Opiskelijan ohjeet EXAM-järjestelmään

Jos kurssin suoritustapana on tentti, on opettajan mahdollista toteuttaa se EXAM-järjestelmässä. Tentti voi olla kurssin lopullinen suoritustapa tai sen osasuoritus. Opettaja luo tentin ja julkaisee sen, jonka jälkeen voit tehdä siihen varauksen. EXAM-tentteinä suoritetaan yleisiä tenttejä, henkilökohtaisia tenttejä sekä kypsyysnäytteitä, jotka sisältävät kielentarkastuksen.

Tutustu yksityiskohtaisempiin, kuvia sisältäviin ohjeisiin.

Tenttitilanteeseen on mahdollista saada myös erityisjärjestelyjä. Lisätietoa löytyy sivuilta opintojen suorittaminen ja arviointi ja erityisjärjestelyt tenteissä.

Jos sinulla on kysyttävää EXAM-tentteihin liittyen, lähetä sähköpostia exam(at)uwasa.fi 

Siirry tästä EXAM-järjestelmään.

TENTTIIN ILMOITTAUTUMINEN
 1. Avaa EXAM osoitteessa https://exam.uwasa.fi  ja kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksilla.
 2. Valitse kohta Tentit ja kirjoita hakukenttään joko opintojakson koodi / tentin nimi / tentaattorin nimi.
 3. Paina Ilmoittaudu. Tentin Varaustiedot-näkymässä valitse tenttitila alasvetovalikosta ja valitse kalenterinäkymästä sopiva ajankohta. Kalenteri näyttää näkymän 30 päivää eteenpäin. Jos tentissä on valinnaisia aihealueita, valitse ne myös tässä näkymässä. Vahvista varaus.
 4. Saat sähköpostiisi varausvahvistuksen. Tekemäsi varaus näkyy myös Ilmoittautumiset kohdassa.

Jos sinulle on tehty henkilökohtainen tentti, kyseinen tentti löytyy suoraan työpöydältäsi. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita, vaan sinun tulee ainoastaan varata tenttiaika

Tenttivierailu (tentin tekeminen toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa)

Tenttivierailuna voit suorittaa niin yleisen tentin, henkilökohtaisen tentin sekä kypsyysnäytteen.

Tarkista ennen tenttivarauksen tekoa:

 • tenttivierailua käyttävät korkeakoulut ja linkit ohjesivuille
 • oman korkeakoulusi huoltokatkot, jolloin EXAM-järjestelmä ei ole käytössä
 • kohdekorkeakoulun tenttitilojen aukioloajat, kulkuoikeudet ym. korkeakoulukohtaiset ohjeet (ml. mahdollisuus yksilöllisiin järjestelyihin)
 • tentissä tarvittavat ohjelmat ja kohdekorkeakoulun tenttikoneella tarjolla olevat ohjelmistot

Tenttiajanvaraus toiseen korkeakouluun:

 1. Kirjaudu Vaasan yliopiston EXAM-järjestelmään ja hae tentti, johon haluat ilmoittautua. Kilkkaa Varaa tenttiaika-painiketta.
 2. Varauskalenteri-sivulla Valitse oppilaitos -kohdassa, valitse linkki "Tenttiajanvaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta", saat esiin organisaatiovalikon.
 3. Valitse valikosta se korkeakoulu, jonka EXAMiin haluat tehdä varauksen. (Valikossa näkyvät ainoastaan ne korkeakoulut, joissa on mahdollista tehdä tenttivierailu)
 4. Valitse tenttitila, jolloin saat esiin varauskalenterin. Valitse sopiva aika ja vahvista varaus. Saat sähköpostiisi vahvistuksen varauksestasi.
 5. Tee tentti toisen korkeakoulun tiloissa. Tenttitilaan mennessäsi noudatat kyseisen korkeakoulun valvontaperiaatteita ja tilan käyttöohjeita, joten tutustu niihin huolella etukäteen ja varmista miten pääset tilaan sisälle.
 6. Tenttitilassa kirjaudu tenttikoneelle korkeakoulun ohjeiden mukaisesti. Kirjaudu EXAMiin HAKA-kirjautumisen kautta oman korkeakoulusi tunnuksilla.

Tenttivierailun tekeminen Vaasan yliopistossa

Vaasan yliopistolla on yksi tenttivierailutila. Tenttitila F222 sijaitsee Fabriikki-rakennuksen 2. kerroksessa, osoitteessa Yliopistonranta 10.

 • Et tarvitse erillistä kulkulupaa tai kulkukorttia tenttitilaan pääsyyn. Tenttikoneille ei vaadita erillistä kirjautumista.
 • Huom. kulku saliin F222 arkisin klo 18 jälkeen sekä lauantaisin ainoastaan merenpuoleisesta pääovesta tai sen viereisellä hissillä.  

Aukioloajat: 

Tenttiminen on mahdollista ma - pe klo 8 - 20 ja lauantaisin klo 12 - 16.

Tarkista yleiset kulkuohjeet sekä poikkeusaukioloajat Sähköinen tenttiminen - EXAM -sivulta

Tenttikoneelta löytyvät ohjelmat:

 • Adobe Reader, Word (engl. 2016), Excel (engl. 2016), OneNote, Laskin, Paint ja Notepad sekä pakattujen tiedostojen avausohjelma.

Tilassa on reaaliaikainen ja tallentava videovalvonta (kuva ja ääni).

 • EXAM-tilan käyttö on sallittu vain tenttiajan varanneille. 
 • Tenttitilaan saa viedä vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen (muovinen opiskelijakortti, ajokortti, henkilökortti tai passi – ei digitaalista opiskelijakorttia), läpinäkyvän vesipullon ilman etikettiä ja lokeron avaimen. 
  • Jätä päällysvaatteesi (takki, pipo ym.) tilan ulkopuolelle.
  • Et saa viedä tenttitilaan henkilökohtaisia tavaroita esim. laskinta, puhelinta, äly- tai rannekelloa. Jätä henkilökohtaiset tavarat tenttitilan ulkopuolella oleviin säilytyslokeroihin.
 • EXAM-tenttisali on hajusteeton. Huomioithan hajusteyliherkät kanssaopiskelijat tenttiin tullessasi.
 • Voit ottaa mukaasi etiketittömän ja läpinäkyvän vesipullon.
 • Tenttisalissa käytettävissä kuulosuojaimia ja tarjolla on myös nenäliinoja. Jos sinulla on jokin terveydellinen syy, jonka vuoksi tarvitset erityisjärjestelyjä tenttiä varten (allergia, astma, diabetes, krooninen suolistosairaus tms.) ota yhteyttä osoitteeseen exam(at)uwasa.fi viimeistään 5 vuorokautta ennen tenttiä.
 • Tenttitilassa keskustelu on kielletty.
 • Et saa poistua tenttitilasta ennen kuin olet palauttanut tenttivastauksen. Voit palauttaa tentin, vaikka tenttiaikaa olisi vielä jäljellä. Tentti päättyy automaattisesti, kun tenttiaika umpeutuu.
Image

Tenttivarauksen peruminen tai ajan vaihtaminen

 • Kun haluat vaihtaa tenttiajan, valitse tentin ilmoittautumistiedon oikeasta yläkulmasta kolme pistettä (...) ja sieltä Vaihda tenttiaika.
 • Kun haluat perua tenttiajankohdan, valitse (...) ja Poista varaus. Vahvista Kyllä-painikkeella. Huom! Varauksen poistaminen säilyttää tenttiin ilmoittautumisen.
 • Kun haluat perua ilmoittautumisen, valitse (...) ja Peruuta ilmoittautuminen. Vahvista Kyllä-painikkeella.

Jos olet estynyt tekemään tenttiä, peruthan varauksesi mahdollisimman ajoissa. Perumalla vapautat koneen muiden käyttöön.

Tenttivarauksen siirto kalenteriin

 1. Avaa tenttivarauksesta saamasi sähköpostiviestin liite (varaus.ics).
 2. Jos haluat, muuta Subject/asiakentän otsikon nimeksi esim. tentin nimi EXAM1001. Muutoin varauksen otsikoksi kalenteriin tulee Tenttivaraus.
 3. Tallenna muutokset Save&Close. Varaus näkyy kalenterissasi.

Office 365 ja Mail-postilaatikon ollessa käytössä, voit klikata liitteen perässä olevaa nuolta ja valitse Lisää kalenteriin. Liitteeseen muuttuu tilaksi Lisätty.

Kirjautuminen ja tentin tekeminen

 • Tenttikoneet eivät vaadi erikseen kirjautumista. EXAM-järjestelmään kirjaudutaan HAKA-kirjautumisen kautta, omilla käyttäjätunnuksilla. Riittää, että kirjoitat etuosan tunnuksesta, älä siis käytä @student.uwasa.fi osaa.
  • Jos tenttiaikasi ei ole vielä alkanut ja olet oikealla koneella järjestelmä ilmoittaa, että tenttisi alkaa pian.
  • Jos olet väärällä koneella, järjestelmä kertoo millä koneella ja mihin aikaan tenttisi on.
  • Jos tenttiaikasi on jo alkanut ja olet oikealla koneella, tentti käynnistyy suoraan.
  • Jos tulet myöhässä tenttiin, vähentää myöhästyminen tentin kokonaisaikaa. 
    
 • Tentin alettua, ensimmäisellä sivulla näet tentaattorin kirjoittamat ohjeet tenttiin. Tentti jakautuu eri sivuille sen mukaan, montako eri aihealuetta tentaattori on siihen määritellyt. Aihealueet näkyvät sivun oikeassa laidassa.
 • Siirry ensimmäiseen aihealueeseen vihreästä painikkeesta. Tehtävien lukumäärän näet oikealta aiheen perästä. Tallenna vastauksesi ja siirry seuraavaan kysymykseen.
 • Jäljellä olevan tenttiaikasi näet oikeasta yläreunasta.
 • Voit halutessasi palata aiempiin vastauksiisi klikkaamalla uudelleen kysymystä tai oikeasta reunasta aihealuetta.
 • Järjestelmä tallentaa automaattisesti vastaukset 1 minuutin välein. 
  • Huom. Muilla ohjelmilla (esim. Excel, Word) tehdyt tiedostot eivät tallennu automaattisesti. Huolehdithan, että olet liittänyt vaadittavat tiedostot vastaukseen ennen tentin palauttamista.
 • Kun olet tehnyt tentin, klikkaa Tallenna ja palauta tentti -painiketta. Saat vielä Vahvista-kysymyksen ja klikkaa Kyllä-painiketta.
 • Voit halutessasi myös luopua tentin tekemisestä. Tämä tapahtuu painikkeesta Keskeytä tentin suoritus
 • Tentin päättymisen jälkeen järjestelmää kirjaa sinut ulos automaattisesti. Sulje selain ja kirjaudu ulos korkeakoulusi ohjeiden mukaisesti.

Palaute ja arviointi

Kun opettaja on arvioinut tenttivastauksesi, saat siitä tiedon sähköpostiisi.

 1. Kirjaudu EXAM-järjestelmään
 2. Valitse vasemmalta valikosta Suoritukset ja näet kaikki suorittamasi tentit.
 3. Tentissä, joka on arvioitu (arvosana ja/tai palaute), on näkyvillä linkki Näytä arviointi >

Huomioithan, että EXAM-tentti voi olla myös osasuoritus, jolloin tentin arvosana ei vastaa kurssin lopullista arvosanaa. Lisätiedot kurssin arvioinnista antaa opettaja.

Kypsyysnäyte

EXAM-järjestelmässä suoritetaan ne kypsyysnäytteet, joissa tarkistetaan sisällön lisäksi myös kielenosaaminen. Tutustu Kypsyysnäyte-sivun ohjeisiin.

Kypsyysnäyteprosessi EXAM-järjestelmässä:

 1. Sovi ohjaajasi kanssa kypsyysnäytteen suorittamisesta.
 2. Jos et ole aiemmin tehnyt sähköistä tenttiä, käy kirjautumassa EXAMiin. Tämän jälkeen opettaja pystyy liittämään sinut kypsyysnäytteeseen osallistujaksi.
 3. Täytä ilmoittautumislomake sähköiseen kypsyysnäytteeseen. Lomakkeet löytyvät Kypsyysnäyte-sivulta kohdasta Ilmoittautumislomakkeet kypsyysnäytteisiin.
 4. Lähetä täytetty lomake ohjaajallesi sähköpostitse.
 5. Kun ohjaaja on luonut kypsyysnäytteen, tieto tentistä lähtee automaattisesti sinulle sähköpostiin (HUOM: yliopiston sähköpostiin!) ja voit varata ajan kypsyysnäytteeseen EXAMissa.
 6. Sinulle luotu kypsyysnäyte löytyy EXAM-järjestelmän työpöydältä kirjautumisen jälkeen. 
 7. Varaa aika tenttiin ja suorita se normaalin ohjeistuksen mukaisesti.
 8. Kun arviointi on valmis, sinulle tulee tieto sähköpostitse (HUOM. yliopiston sähköpostiin) ja voit käydä lukemassa arvioinnin EXAM-järjestelmästä Suoritukset -kohdasta.

HUOM! Huomioithan kypsyysnäytteen kohdalla lukukausi-ilmoittautumisen ja lukukausien alkamis- ja päättymispäivät. Syyslukukausi on 1.8.-31.12. ja kevätlukukausi 1.1.-31.7. Suoritusta ei voida kirjata rekisteriin, jos et ole läsnäolevana kyseisellä lukukaudella. Esimerkiksi elokuussa suoritettu kypsyysnäyte vaatii läsnäoloilmoittautumisen syyslukukaudelle.