Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

kuvassa robotti
Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.-15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Yhteistyössä kehitetty robotiikan maisteriohjelma toteutetaan hybridiratkaisuna. Opiskelijat saavat Porissa opetusta suoraan Vaasan yliopiston kampukselta ja opiskelijat Vaasassa voivat seurata luokkaopetusta Porista. Hakukelpoisia ovat Suomessa soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneet. Opinnot toteutetaan SAMKin Porin kampuksen tiloissa. Tämä ohjelma toimii pilottina opetus- ja kulttuuriministeriön Digivisio 2030 -hankkeessa. Ulla Tuomisen säätiö ja Eurajoen Säästöpankkisäätiö ovat mukana yhteistyössä.

Robotiikan opinnot koostuvat kolmesta kokonaisuudesta: robotiikasta, digitalisaatiosta ja liiketaloustieteistä. Maisterikoulutuksessa syvennytään esimerkiksi tulevaisuuden kestävien energiajärjestelmien älykkäisiin teknologioihin, tekoälyyn ja koneoppimiseen, langattomaan viestintään ja energian varastointiin. Koulutuksessa annetaan valmiudet luoda älykkäitä robotisoituja ratkaisuja käyttäen uusimpia tieto- ja automaatioteknologioita älykkään energian, kestävän akkutuotannon ja kierrätyksen alueilla.

– Robotiikan opiskelijat aloittavat opintonsa ensi syksystä alkaen sekä Vaasan kampuksella että Porissa. Vaasassa hyödynnetään Technobothnian laboratorioita ja saamme Porissa SAMKin upeat laboratoriotilat käyttöömme. Koulutuksellinen mahdollisuus on toteuttaa digitaalisesti laajennettu luokkahuoneopetus samanaikaisesti kahdella kampuksella. Porin opiskelijoiden kannalta on erityisen hienoa, että he pääsevät osaksi SAMKin tekniikan alan yhteisöä ja yrityskumppaneita, toteaa Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikön dekaani Raine Hermans Vaasan yliopistosta.

Satakunta ja Pohjanmaa Suomen ykkösmaakunnat jalostuksen arvonlisäyksessä

Professuuri vahvistaa Pohjanmaan ja Satakunnan yhteistyötä vihreän siirtymän ja robotiikan tutkimuksessa sekä akkuklusterin kehittymisessä. Professuuri perustetaan Vaasan yliopiston Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikköön. Professorilla on työpiste SAMKin Porin kampuksella, jossa hän kiinnittyy RoboAI-tutkimuskeskukseen ja sen tiedeyhteisöön, jossa työskentelee yli 50 tutkijaa ja asiantuntijaa. 

–  Alan tutkimuksesta ja koulutuksesta vastaavan professorin tehtävä on kansainvälisessä arvioinnissa. Uuden professorin on tarkoitus aloittaa tehtävänsä ensi syksynä ja hänen pääasiallinen työskentelypaikkansa on Porissa, lisää Hermans. 

Satakunta ja Pohjanmaa ovat asukasta kohden Suomen ykkösmaakunnat jalostuksen arvonlisäyksessä. Ne ovat viennin arvossa asukasta kohden sijoilla kolme ja neljä, Keski-Pohjanmaan ja Lapin jälkeen. Molemmissa maakunnissa yritykset ovat jo tehneet ja suunnittelevat miljardiluokan investointeja vihreään siirtymään ja akkuteknologiaan. Vaasan yliopisto ja SAMK haluavat yhdessä tukea yritysten kasvua molemmissa maakunnissa.

– Professuurin ja maisteriohjelman keskiössä on neljä alueemme kannalta merkittävää kokonaisuutta: robotiikka, akkuteknologiat, puhdas siirtymä ja liiketoimintaosaaminen. Yhteistyö Vaasan yliopiston kanssa tulee avaamaan ainutlaatuisia mahdollisuuksia Satakunnan yrityksille henkilöstön osaamisen kasvattamisessa ja uusien teknologioiden hyödyntämisessä, kertoo SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi

­Professuurin ja maisteriohjelman lisäksi yhteistyö tulee käynnistämään lukuisia tutkimushankkeita SAMKin, Vaasan yliopiston ja molempien alueiden yritysten kesken. 

Lisätiedot:

Dekaani Raine Hermans, Vaasan yliopisto, 029 449 8622
Tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi, Satakunnan ammattikorkeakoulu, 044 710 3371
Asiamies Ola Saarinen, Ulla Tuomisen säätiö, 050 500 2831
Toimitusjohtaja Matti Saustila, Eurajoen Säästöpankkisäätiö, 040 730 6161 

Mitä mieltä olit jutusta?