Vaasan yliopiston kunniatohtori, presidentti Alexander Stubb: Elämme suurta murrosvaihetta maailmanpolitiikassa
Presidentti Alexander Stubb kertoi yliopistolla pitämässään puheessa maailmanpolitiikan muutoksesta ja tulevasta kirjastaan The Triangle of Power – Rebalancing the New World Order. Merkkejä maailmanjärjestyksen muutoksesta on hänen mukaansa ollut useita, aina syyskuun 11. päivän terrori-iskuista finanssikriisiin, populismin nousuun ja Brexitiin, mutta käänteentekevin hetki Stubbille oli, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.
– Kyse on taistelusta moninapaisen maailman, jossa on vähemmän sääntöjä, ja monenkeskisen maailman välillä, jossa on enemmän sääntöjä, välillä.
Stubbin mukaan maailmassa on tällä hetkellä kolme suurta vallan keskittymää: globaali länsi, globaali itä ja globaali etelä.
– Uskon, että juuri globaali etelä ratkaisee uuden maailmanjärjestyksen suunnan, kallistummeko kohti moninapaista järjestelmää, jonka todennäköisenä veturina on globaali itä, vai lännen johtamaa monenkeskistä maailmaa.
Lännen olisikin hänen mukaansa ryhdyttävä aivan uudenlaiseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön globaalin etelän kanssa.
– Elämme nyt vaiheessa, jossa tasapaino on epäselvä. Toisen maailmansodan jälkeen maailma kallistui länteen, kylmän sodan jälkeen Yhdysvaltoihin – nyt suunta on vielä avoin.
Lopuksi Stubb puhui vallan dynamiikasta. Kilpailu on dynamiikkaa, joka vie meitä eteenpäin, mutta ongelma syntyy, jos sitä käytetään väärin.
– Nyt näemme esimerkiksi tullikilpailua, joka rikkoo vanhaa talousjärjestystä. Pahimmassa tapauksessa geopoliittinen kilpailu johtaa konflikteihin.
Toinen dynamiikka on Stubbin mukaan yhteistyö. Jotta kilpailu ei kärjistyisi konfliktiksi, tarvitaan sääntöihin perustuvaa yhteistyötä.
– Tämä on aikamme paradoksi: juuri nyt, kun tarvitsemme yhteistyötä ilmastonmuutoksessa, teknologiassa, energiassa, kehitystyössä ja muuttoliikkeessä, olemme purkamassa niitä instituutioita, joissa tämä yhteistyö voisi tapahtua. Mielestäni meidän on vastustettava tätä kehitystä.
À la carte -maailma, tiivistyvä regionalismi vai uusi sääntöperustainen diili?
Mihin suuntaan maailma sitten on menossa? Stubbin mukaan yksi mahdollisuus on, että siirrymme à la carte -maailmaan, jossa jokainen ajaa vain omaa etuaan ja joka on hyvin machiavellilainen maailma. Toinen mahdollisuus on lisääntyvä alueellinen integraatio, jossa yhteistyötä tehtäisiin lähempänä kotia. Kolmas mahdollisuus, jota Stubb itse toivoo, on maailmanlaajuinen sopimus uusista säännöistä ja normeista olemassa olevien instituutioiden puitteissa.
Stubb muistutti Vaasan yliopiston opiskelijoita, henkilökuntaa ja muita kuulijoita siitä, että meneillään olevassa epäjärjestyksen ajassa on tärkeää pitää pää kylmänä, analysoida ja miettiä, miten voi vaikuttaa.
– Sanomani on, että teillä kaikilla on toimijuutta. Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa ja muuttaa maailmaa – ja juuri tämän toivon teidän ottavan tästä puheesta mukaanne.
Puheen jälkeen presidentti Stubb vastasi opiskelijoiden kysymyksiin liittyen muun muassa huoliin maailman tilasta ja Yhdysvaltain ja Kiinan välisistä kauppajännitteistä.
Kunniatohtorille hattu, miekka ja diplomi
Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen kertoi avauspuheessaan presidentin merkittävästä urasta suomalaisessa ja kansainvälisessä politiikassa ja akateemisessa maailmassa. Hän sanoi Stubbin olevan esimerkillinen kansainvälinen johtaja, joka on koko uransa aikana korostanut tiedon ja tieteen merkitystä päätöksenteossa.
Vaasan yliopisto myönsi presidentti Stubbille viime syksyn promootiossaan filosofian kunniatohtorin arvon. Kyseessä on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi myöntää.
Rehtori Martikainen luovutti tiistain tilaisuudessa presidentille kunniatohtorin arvon symbolit: hatun, miekan ja diplomin yhdessä dekaani Merja Koskelan kanssa. Tohtorinhattu symboloi akateemista vapautta ja tiedon etsintää. Miekka puolustaa tietoa ja totuutta.
– Haluaisin kiittää Vaasan yliopistoa kunniatohtorin arvonimestä. Otan sen nöyränä vastaan, sanoi presidentti Stubb.
"Yliopistoilla voi ja täytyy olla keskeinen rooli muutoksessa"
Rehtori Minna Martikainen luonnehti puheessaan myös yliopistojen roolia maailman murroksessa.
– Elämme muuttuvassa maailmassa, jossa geopoliittinen tilanne, turvallisuusympäristön muutos, kasvava epävarmuus ja ilmastonmuutos haastavat yhteiskuntaa ja taloutta. Vaasan yliopistossa uskomme, että yliopistoilla voi ja täytyy olla keskeinen rooli tässä muutoksessa. Tuomme tutkimuksella ymmärrystä, näkökulmia ja työkaluja, jotka tukevat yritysten, yhteiskunnan ja kansalaisten resilienssiä ja auttavat meitä kohti kestävämpää yhteiskuntaa.
Martikainen kertoi, että Vaasan yliopisto on hiljattain perustanut monitieteisen Resilienssi-tutkimusalustan, joka vahvistaa taloudellisen ja yhteiskunnallisen resilienssin, kokonaisturvallisuuden ja varautumisen kansainvälistä tutkimusta.
Hän huomautti, että myös yliopistoilta ja tutkijoilta itseltään vaaditaan tässä ajassa resilienssiä. Akateemisen vapauden suojeleminen on nyt entistäkin tärkeämpää.
– Valitettavasti todistamme tällä hetkellä uhkia yliopistojen autonomialle ja tutkijoiden sananvapaudelle eri puolilla maailmaa, jopa siellä, missä emme aiemmin uskoneet niitä näkevämme.
Tähän kiinnitti huomiota myös presidentti Stubb. Hän korosti, että liberaalin demokratian ydin on yliopistojen autonomia ja vahva toiminta.
Kuvat: Christoffer Björklund
Katso juhlatilaisuus ja presidentti Stubbin luento videolta:
Kunniatohtori Alexander Stubbin juhlatilaisuus 29.4.2025