Nyyti vinkkaa 9/2021

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Vuoden pimeimmät kuukaudet ovat täällä ja monen meistä jaksaminen on koetuksella. Jaksaminen ja uupuminen ovat myös asioista, joista me Nyytissä keskustelemme marraskuun.

Marraskuun webinaareissamme pohditaan, miten ehkäistä opiskelijoiden uupumista ja tukea opiskelijoiden jaksamista sekä pureudutaan jaksamisen rajojen tunnistamiseen ja keinoihin tukea omaa jaksamista. Lisätietoja webinaareistamme löydät tästä kirjeestä.

Webinaarien lisäksi oman arjen pulmiaan tai mitä tahansa opiskelijaelämään liittyviä kompastuskiviä voi pohtia mielenTEKoja-yksilöchatissä tai marraskuussa jälleen käynnistyvissä Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokioissa. Itsenäisesti suoritettava Elämäntaitokurssin oma-apukurssin avulla meistä jokainen voi löytää keinoja ylläpitää ja lisätä omaa hyvinvointiamme, itsestä välittämistä ja itsetuntemusta.

Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti hyödynnettävissä.

Seuraa toimintaamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Tuudossa ja tietenkin verkkosivuillamme.

mielenTEKoja-yksilöchat

Haluaisitko jutella, mutta kaikkialle on kauheat jonot? mielenTEKoja–chat on auki ja valmiina miettimään kanssasi, mitä tahansa opiskelijaelämän kompastuskiveä tai arjen pulmaa. Ilman pulmiakin saa tulla juttelemaan!

Chatissa voit saada vertaistukea maanantaisin ja torstaisin klo 17–19. Vastaamassa ovat vertaispäivystäjät eli tehtävään koulutetut korkeakouluopiskelijat. Tämä maksuton chat toimii drop in -periaatteella ja keskustelut tapahtuvat anonyymisti. Chat on avoin kaikille korkeakouluopiskelijoille alasta riippumatta.

Lisätietoja chatistä sekä mielenTEKoja-toiminnasta saat täältä!

Miesten vuoro –vertaiskeskustelutuokiot

Väsyttääkö? Onko sosiaalinen elämä kuin saavuttamaton kangastus horisontissa? Lipuuko urasuunnitelmat tai valmistuminen uhkaavasti kohti viemäriä? Kenelle tästä nyt edes kertoisi… Tätä varten on Miesten vuoro!

Viime keväänä suuren suosion saavuttaneet vertaiskeskustelutuokiot saavat nyt jatkoa osana mielenTEKoja-toimintaa! Tuokiot on suunnattu erityisesti tekniikan ja matemaattis-luonnontieteellisten alojen kaikille mieheksi itsensä identifioiville opiskelijoille, mutta opiskelijat alasta riippumatta ovat tervetulleita mukaan.

Tuokioiden aiheet vaihtelevat jaksamisesta yksinäisyyteen ja avun pyytämisestä tulevaisuuteen. Keskustelua luotsaa Henri Heikintalo Nyyti ry:stä. Voit osallistua omalla nimellä tai nimimerkillä. Ilmoittaudu mukaan ja tule jutulle Zoomiin!

  • ke 24.11 klo 17–19 Jaksaminen
  • ke 1.12. klo 17–19 Ihmissuhteet ja yksinäisyys
  • ke 8.12. klo 17–19 Avun pyytäminen
  • ke 15.12. klo 17–19 Epävarmuus tulevaisuudesta

Lisätietoja & ilmoittautuminen

Nyytin Elämäntaitokurssi oma-apukurssina verkossa

Pohditko hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviä kysymyksiä? Toivotko tukea pohdintaan? Tervetuloa matkalle oppimaan kaikille hyödyllisiä elämäntaitoja oma-apukurssille! Voit löytää kurssilta vastauksia mm. kysymyksiin: Mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin? Mistä saan voimia arkeeni?

Elämäntaitokurssi oma-apukurssi tehdään itsenäisesti ja sen avulla voit löytää keinoja ylläpitää ja lisätä omaa hyvinvointiasi, itsestäsi välittämistä ja itsetuntemusta. Kurssi perustuu NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI®-konseptiin.

Löydät kurssin Hyvä Kysymys -verkkopalvelusta

Etätyöpaja 29.11.2021: Puhutaan ympäristötunteista

Puhutaan ympäristötunteista -etätyöpaja järjestetään Zoomissa 29.11.2021 klo 18–20.

Työpaja on maksuton ja tarkoitettu kaikille omasta hyvinvoinnista ja ympäristötunteiden käsittelystä kiinnostuneille.

Etätyöpajassa tarjotaan tutkittua tietoa ympäristöön liittyvistä tunteista ja ajatuksista sekä keinoja niiden kohtaamiseen ja käsittelyyn. Lisäksi pohditaan toiminnan ja tunteiden käsittelyn välistä suhdetta. Työpaja tarjoaa mahdollisuuden pohtia omaa suhtautumista ilmasto- ja ympäristökriisiin sekä tulevaisuuteen. Vertaistuen, keskustelun ja vinkkien jakamisen avulla tuetaan selviytymistä haastavassa tilanteessa.

Työpajan toteuttaa Ympäristöahdistuksen mieli -hanke. Työpajan ohjaavat Tunne ry:n toiminnanjohtaja Taneli Saari ja Nyyti ry:n asiantuntija Hanna Rintala.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 29.11. 2021. Ilmoittautumaan pääset tästä.

Lisätietoja työpajasta löydät täältä.

Nyytin Chat

Lokakuun chateissä pääset pohtimaan niin suorittamista, jämäkkyyttä, riittämättömyyden tuntemuksia kuin huolehtimistakin. Paljon on isoja ja tärkeitä aiheita siis pohdinnassa, mutta onneksi niiden kanssa ei tarvitse olla yksin, vaan kokemuksia voidaan jakaa yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa!

Seuraavina teemoina chateissä pyörivät opintoihin paluuseen liittyvät ajatukset ja tuntemukset huomioiden erityisesti sosiaalisten taidot ja niihin liittyvät huolet pitkän etäopiskelujakson jälkeen. Lisäksi syyskuun chattien teemoina toimivat ajanhallinta sekä opiskelutekniikat, jotka ovat myös äärettömän tärkeitä aiheita jokaiselle opiskelijalle näin uuden lukukauden taas pyörähtäessä käyntiin. Tervetuloa mukaan ihmettelemään ja pohtimaan aiheita yhdessä!

Pääset liittymään chatteihin joko alla chatin nimessä olevan linkin kautta tai verkkosivujemme Chat-osion kautta. Verkkosivuiltamme löydät myös lisätietoa chateistämme sekä kaikki tulevat chattimme. Verkkosivuillemme pääset tästä.

Chatit toteutetaan torstaisin klo 18–20.

NyytiTalk

NyytiTalkissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä teemoja mm. ihmissuhteita, opiskelua sekä arjessa jaksamista. NyytiTalk pyrkii nostamaan uusia aiheita, mitä Nyytissä ei ole aikaisemmin käsitelty ja herättämään niistä keskustelua. NyytiTalkeja lähetetään Nyytin YouTube-tililtä ja Instagram-tililtä.

YouTube-lähetykset kestävät noin 30 minuuttia ja niissä on paneelikeskustelun muotoinen rakenne sekä 2–3 vierasta. Lähetykset striimataan Nyytin YouTube-kanavalta. Tilaa YouTube-kanavamme, niin saat tiedon, kun lähetys alkaa.

NyytiTalk goes Instagram -lähetysten pituus vaihtelee 30–60 minuutin väliltä. Erona YouTube – lähetyksiin Instagramissa jututetaan vain yhtä vierasta kerrallaan ja ne syntyvät lyhyemmällä varoitusajalla kuin NyytiTalkit YouTubessa. Lähetykset striimataan Nyytin Instagram-tililtä (@nyytiry). Lähetysajat ja aiheet vaihtelevat eli kannattaa pistää Nyytin Instagram-tili seurantaan, jotta saat tiedon, kun Nyytin on live-tilassa. Tule mukaan seuraamaan ja osallistu keskusteluun!

Seuraava NyytiTalk goes Instagram -lähetys striimataan 9.11.2021 klo 12–13 , jolloin on vuorossa ruotsinkielinen NyytiTalk Vi pratar om ätstörningar med Monica Ålgars.

Webinaarit ja webinaaritallenteet

Uupumuksen ehkäisy ja jaksamisen tukeminen 18.11.2021 klo 15.00–16.30

Webinaarin tavoitteena on lisätä tietoisuutta opiskelu-uupumuksesta sekä keinoista tukea opiskelijoiden jaksamista ja ehkäistä uupumista. Webinaari on suunnattu opiskelijoiden parissa työskenteleville ammattilaisille.

Zoomissa järjestettävä webinaari on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tutustu webinaarin sisältöön tarkemmin tästä.

Jaxuhaleista konkretiaan 23.11.2021 klo 15.00–16.30

Tämä webinaari on suunnattu opiskelijoille jaksamisen tueksi.

Webinaarissa tutustutaan jaksamista tukeviin konkreettisiin keinoihin ja levähdetään hetki lempeän palautumisharjoituksen äärelle.

Zoomissa järjestettävä webinaari on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tutustu webinaarin sisältöön tarkemmin tästä.

Eristyksistä yhteisöllisyyteen – miten tukea yhteisöjen muodostumista lähiopetukseen palattaessa?

Tervetuloa OPHY-verkoston jokasyksyiseen verkostopäivään, joka järjestetään webinaarin muodossa tiistaina 30.11.2021 klo 9–12!

Syksyn opiskelijahyvinvointiverkoston webinaarissa pohditaan yhteisöllisyyttä koronan aikaisen eristyksen jälkeen. Miksi yhteisöllisyys on tärkeää opiskeluyhteisöissä ja miten opiskelijoiden parissa toimivat voivat edistää sen rakentumista nyt kun palataan taas lähiopetukseen?

Webinaari sopii kaikille, jotka työssään tai vaikkapa luottamustoimessaan ovat tekemisissä opiskelijoiden kanssa. Tarjolla on mielenkiintoisia ja monipuolisia näkökulmia yhteisöllisyydestä sekä mahdollisuuden verkostoitumiselle ja hyvien käytäntöjen jakamiselle. Webinaari järjestetään Zoomin välityksellä ja osallistuminen on maksutonta.

Tutustu ohjelmaan, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Itsemyötätunto opinnoissa -webinaarin tallenne Nyytin YouTube-kanavalla

Itsemyötätunto on kykyä kohdella itseään rakentavalla tavalla: ystävällisesti ja ymmärtäen, mutta myös kannustaen ja omien arvojen mukaiseen toimintaan ohjaten.

Nyytin lokakuun alussa järjestämän webinaarin Itsemyötätunto opinnoissa tallenne on nyt katsottavissa Nyytin YouTube-kanavalla. Videon kautta voit tutustua itsemyötätuntoon, sen vaikutuksiin hyvinvointiimme erityisesti opiskelun näkökulmasta ja tapoihin vahvistaa omaa itsemyötätuntoisuutta, sekä tehdä opastettuja harjoitteita.

Katso webinaaritallenne Nyytin YouTube-kanavalla.

NyytiCast

Nyytin podcast-sarjassa – NyytiCast – puhutaan rohkeasti mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Podcastien teemat vaihtelevat ja mukana on aina mielenkiintoisia vieraita. Syksyn aikana tulossa:

  • 8.11. Luokkatausta opiskelumaailmassa
  • 22.11. Sukupuolen moninaisuus opiskeluhyvinvoinnissa

Kaikki julkaistut NyytiCastit löydät verkkosivuiltamme.

Seuraa Nyytiä Soundcloudissa, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista NyytiCast-jaksoista!

Kuuntele uusin NyytiCast #44: Mies hakemassa apua

Herkkyyden osoittamisen vaikeudet ja yksin pärjäämisen kulttuuri ovat tyypillisiä esteitä miesten avun hakemiselle. Miten ne ilmenevät käytännössä, ja miten avun hakemisen kynnystä voisi madaltaa? Harjoittelijamme Henrin vieraina miesten hyvinvoinnista keskustelevat Nyytin Miesten vuoro -vertaiskeskusteluja ohjannut sosionomi Eetu Sopanen sekä Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen.

Tästä pääset kuuntelemaan NyytiCast jakson #44: Mies hakemassa apua. Vaihtoehtoisesti voit klikata alla olevaa kuvaa.
Äänitteen kesto: 38 min.

Kuulemme mielellämme mielipiteesi tästä jaksosta. Anna palautetta tästä NyytiCast-jaksosta tällä lomakkeella.

Mitä mieltä olit jutusta?