Nyyti vinkkaa

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Maaliskuu on alkanut auringon paistaessa ja kevät kolkuttaa jo ovella. Kevät tuo Nyytiin tullessaan monenlaista pöhinää. Maaliskuussa puhutaan ympäristötunteista ja siitä, että tavallinen riittää, chattaillaan ilmastomuutoksesta ja siihen liittyvistä tunteista sekä riittämättömyyden tunteesta että itsekritiikistä. Maaliskuussa jatkuvat myös Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot - Tule mukaan.

Huhtikuu tuo tullessaan Kuntavaalit. Edistä sinäkin mielenterveyttä äänestämällä kuntavaaleissa. Huhtikuun 22. päivä vietetään Opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Päivän ympärillä kampanjoidaan teemalla: Oikeus apuun.

Lue näistä ja paljon muusta tästä uutiskirjeestämme!

Puhutaan ympäristötunteista!

Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ovat monille meistä liian suuria, vaikeasti ymmärrettäviä ja pelottavia asioita käsiteltäväksi. Monet kokevat, etteivät pysty käsittelemään niiden herättämiä tunteita tai toimimaan oikein. Tämä herättää ahdistusta, riittämättömyyttä ja epävarmuutta tulevaisuudesta.

Mitä voimme tehdä?

Voimme ainakin avata keskustelun ja tarjota tukea ja paikan vaikeista tunteista puhumiselle. Tunteiden äärelle pysähtyminen ja niiden käsittely on tärkeää, jotta voimme toimia.

Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ovat monille meistä liian suuria, vaikeasti ymmärrettäviä ja pelottavia asioita käsiteltäväksi. Monet kokevat, etteivät pysty käsittelemään niiden herättämiä tunteita tai toimimaan oikein. Tämä herättää ahdistusta, riittämättömyyttä ja epävarmuutta tulevaisuudesta.

16.3.- 28.3.2021 puhutaan ympäristötunteista

 • Ilmastohätähuuto! - livestream 16.3. klo 11:00
 • Tulossa myös: testaa suhtautumisesi ilmastoasioihin
 • Ilmoittautumiset ympäristötunne-ryhmiin avautuvat

Tunnetaitojen opettelu yhdessä auttaa myös ympäristökriisin käsittelyssä.

Tänä vuonna tavallinen riittää!

Tervetuloa Instagramiin Jyväskylän yliopiston aineenopettajaopiskelijoiden ja Nyytin Myötätuntoa korkeakouluihin –hankkeen yhteiselle myötätuntokanavalle @tavallinenriittaa.

Mitä itsemyötätunto on? Miten myötätuntoa voi osoittaa verkossa? Miten sisällyttää myötätunto osaksi omaa opiskelua?

Näitä ja muita myötätuntoon liittyviä kysymyksiä päästään pohtimaan #TavallinenRiittää2021 - kampanjassa 8.-14.3. 2021

Osallistu haasteisiin, kokeile erilaisia vinkkejä, poimi itsellesi talteen tietoa ja koe paljon muuta myötätuntoon liittyvää sisältöä!

Pistä @tavallinen riittää -kanava seurantaan ja tervetuloa mukaan!

Vertaistukea

Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot jatkuvat

Marraskuussa kysyimme noin tuhannelta nuorelta mieheltä, mikä heidän mielestään heikentää miesten mielenterveyttä. Vastauksissa korostuivat yksin pärjäämisen kulttuuri, suorituspaineet ja muiden odotukset, yksinäisyys, huoli tulevaisuudesta, stressi sekä itseluottamus ja sen puute.

Tänä keväänä Nyyti tarjoaa miehiksi itseään identifioiville opiskelijoille turvallisen tilan, jossa he voivat yhdessä purkaa mielenterveyttä heikentäviä asioita.

Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot järjestetään tiistaisin kello 18–20 Zoomissa. Seuraava Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokio on 23.3. Tuokioita ohjaavat työntekijämme Eetu ja vapaaehtoisemme Sami. Tuokioihin on ennakkoilmoittautuminen.

Löydät tarkempaa tietoa Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokioista sekä linkin ennakkoilmoittautumiseen verkkosivultamme.

Nyytin chat

Nyytin Chatit maaliskuussa

 • to 4.3. klo 18-20 Saavatko kaikki muut enemmän aikaa?
  Koetko riittämättömyyden tunnetta? Teet kaikkesi, mutta tuntuu, ettet koskaan silti tarpeeksi. Tervetuloa juttelemaan vaatimuksista ja riittämättömyyden tunteista ja pohtimaan yhdessä, miten helpottaa näitä!
 • to 25.3. klo 18-20 Ilmastonmuutos huolestuttaa – teenkö riittävästi?
  Saanko olla ristiriitainen - kun olen maapallon asialla? Pitääkö olla ehdoton, voinko syödä joskus lihaa? Tunnenko syyllisyyttä ja riittämättömyyttä omista valinnoista ja tekemisistä? Onko minulla kaikki vastuu? Chatissa jutellaan esimerkiksi näistä kysymyksistä ja tunteista. Tervetuloa mukaan!

Kuntavaalit 2021

Edistä mielenterveyttä äänestämällä kuntavaaleissa

Kunnissa päätetään suoraan nuorten ja opiskelijoiden arkeen vaikuttavista asioista. Haluamme nostaa nuorten ja opiskelijoiden äänestysaktiivisuutta keskustelemalla vaaleissa mielenterveydestä ja osallisuudesta!

Haluamme myös herätellä ehdokkaita pohtimaan konkreettisia toimia, miten mielenterveyttä voidaan lisätä kuntatasolla.

Nyytin kuntavaalitavoitteissa keskitytään kolmeen teemaan:

 1. Apua tarvitsevaa nuorta ja opiskelijaa ei saa jättää odottamaan.
 2. Mielenterveystaitoja tulee vahvistaa läpi koko koulutuspolun.
 3. Mielenterveyteen voi vaikuttaa – äänestä mielenterveyttä tukevan elinympäristön puolesta.

Tukea, taitoja ja osallisuutta – Lisää mielenterveyttä ja hyvinvointia!

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä järjestetään jälleen tänä keväänä. Päivää vietetään torstaina 22.4.2021 ja sen ympärillä kampanjoidaan somessa kahden viikon ajan 12. – 23.4.2021.

Tämän vuoden kampanjateema on Osallisuus ja oikeus apuun. Kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan etänä mielen hyvinvoinnin puolesta.

Tule mukaan – Opiskelijoiden mielellä on väliä!

Kampanjan somehaaste tulee kannustamaan ihmisiä jakamaan omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan avun hakemisesta. Tähän kannustamiseksi haluamme kerätä ja jakaa jo ennalta kerättyjä tarinoita.

Onko sinulla kokemusta avun hakemisesta? Voisitko ajatella jakavasi kokemuksiasi muille tarinan muodossa?

Kirjoita meille tarina! Tarinan voi kirjoittaa joko anonyymisti tai omalla nimellään. Voit jättää meille tarinasi verkkosivuillamme olevan lomakkeen kautta.

NyytiTalk

Tulevat NyytiTalk-lähetykset

NyytiTalkissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä teemoja mm. ihmissuhteita, opiskelua sekä arjessa jaksamista. NyytiTalk pyrkii nostamaan uusia aiheita, mitä Nyytissä ei ole aikaisemmin käsitelty ja herättämään niistä keskustelua.

 • 20.5. klo 15: Uudenlaista yhteisöllisyyttä rakentamassa
 • 3.6. klo 15: Työmarkkinoille tulo epävarmassa ajassa – miten rakentaa ja säilyttää uskoa itseen?

Voit seurata NyytiTalk-lähetyksiä suorana sekä osallistua YouTube-chatin kautta tai katsoa lähetykset myöhemmin Nyytin YouTube-tililtä.

NyytiCast

Alla nostona viimeisimmät NyytiCast-podcastit - Käy kuuntelemassa. Lisätietoa NyytiCast-podcasteista ja kaikki NyytiCast-jaksot löydät verkkosivuiltamme.

NyytiCast #35: Opiskelu ja mielenterveys

Armollisuus itseään kohtaan on aina tärkeää, mutta etenkin silloin, kun kohtaa haasteita omassa mielenterveydessä. Opiskelusta ja mielenterveydestä NyytiCastissa ovat puhumassa Helsingin yliopiston kotieläintieteiden opiskelija Janika Kekki ja Nyytin hankekoordinaattori Atte Rimppi.

”Jotenki se järkytys siitä, että mihin se Janika on kadonnu, koska olen aina tykänny opiskella ja olen ollu hyvä opiskeleen ja mulla on ollu hyvät opiskelutekniikat ja olen ollut suunnitelmallinen. Yhtäkkiä huomaat, että luet kirjasta kymmenen kertaa samaa lausetta, etkä sä saa jäämään sitä sun päähän. Se on tietynlainen shokki ja joutu määrittelmään ittensä uudelleen, että mä en ookkaan enää hyvä opiskelija”.

Miten Janika selvisi yllä mainituista haasteista? Kuuntele jakso, niin saat selville. Vihje: siihen liittyy armollisuus itseä kohtaan, vertaismentorointi, ystävällinen lehtori ja sopiva lääkitys ja hoito: ”tärkeintä on oma hyvinvointi ja että se (opiskelu) tuntuu itselle hyvältä… itselle niitä opintoja tehdään, oma terveys on loppupeleissä kaiken A ja O”

Voitko kuunnella NyytiCast jakson 35: Opiskelu ja mielenterveys joko SoundCloudissa tai Spotifyssa.

NyytiCast #34: Päämäärättömyys

Päämäärättömyys tuntuu puhelulta pidossa, tilalta, jossa elämä seisoo paikallaan. Jaksossa keskustelemme päämärättömyyteen liittyvistä tunteista, sen syntymisestä ja pohdimme sitä, pitääkö ihmisellä olla ylipäätään päämäärää. Keskustelemme myös juurettomuudesta ja ylisukupolvisen osattomuuden kokemuksista suhteessa päämäärättömyyteen. Päämäärät saattavat elämässämme ajassa olla monesti pirstaleisia, onko se hyvä vai huono asia? Millaisia ovat päämäärät korona-aikana?

Keskustelijoina ovat filosofi Antti Karjalainen, osallisuustutkija Anna-Maria Isola ja identiteettitutkija Elina Marttinen. Keskustelua houstaa Nyytissä harjoittelijana toiminut Milla Järvensivu.

Voitko kuunnella NyytiCast jakson 34: Päämäärättömyys joko SoundCloudissa tai Spotifyssa.

NyytiCast #33: Sinulle on vihapostia

Emmi Nuorgam puhuu mediassa aiheista, jotka jostain syystä aiheuttavat osassa ihmisistä vihaa. Viha purkautuu Emmiä kohtaan vihapostina, halventavina kommentteina ja jopa päivittäisinä tappouhkauksina. Monet kommenteista liittyvät siihen, millainen Emmi on naisena; kommentoijien mielestä jollain tavalla aina vääränlainen. Mistä viha kumpuaa? Ja miksi?

Jaksossa Emmi kertoo avoimesti kokemuksistaan vihapuheen kohteena, somevaikuttajana ja ihmisenä. Keskustelua houstaa Nyytissä harjoittelijana toiminut Milla Järvensivu.

Voitko kuunnella NyytiCast jakson 33: Sinulle on vihapostia joko SoundCloudissa tai Spotifyssa.

Blogit ja tarinat

Nyytin verkkosivuilta löytyy paljon erilaisia blogeja ja tarinoita. Mielellä on väliä! -blogissamme kirjoitetaan opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista asioista, otetaan kantaa ja herätetään keskustelua. Kirjoittajina toimivat niin Nyytin työntekijät, alan toimijat kuin opiskelijat. Tutustu blogeihimme tästä.

Tarinoissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä asioita ja ilmiöitä omakohtaisesti, lähietäisyydeltä. Kirjoittajina toimivat opiskelijat. Tarinoita pääset lukemaan tästä.

Blogi: Kuuluisaa hopeareunusta jahtaamassa

Tammikuussa julkaistussa blogissa Yhdessä yhteisöksi -hankkeemme hankekoordinaattori Annina Lindberg kirjoittaa yhteisöllisyyden, hyvän huomaamisen ja positiivisten hetkien äärelle pysähtymisen merkityksestä.

Annina toteaa: “Yhteisiä kohtaamisen paikkoja ei spontaanisti synny verkon välityksellä eikä läppärin ääressä istuminen pakollisten opiskelujen lisäksi ei välttämättä houkuta samalla lailla kuin yhteinen oleminen muutoin. Merkityksellisyyden tunne katoaa helposti omasta tekemisestä, kun muita ei kohtaa tai näe ilman pinnistelyä; onko tekemiselläni mitään merkitystä mihinkään? Kiinnostaako ketään? Kiinnostaako itseäkään? Kun mahdollisuus poistua verkkovälitteisestä tekemisestä syntyy, huomaamme tarttuvamme siihen hanakasti. Nyt lenkille. Nyt tekemään ruokaa. Tiskaamaan. Mitä vaan muuta.”

Lue Kuuluisaa hopeareunusta jahtaamassa -blogi verkkosivuillamme.

Tarina: Epävakaa persoonallisuus - kirous vai lahja

Tässä tarinassa käsitellään elämää epävakaan persoonallisuuden kanssa Tarinan kirjoittaja Elisa kertoo tarinassaan: “Mieleeni on jäänyt kuitenkin psykiatrin kysymys siitä, haluanko kyseisen diagnoosin kirjattavaksi tietoihini. Syynä oli epävakaan yllä leijuva stigma terveydenhoitohenkilökunnan puolelta.”

Elisa toteaa myös: “Koen nykyään epävakaudessani olevan myös hyviä puolia. Vaikka vihani on räiskyvää, niin on myös rakkauteni.”

Lue Elisan koko tarina elämästä epävakaan persoonallisuuden kanssa sekä oikean diagnoosin, avun ja vertaistuen saamisesta verkkosivuiltamme.

Mitä mieltä olit jutusta?