Vaasan yliopiston suomen kielen kesäkurssi yhdistää opiskelijoita eri puolilta maailmaa

Image
Heinäkuussa muuten rauhalliselle Vaasan yliopiston kampukselle on tuonut eloa Suomen kielen ja kulttuurin kesäkurssi, joka kokoaa yhteen 30 kansainvälistä opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Kolmeviikkoinen intensiivikurssi tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kehittää suomen kielen taitojaan sekä tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan käytännönläheisesti ja elämyksellisesti.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Vaasan yliopiston kielikeskus Linginnon ja Opetushallituksen kanssa. Opiskelijat on valittu  eri yliopistoista, ja he tulevat muun muassa Italiasta, Saksasta, Yhdysvalloista, Japanista ja Kiinasta. Opiskelijoiden kielitaito on A2-tasolla ja suurin osa osallistujista opiskelee suomea joko pää- tai sivuaineena, tai heillä on henkilökohtainen kiinnostus kieleen ja kulttuuriin esimerkiksi perhetaustan kautta.

Käytännönläheistä opetusta ja yhteisöllistä oppimista

Opettajina toimivat yliopisto-opettajat Sanna Machaal ja Susanna Mantila, jotka ovat suunnitelleet opetuksen työpajamuotoiseksi ja vuorovaikutteiseksi. Kurssilla painotetaan erityisesti puhumista, kuullun ymmärtämistä ja arjen kielenkäyttöä.

– Tavoitteena on, että opiskelijat kuulevat ja puhuvat suomea mahdollisimman paljon koko kurssin ajan. He esimerkiksi kirjoittavat ja esittävät dialogeja, pitävät pieniä puheita ja haastattelevat toisiaan, kertoo kurssin johtaja Machaal.

Mantilan vetämässä ryhmässä keskitytään erityisesti tekstien ymmärtämiseen ja kirjoittamiseen, kun taas Machaalin ryhmässä painottuvat puhuminen ja esiintyminen. Harjoitukset tehdään usein pareittain tai pienryhmissä, mikä tukee sekä kielen oppimista että ryhmähengen syntymistä.

– Ryhmä on tänä vuonna todella rauhallinen, fiksu ja osallistuva. On ollut ilo huomata, kuinka laajasti maailmalla ollaan kiinnostuneita suomen kielestä, Mantila kertoo.

Kulttuuriohjelma vie saaristoon ja saunaan

Kielenopiskelun lisäksi kurssi tarjoaa monipuolista kulttuuriohjelmaa. Opiskelijat ovat vierailleet Pohjanmaan museossa ja tehneet päiväretken Merenkurkun saaristoon Raippaluotoon, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Ohjelmassa on myös mahdollisuus nauttia suomalaisesta kalakeitosta ja rentoutua saunan lämmössä

– Tutoreiden kanssa olemme tutustuneet Vanhan Vaasan raunioihin ja pelanneet suomalaisia pihapelejä. Vapaa-ajan ohjelma on tärkeä osa kurssia, sillä se tukee kielen oppimista rennossa ympäristössä, kertoo opetusavustaja Kaisla Törmälä.

Kurssilla toimii kaksi opiskelijatutoria, jotka järjestävät vapaa-ajan toimintaa ja auttavat opiskelijoita arjen tilanteissa. Tämä tukee yhteisöllisyyttä ja madaltaa kynnystä käyttää suomea myös luokkahuoneen ulkopuolella.

Opiskelijoiden tarinoissa kuuluu oppimisen ilo ja yhteisöllisyys

Kurssin opettajien mukaan ilmapiiri on ollut lämmin ja kannustava. Opiskelijat ovat tutustuneet nopeasti toisiinsa ja muodostaneet tiiviin yhteisön.

– On hienoa nähdä, miten opiskelijat tukevat ja auttavat toisiaan. Kaikki on sujunut hyvin, ja aurinkoa ja lämpöä on riittänyt kurssin jokaiselle päivälle, Machaal iloitsee.

Image

Kuvassa vasemmalla Rosalia Cimafonte, keskellä Melissa Pradel ja vasemmalla Sofia Valencia.

Myös opiskelijat itse ovat olleet motivoituneita ja innostuneita. He arvostavat erityisesti käytännönläheistä opetusta ja mahdollisuutta käyttää suomea aidoissa tilanteissa.

– Tulin kurssille, koska harkitsen maisteriopintoja Suomessa. Tämä on ollut hieno tilaisuus tutustua suomalaiseen yliopistoon ja kulttuuriin, kertoo yhdysvaltalainen politiikkaa ja skandinaavista tutkimusta opiskeleva Sofia Valencia.

Italialainen kieli- ja kirjallisuustieteiden opiskelija Rosalia Cimafonte opiskelee suomea pääaineena ja on erityisen kiinnostunut kieliopista.

– Suomen kielioppi on haastavaa, mutta juuri siksi se on niin kiehtovaa. Se on paljon mielenkiintoisempaa kuin esimerkiksi espanjan kielioppi, hän naurahtaa.

Saksalainen suomen kieltä ja kulttuuria pääaineenaan opiskeleva Melissa Pradel puolestaan iloitsee sekä kielitaidon kehittymisestä että uusista ystävyyksistä.

– Kurssilla on ollut hienoa tutustua muihin opiskelijoihin ja nähdä kaunista Vaasaa. Odotan erityisesti retkeä Raippaluotoon, hän kertoo.

Kesäkurssi ei ole vain kielikurssi – se on kokonaisvaltainen elämys, jossa yhdistyvät oppiminen, kulttuuri ja kansainvälinen yhteisöllisyys.

Mitä mieltä olit jutusta?