooninen suolistosairaus) ole yhteydessä osoitteeseen exam(at)uwasa.fi viimeistään 5 vuorokautta ennen tenttiä.

Jos sinulla on opintopsykologin myöntämä oikeus lisäaikaan tentissä ole yhteydessä osoitteeseen exam(at)uwasa.fi ennen tenttiperiodin alkamista. Sinulle luodaan henkilökohtainen tentti lisäajalla, johon voit varata tenttiajan. 

Tenttisalissa ei ole sähköavusteisesti aukeavaa ovea. Ota yhteyttä osoitteseen exam(at)uwasa.fi viimeistään 5 vuorokautta ennen tenttiä, jos tarvitset apua tenttitilaan kulkemiseen (olet pyörätuolissa, sinulla on kyynärsauvat tms.).

Käyttöehdot

Käyttäessäsi sähköistä tenttipalvelua sitoudut noudattamaan käyttöehtoja. Samalla annat suostumuksen tallentavaan videovalvontaan tenttitilassa ja siihen, että kulunvalvonnan, videovalvonnan ja tenttijärjestelmän tietoja voidaan yhdistää henkilöllisyyden varmentamiseksi.

 • EXAM-tentissä noudatetaan Vaasan yliopiston tutkintosääntöä ja tutkintosääntöä täydentävää rehtorin päätöstä opintojen suorittamisesta ja arvioinnista.
 • EXAM-tentissä on voimassa Vaasan yliopiston IT-palveluiden käyttösäännöt.
 • EXAM-tenttiin tarkoitetussa tilassa on reaaliaikainen ja tallentava videovalvonta (kuva ja ääni).

Lisätietoja sähköisestä tenttipalvelusta 

exam(at)uwasa.fi

EXAM-tenttitilat ja aukioloajat

Tenttitilat

Vaasan yliopistolla on yksi EXAM-tenttitila, joka sijaitsee Fabriikissa (Yliopistonranta 10).

 • F222 sijaitsee Fabriikin 2. kerroksessa. Kulku merenpuoleisesta pääovesta tai sen viereisellä hissillä. 

Tilan ulkopuolella on lukittavat säilytyslokerot sekä naulakot esim. takin säilytykselle. 

Aukioloajat

Tenttiminen on mahdollista ma - pe klo 8 - 20 ja lauantaisin klo 12 - 16.

 • Huom. kulku saliin F222 arkisin klo 18 jälkeen sekä lauantaisin ainoastaan merenpuoleisesta pääovesta tai sen viereisellä hissillä.  

Tilojen poikkeusaukioloajat

 • EXAM-sali on avoinna kesällä 22.6.–10.8. poikkeuksellisesti ma–pe klo 8.00–15.00 ja kiinni lauantaisin. 
 • Exam-sali ei ole auki lukuvuoden 2023-2024 pyhäpäivinä 25.-26.12.2023; 1.1.2024; 6.1.2024; 29.3.2024; 1.4.2024; 1.5.2024; 9.5.2024 ja 21.-22.6.2024.

Valtakunnalliset huoltokatkot:

 • Joka kuukauden ensimmäinen arkikeskiviikko klo 8-10

Moodle-tentti

 • Teet tentin verkko-oppimisympäristö Moodlessa.
 • Ilmoittaudu tenttiin opettajan ohjeiden mukaisesti.
 • Tentti voi olla ns. koti- tai aineistotentti.
 • Tentti voi koostua esim. esseekysymyksistä tai monivalintakysymyksistä.
 • Teet tentin vapaasti valitsemassasi paikassa omalla tietokoneella.
 • Käytössäsi voi olla opintojakson kirjallisuus ja internet.
 • Opettaja voi käyttää Turnitin-plagiaatintunnistusohjelmaa kirjallisten töiden tarkastuksessa.

Keskitetysti kampuksella järjestettävät tentit

Opiskelun ja koulutuksen palvelut vastaa keskitetysti järjestettävien tenttien käytännön järjestelyistä ja tiedottamisesta sekä tenttitilojen varaamisesta ja valvojien ohjeistuksesta.

Keskitetyt tentit ovat kampuksella järjestettäviä tenttitilaisuuksia. Keskitetyissä tenteissä vastaukset kirjoitetaan tenttipaperille.

Tenttiin ilmoittautuminen

Keskitettyjen tenttien ilmoittautuminen siirtyy kokonaan Peppiin syyslukukaudesta 2023 alkaen. Keskitettyihin tentteihin ei luoda enää Webropol-lomakkeita ilmoittautumista varten, vaan tentteihin ilmoittaudutaan Pepin uuden Tentit- toiminnon kautta. Ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät tältä sivulta kohdasta Tentti-ilmoittautuminen Pepissä - Opiskelijan ohje. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä osoitteeseen tentit(at)uwasa.fi.

Ilmoittautuminen tenttiin pitää tehdä viimeistään 5 vuorokautta ennen ko. tenttipäivää. Myöhästyneitä tentti-ilmoittautumisia ei oteta vastaan, eikä tenttiin ei voi osallistua ilman ilmoittautumista. HUOM! Tenttiäsi ei arvostella, mikäli osallistut tenttiin ilman, että olet siihen ilmoittautunut (Rehtorin päätös 2.12.2016).

Muistathan tarvittaessa perua ilmoittautumisen tenttiin Pepissä viimeistään 3 päivä ennen tenttiä. Jos jätät saapumatta tenttiin, jota et ole perunut, kirjataan tentti hylätyksi suoritukseksi.

Jos haluat suorittaa kaksi tenttiä samassa tenttitilaisuudessa, ilmoittaudu molempiin tentteihin normaalisti ja sen lisäksi ilmoita asiasta viimeistään 3 päivää ennen tenttiä myös tenttitilaisuuden järjestäjälle osoitteeseen tentit(at)uwasa.fi. Ilmoita viestissä selkeästi nimesi, opiskelijanumerosi, tenttipäivä sekä mitkä tentit aiot tehdä (koodit ja opintojaksojen nimet).

Keskitettyjä tenttejä järjestetään pääsääntöisesti joka toinen perjantai. Yksittäisiä tenttejä voidaan tarvittaessa järjestää muina päivinä.

Saman toteutuksen tentit (mahdolliset välikokeet, ensimmäinen tentti ja/tai uusinnat) pyritään järjestämään vähintään 6 viikon välein, jotta tenttien arvioimiseen jää tarpeeksi aikaa ja opiskelijat ehtivät ilmoittautumaan mahdolliseen uusintaan, jos sille on tarvetta.

Tentti-ilmoittautuminen Pepissä – Opiskelijan ohje

Tentti-ilmoittautuminen tehdään syyslukukaudesta 2023 alkaen Pepissä. Alla on ohjeet tentti-ilmoittautumiseen.

Opintoni -> Opintosuunnittelu (HOPS) -> Tentit välilehti

Täältä voit ilmoittautua sinulle ehdotettuihin tentteihin, ja näet tentit, joihin olet ilmoittautunut. 

Image
 1. Näet tentit, joiden toteutuksista (kursseista) olet saanut hylätyn arvosanan
 2. Näet tentit, joiden toteutuksille (kursseille) olet ilmoittautunut ja joista sinulla ole vielä arvosanaa
 3. Näet tentit, joihin olet ilmoittautunut
 4. Näet luokkatilan, jossa tulet tekemään kyseisen tentin
 5. Voit peruuttaa tentti-ilmoittautumisesi klikkaamalla tästä
 6. Voit ilmoittautua tenttiin klikkaamalla tästä

Kun olet klikannut Ilmoittaudu -painiketta, ruutuun ilmestyy uusi ikkuna. Kirjoita tekstikenttään, jos sinulla on erityistarpeita tai muita lisähuomioita, muuten jätä kenttä tyhjäksi. HUOM! Jos sinulla on erityistarpeita, sinun tulee silti lähettää erillinen sähköposti asiasta tentit@uwasa.fi osoitteeseen. Klikkaa Ilmoittaudu -painiketta uudestaan vahvistaaksesi ilmoittautumisesi.

Image

Jos et löydä haluamaasi tenttiä sinulle ehdotetuista tenteistä (esimerkiksi silloin kun sinulla on jo hyväksytty arvosana jota haluat korottaa,) etsi tenttiä tenttihaun kautta.

Image

Tenttihaku -ikkuna -> Etsi toteutuksen (kurssin) koodilla tai nimellä

Image

Valitse oikea tentti ja klikkaa Ilmoittaudu -painiketta. Ilmoittautumisia voi myös perua tästä näkymästä.

Image

Ohjeita tenttitilaisuuksia varten

 • Saavu paikalle ajoissa ennen tentin alkua.
 • Tenttisaliin on tultava viimeistään 15 minuutin kuluessa tentin alkamisesta (siis viimeistään klo 14.15).
 • Istumaan käydään tentin valvojan osoittamassa järjestyksessä.
 • Keskustelu sen jälkeen on kielletty.
 • Istumapaikalle saat ottaa mukaan vain kirjoitusvälineet, henkilöllisyystodistuksen, juomapullon ja tentaattorin ilmoittamat apuvälineet.
 • Eväiden tuominen on sallittua vain terveydellistä syistä. Ole yhteydessä tentin järjestäjään sähköpostitse tentit(at)uwasa.fi viimeistään 3 päivää ennen tenttiä.
 • Puhelimet ja muut elektroniset laitteet (myös älykellot), laukut yms. jätetään salin eteen tai sivustoille. Puhelimet ja muut elektroniset laitteet on suljettava tai asetettava lentokonetilaan.
 • Kysymyspaperin saat katsoa vasta, kun valvoja antaa luvan. Tentti katsotaan alkaneeksi tästä.
 • Pidä katseesi vain omassa paperissasi.
 • Mikäli et noudata tentin valvojan ohjeita, valvojalla on oikeus poistaa sinut tenttisalista ja tenttisi hylätään.
 • Turhaa liikkumista ja häiriöääniä on vältettävä. WC:hen saa poistua vain valvojan saattamana.
 • Mikäli sinulla on tentin aikana asiaa valvojalle, voit hänet kutsua paikalle nostamalla käden ylös.
 • Poistua saa aikaisintaan 45 minuutin kuluttua tentin ilmoitetusta alkamisajasta (siis aikaisintaan klo 14.45).
 • Tentti kestää 3 tuntia alkaen siitä, kun valvoja on antanut luvan katsoa kysymyspaperit.
 • Poistuessasi sinun on aina palautettava ainakin yksi nimellä varustettu vastauspaperi. Jos jätät tyhjän vastauspaperin, kirjataan tentti hylätyksi suoritukseksi.
 • Vastauspaperia palauttaessasi sinun on aina esitettävä opiskelijakortti tai muu kuvallinen henkilöllisyystodistus (henkilökortti, passi tai ajokortti).
 • HUOM! Yliopiston tiloissa on tallentava kameravalvonta!

Opettajan järjestämät muut tentit

 • Opettaja voi järjestää opetukseen liittyviä muita tenttejä, esim. välikokeita ja tasokokeita.
 • Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opetuksen tiedoissa tai viimeistään toteutuksen alussa.
 • Saat ohjeet ilmoittautumisesta opettajalta.
 • Opettaja antaa ohjeet tenttiin valmistautumisesta, suorittamisesta sekä sallituista apuvälineistä ja materiaaleista.

Opintosuoritusten julkistaminen ja kirjaaminen

 • Opintosuorituksia voidaan kirjata vain, mikäli olet ilmoittautunut läsnäolevaksi ja suoritukset kirjataan aina suorituspäivälle.
 • Hyväksyttyä tai hylättyä opintosuoritusta ei voida poistaa rekisteristä.
 • Kirjalliset tai muulla tavoin tallennetut opintosuoritukset säilytetään vähintään kuuden kuukauden ajan tulosten julkistamisesta. Kandidaatintutkielmat, pro gradu -tutkielmat, diplomityöt, lisensiaatintutkimukset ja väitöskirjat säilytetään pysyvästi.
 • Opintojaksoon kuuluvat harjoitustyöt tai muut osasuoritukset ovat opintojaksokohtaisia ja voimassa pääsääntöisesti lukuvuoden ajan, ellei opetussuunnitelmassa muuta ilmoiteta.
 • Opintosuoritusten tulokset julkistetaan ja kirjataan 30 päivän kuluessa suorituspäivästä tai siitä päivästä, johon mennessä suoritus on tullut jättää arvioitavaksi. Esimerkki: Jos harjoitustyö on jätettävä viimeistään 31.10., tulos julkistetaan 30.11. mennessä, vaikka jättäisit harjoitustyön arvioitavaksi jo 15.10.
 • Yksittäisen sähköisen tentin suorituspäivä on päivä, jolloin tentti on tehty. 
 • Sähköisen tenttiperiodin pituus voi olla pääsääntöisesti enintään 30 päivää, jolloin suorituspäiväksi lasketaan jakson päättymispäivä.
  Esimerkki: Jos tenttiperiodin pituus on 1.–30.9. ja teet tentin 3.9., tenttitulos julkistetaan 30.10. mennessä. Suorituspäiväksi kirjataan 30.9.
 • Pro gradu -tutkielman ja diplomitöiden tarkastajien on jätettävä arvosanaehdotuksen sisältävä lausunto dekaanin päätettäväksi 30 päivän sisällä siitä, kun tutkielma tai diplomityö on jätetty lopullisessa muodossaan tarkastettavaksi. Dekaani vahvistaa opinnäytteiden arvosanat n. kerran kuussa, jonka jälkeen opinnäyte voidaan kirjata opintosuoritusrekisteriisi. 
 • Syys- ja kevätlukukauden välisen opetustauon aikana tenttien ja muiden opintosuoritusten tulosten kirjaus on tehtävä 45 päivän kuluessa suorituspäivästä.
 • Kesäkuun 1. päivän ja heinäkuun 31. päivän välisenä aikana järjestettyjen opintojaksojen tenttien ja muiden opintosuoritusten tulosten kirjaukset on tehtävä elokuun 31. päivään mennessä.

Kandidaatintutkielman, pro gradu -tutkielman ja diplomityön arviointikriteerit ja -lomakemallit sekä tarkastusprosessi

 Katso myös

Opintosuorituksen arvostelu

 • Oppimisen ja osaamisen arvioinnin tarkoituksena on antaa sinulle palautetta opintojesi edistymisestä ja saavutetuista oppimistuloksista.
 • Opintosuorituksen arviointi vastaa opetussuunnitelmassa hyväksyttyjä opintojakson osaamistavoitteita ja arvostelu mittaa osaamistavoitteiden saavuttamista.
 • Opintosuoritukset arvostellaan hyväksytyiksi tai hylätyiksi.
 • Hyväksytyistä opintosuorituksista voidaan antaa arvosana viisiportaisen asteikon mukaan, jossa 5 = erinomainen, 4 = kiitettävä, 3 = hyvä, 2 = tyydyttävä ja 1 = välttävä.
 • Toisen kotimaisen kielen kirjallinen ja suullinen taito arvostellaan arvolauseilla hyvät tiedot/tyydyttävät tiedot/hylätty.
 • Kandidaatintutkielman ja syventävien opintojen tutkielman arvostelussa käytetään hyväksytyistä opinnäytteistä viisiportaista asteikkoa. Lisensiaatintutkimuksen arvostelussa käytetään arvolauseita hyväksytty - hylätty. Väitöskirjan arvostelussa käytetään arvolauseita kiittäen hyväksytty – hyväksytty – hylätty.

Arvosanan korottaminen

 • Hyväksytyn opintojakson arvosanaa voit korottaa enintään kaksi kertaa, jolloin suorituksista paras jää voimaan.
 • Jos haluat korottaa hyväksytyn opintojakson arvosanaa, ja opintojakson suoritustapa on harjoitustyö, essee tai muu kirjallinen tehtävä, sinun tulee kirjoittaa työ merkittäviltä osin uudelleen tai uudesta aiheesta.
 • Hylätty kirjallinen opintosuoritus on kuitenkin mahdollista tehdä uudelleen enintään kaksi kertaa.
 • Osasuoritusta et voi korottaa, ellei opetussuunnitelmassa toisin mainita.
 • Useasta osasuorituksesta koostuvan opintojakson arvioinnista ja arvosanan korotuksesta kerrotaan syllabuksessa.
 • Suoritettuun tutkintoon (esim. kandidaatin tutkintoon) sisältyvän opintojakson arvosanaa et voi korottaa.
 • Hyväksytyn korkeakoulututkintoon sisältyvän opinnäytteen arvosanaa et voi korottaa.

Opintosuoritusten arvostelun oikaisu

 • Opintosuoritusten arvostelun perusteet ovat julkisia.
 • Sinulla on oikeus saada tieto arvosteluperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseesi, ja sinulle on varattava mahdollisuus saada nähtäväksi arvosteltu opintosuoritus.
 • Jos olet tyytymätön opinnäytetyön arvosteluun, voit tehdä koulutusneuvostolle kirjallisen oikaisupyynnön 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
 • Jos olet tyytymätön muun opintosuorituksen arvosteluun, voit pyytää suullisesti tai kirjallisesti oikaisua arvostelun tehneeltä opettajalta 14 päivän kuluessa siitä ajankohdasta, jolloin sinulla on ollut tilaisuus saada arvostelun tulokset sekä tiedot arvosteluperusteiden soveltamisesta tietoosi.

Vaasan yliopiston tutkintosääntö sisältää tarkempia määräyksiä opintosuoritusten arvostelun oikaisumenettelystä.

Opintokokonaisuuden arvostelu

 • Opintokokonaisuudet arvostellaan asteikolla 0–5, arvosanojen sanallisilla vastineilla tai arvosanalla hyväksytty/hylätty.
 • Mikäli opintojaksoa ei ole arvosteltu numeerisella arvosanalla, sitä ei oteta huomioon opintokokonaisuuden arvosanaa laskettaessa.
 • Mikäli enemmän kuin puolet opintokokonaisuuden opintojaksoista on arvosteltu arvosanalla hyväksytty, opintokokonaisuuden arvosanaksi merkitään hyväksytty
 • Opintokokonaisuuksien arvosanat lasketaan opintojaksojen numeeristen arvosanojen painotettuna keskiarvona. 

  Opintokokonaisuuden arvosanat määräytyvät 31.7.2023 asti seuraavasti:

  Esimerkki:

opintojakso A, laajuus 5 op, arvostelu 4 
opintojakso B, laajuus 3 op, arvostelu 2
opintojakso C, laajuus 2 op, arvostelu 1
opintojakso D, laajuus 10 op, arvostelu 3
opintojakso E, laajuus 5 op, arvostelu 4 

Laskutoimitus: 5 x 4 + 3 x 2 + 2 x 1 + 10 x 3 + 5 x 4 = 78. Summa jaetaan koko opintokokonaisuuden laajuudella: 78 : 25 = 3,12  (hyvät tiedot)

        keskiarvo                               arvosana 
                       4,2 - 5,0                                  erinomaiset tiedot 
                       3,4 - 4,1                                  kiitettävät tiedot 
                       2,6 - 3,3                                  hyvät tiedot
                       1,8 - 2,5                                  tyydyttävät tiedot
                       1,0 - 1,7                                  välttävät tiedot

Opintokokonaisuuden arvosanat määräytyvät 1.8.2023 lähtien seuraavasti:
Keskiarvon pyöristykset tehdään lähimpään kokonaislukuun tai ylempään kokonaislukuun, jos keskiarvo on täsmälleen kahden kokonaisluvun puolivälissä:

        keskiarvo                               arvosana 
                       4,5 - 5,0                                  erinomaiset tiedot 
                       3,5 - 4,4                                  kiitettävät tiedot 
                       2,5 - 3,4                                  hyvät tiedot
                       1,5 - 2,4                                  tyydyttävät tiedot
                       1,0 - 1,4                                  välttävät tiedot


Esimerkiksi:

 • keskiarvo 1,7 pyöristetään arvosanaksi 2 (tyydyttävät tiedot),
 • keskiarvo 2,5 pyöristetään arvosanaksi 3 (hyvät tiedot),
 • keskiarvo 4,2 pyöristetään arvosanaksi 4 (kiitettävät tiedot)

Opinnäytteestä annettu arvosana lasketaan 1.8.2023 lähtien aineopintojen ja syventävien opintojen opintokokonaisuuden arvosanaan samalla tavalla kuin muidenkin opintojaksojen arvosanat.

Oivallisesti suoritettu tutkinto (tekniikan ala)

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot voit suorittaa erityismaininnalla oivallinen, jos

 • opintopisteillä painotettu pyöristämätön keskiarvo on vähintään 4,00,
 • tutkintoon kuuluva opinnäyte on suoritettu arvosanalla 5,
 • valmistut tutkinnon tavoitteellisessa suoritusajassa ja
 • olet suorittanut vähintään 40 op Vaasan yliopistossa asteikolla 1–5 arvioituja opintojaksoja.