Image
Ukrainan väreissä oleva sydän henkilön käsien välissä

Ukrainan sota – yliopiston linjaukset

Tältä sivulta löydät tietoa sodan vaikutuksista Vaasan yliopistoon sekä yliopiston yleiset ohjeet ja linjaukset tilanteeseen liittyen. Sivua on päivitetty viimeksi 29.3.2022.

Vaasan yliopisto ilmaisee tukensa Ukrainalle

Vaasan yliopisto tuomitsee Venäjän sotatoimet ja ilmaisee tukensa Ukrainalle ja sen yliopistoyhteisölle. Seuraamme sekä kansallisia että EU-tason pakotteita ja mukautamme toimintaperiaatteita niiden mukaisesti. Olemme ilmaisseet tukemme Ukrainalle rehtorineuvosto UNIFI ry:n kautta yhdessä muiden suomalaisten yliopistojen kanssa.

Olemme avanneet yliopiston sähköpostin mahdollisia Ukrainan sotaan liittyviä kysymyksiä varten, johon voi olla yhteydessä mieltä askarruttavissa asioissa: crisis.ukraine@uwasa.fi. Huomioithan, että sähköposteihin vastataan ma-pe klo 8-16 välisenä aikana.

Rehtorin johdolla kokoontuva kriisiryhmä seuraa tilannetta, pakotteita ja vaikutuksia aktiivisesti sekä linjaa ja koordinoi tämän perusteella Vaasan yliopiston toimia.

Vaasan yliopisto on avoin, kansainvälinen ja tasavertainen yhteisö, joka tukee toisiaan kansalaisuudesta riippumatta. Nyt jos koskaan yliopistomme yhteisöllisyys on keskeinen voimavaramme.
Tuen osoituksena valaisimme ulkoseinämme sinikeltaisin värein. Olemme lahjoittaneet Suomen Punaisen Ristin Ukraina-katastrofirahastoon 10 000 euroa Ukrainan sodan uhrien auttamiseen.

Tukea henkilökunnalle ja opiskelijoille

Epävarma tilanne on varmasti meidän kaikkien ajatuksissa. Vaasan yliopisto haluaa tukea henkilöstöään ja opiskelijoitaan haastavassa tilanteessa. Jos tilanne huolestuttaa tai ahdistaa, henkilöstö voi olla yhteydessä työterveyshuoltoon tai henkilöstöpalveluihin, opiskelijoille tietoa ja tukea puolestaan löydät täältä.

Opiskelumahdollisuudet Vaasan yliopistossa

Toivotamme Ukrainasta paenneet tervetulleeksi opiskelemaan Vaasan yliopistoon. Myönnämme erillisten opintojen opinto-oikeuksia Ukrainasta paenneille yliopisto-opiskelijoille, joiden opinnot ovat keskeytyneet sodan vuoksi. Tämä oikeus mahdollistaa yksittäisten kurssien suorittamisen ja on voimassa enintään kaksi vuotta. Opinnot ovat opiskelijoille maksuttomia.   

Lisätietoa opiskelumahdollisuuksista (in English)

Korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyö Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa

Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa suomalaiskorkeakouluja pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten ja valkovenäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa. Linjauksen mukaisesti Vaasan yliopisto ei käynnistä uusia hankkeita ja olemassa oleva organisaatioiden välinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi.

Korkeakoulujen toimenpiteet suuntautuvat Ukrainaan hyökännyttä Venäjän valtiota kohtaan. Linjaukset kohdistuvat Ukrainan tueksi, eivät venäläisiä tai valkovenäläisiä opiskelijoita ja tutkijoita vastaan. Suomeen voi jatkossakin hakeutua opiskelijaksi tai tutkijaksi kansalaisuudesta riippumatta.