Image
Vaasan yliopiston opiskelijoita
05.07.2023

Opiskelijat vaihtavat kesällä tentit työntekoon – Omalta alalta kerrytetty työkokemus on tulevaisuuden valttikortti

Kirjoittajat
Henna Kontola
Vaasan yliopiston opiskelijoita voi löytää harjoitteluista alueen yrityksistä ympäri vuoden. Kesällä kuitenkin nähdään suurin piikki, kun opinnot ovat tauolla. Kyse ei ole kuitenkaan vain kesätuuraajista, vaan yrityksellä on samalla mahdollisuus rekrytoida taloon tulevaisuuden ammattilainen ja tarjota opiskelijalle arvokasta kokemusta oman alan töistä.

Neljä opiskelijaamme kertoo, miten he saivat kesätyö- tai harjoittelupaikan Vaasasta, millaisia työelämätaitoja he ovat oppineet ja miten yliopisto on tukenut heidän ensiaskeliaan työelämässä.

Työnhaku vaatii panostusta

Vaikka näyttäisi siltä, että avoimia kesätyö- ja harjoittelupaikkoja on auki pilvin pimein, vaatii työnhaku silti aikaa ja vaivaa. Kilpailu kesätyöpaikoista on kovaa, kun eri korkeakoulujen opiskelijat hakevat samoja paikkoja. Työnhakuun on herättävä jo alkuvuodesta, vaikka toki joitain paikkoja saattaa aueta myös lähempänä kesää.

Image
Mustafizur Rahman

Sara Simola on toisen vuoden viestintätieteiden opiskelija ja töissä ABB:llä viestinnän harjoittelijana. Hän huomasi sähköpostiin tulleen viestin avoimesta harjoittelupaikasta ja haki paikkaa saman tien.  

– Olin yllättynyt, mutta todella iloinen, kun minulle tarjottiin paikkaa. Uskon, että harjoittelusta on paljon hyötyä jatkossa. Työnantajat arvostavat kokemusta työskentelystä isossa ja tunnetussa kansainvälisessä yrityksessä. Jatkon kannalta työkokemus on valttikortti töitä hakiessa, Sara tuumaa.

Kauppatieteiden ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija Mustafizur Rahman sai töitä Wärtsilän logistiikkakeskuksesta. Hänen mielestä työnhaku ei ollut helppoa, mutta ei myöskään liian vaikeaa. Hakuvaiheessa Mustafizur sai apua Vaasan yliopiston urapalveluista, jossa tarjotaan apua niin urakehitykseen ja -suunnitteluun kuin CV:n hiomiseen ja harjoittelupaikan löytämiseen.

– Ensimmäisen oman alan työpaikan saaminen voi olla kiven alla. Etenkin kansainvälisille opiskelijoille on tärkeää, että he oppivat sovittamaan osaamisensa suomalaiseen työkulttuuriin ja pääsevät kärryille, miten työnhaku täällä tapahtuu, Mustafizur sanoo.

Myös hallintotieteiden toisen vuoden opiskelija Jaakko Rantamäki huomasi, että työpaikka Maanmittauslaitoksesta oli helpompi saada toisen vuoden opiskelijana, sillä hän oli onnistunut kerryttämään kokemusta oman alan töistä jo viime kesänä.

Yliopistolta tukea harjoitteluun

Opiskelijoiden harjoittelupaikkojen turvaamiseksi tehdään yliopistossa kovasti töitä. Takuuteekkarit teollisuuteen -hanke on Vaasan yliopiston Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikön yhteistyömalli, jossa keskitytään ensisijaisesti siihen, että ensimmäisen vuoden tekniikan opiskelijat löytävät harjoittelupaikkoja. Kyllikki Katajamäki, kolmannen vuoden sähkö- ja energiatekniikan opiskelija, on tullut alun perin Danfossille töihin ”takuuteekkarina”.

Image
Kyllikki Katajamäki

– Pääsin harjoitteluun Danfossille ensimmäisenä opiskeluvuotena Takuuteekkarit-ohjelman ansiosta ja nyt olen yrityksessä töissä jo kolmatta kesää, Kyllikki sanoo.

Vaasan yliopisto myöntää myös rahallista tukea työharjoitteluun sekä kotimaisille että kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille. Yliopisto kannustaa etenkin alueen pk-yrityksiä kansainvälisten osaajien palkkaamiseen. Työnantaja voi saada yliopistolta 3 600 euron tuen, kun palkkaa kansainvälisen opiskelijan kolmen kuukauden kokopäiväiseen harjoitteluun.

Työnantaja voi saada yliopistolta 3 600 euron tuen, kun palkkaa kansainvälisen opiskelijan kolmen kuukauden kokopäiväiseen harjoitteluun.

Laadukas perehdytys tärkeää

Työelämän saloja opettelevalle on tärkeää saada positiivinen kokemus ja tuntea kuuluvansa joukkoon. Monessa organisaatiossa perehdytykseen panostetaankin pitkäjänteisesti.

Usein koko harjoittelu on tietynlaista perehtymistä, ja on tärkeää, että harjoittelijalla on aina mahdollisuus kysyä apua tukihenkilöltä. Maanmittauslaitoksella perehdytysjakso kesti kolme viikkoa ja Jaakko on kokenut perehdytyksen laadukkaaksi. Myös muut kehuvat saamaansa perehdytystä.

– Perehdytys on ollut parasta mahdollista. Minulle annettiin nimetty ”peer buddy”, jolta voin kysyä aina, kun jokin asia mietityttää. Työyhteisössämme on muutenkin matala kynnys kysyä apua keneltä tahansa, Kyllikki kiittää.

Käytännön taidoista työelämätaitoihin

Image
Sara Simola

Työelämä ei rakennu pelkästään työtehtävistä, vaan organisaatioon tutustuminen, työyhteisöön mukaan pääseminen ja työkulttuuriin tottuminen vaativat yhtä lailla opettelua.

– Yllätyin positiivisesti siitä, että työpaikalla kaikki tervehtivät toisiaan. Ihan sama kuka tulee vastaan, huomenta sanotaan kaikille, Kyllikki sanoo.

Työmaailmaan astuessa voi monella olla ennakkoluuloja siitä, millaista työpaikalla on, miten täytyy pukeutua ja millaista etikettiä noudattaa. Usein kuitenkin ennakkoluulot jämäkästä työelämästä karisevat nopeasti.

– Luulin, että työelämässä oltaisiin virallisempia, mutta keskustelu on täällä yhtä rentoa ja hauskaa kuin missä tahansa muualla. Ei työelämä olekaan yhtään pelottavaa, niin kuin joskus olen saattanut kuvitella, Sara naurahtaa.

Opiskelijat sanovat kokevansa erityisen tärkeäksi sen, että heidät otetaan osaksi työyhteisöä kutsumalla mukaan esimerkiksi kokouksiin.

– On ollut mielenkiintoista päästä mukaan suunnittelu- ja kehitystyöhön osallistumalla palavereihin. Näin pääsee perille organisaation toiminnasta omaa työnkuvaa laajemmin, Jaakko sanoo.

Luulin, että työelämässä oltaisiin virallisempia, mutta keskustelu on täällä yhtä rentoa ja hauskaa kuin missä tahansa muualla.
Sara Simola

Oppimismatkalla työelämässä

Opinnoissa käsiteltävät aiheet ja teoreettinen osaaminen antavat pohjan omalle asiantuntijuudelle ja hyvät eväät työelämässä pärjäämiseen.

Image
Jaakko Rantamäki

– Olen huomannut, että osaan yhdistää yliopistossa oppimani käytännön työhön. Lisäksi esimerkiksi kurssien aikaisesta laboratoriotyöskentelystä on ollut merkittävästi hyötyä, sillä vietän työssäni noin puolet ajasta laboratoriossa, Kyllikki sanoo.

Myös työelämä on omanlainen oppimismatka ja on tärkeää, että työ tarjoaa mahdollisuuksia kehittyä ja oppia uusia asioita.

– Olen iloinen siitä, miten paljon olen saanut vastuuta ja että minuun luotetaan. Saan myös kokeilla eri työtehtäviä ja opetella asioita, joista olen erityisesti kiinnostunut. Minusta on hienoa, että Wärtsilässä työtehtävät suoritetaan huolella ja laadukkaasti. Jokainen asia tehdään kunnolla ensimmäisellä kerralla, Mustafizur sanoo.

Keskiössä kohtaamiset ihmisten kanssa

Harjoittelusta jää käteen tietenkin rutkasti uusia oppeja ja sitä peräänkuulutettua työkokemusta. Kuitenkin kysyttäessä, mikä töissä on parasta, nousee esiin työporukka ja tietynlainen inhimillisyys. Opiskelijat antavat kiitosta, että heidät otetaan osaksi tiimiä heti ensimmäisenä päivänä.

– Meidän tiimi on kuin perhe. Olemme eri ikäisiä, mutta silti hyvin tiivis yhteisö, Kyllikki sanoo.

Isommissa organisaatioissa opiskelijoille tarjoutuu myös mahdollisuus tutustua muihin harjoittelijoihin, ystävystyä ja jakaa kokemuksia.

– ABB:llä on satoja kesätyöntekijöitä Suomessa, ja on mukavaa, että erilaisten kesätapahtumien kautta pääsee tutustumaan muihin saman ikäisiin työkavereihin, Sara sanoo.

Kesän aikana jokaisen onkin hyvä muistaa, että koko organisaatio voi oppia harjoittelijoilta paljon uutta, kunhan heille annetaan tilaa tulla kuulluksi. Emmehän loppupeleissä tee töitä vain työnteon takia, vaan keskiössä on aina työyhteisö ja sen tuomat ilot.

Mitä mieltä olit jutusta?