Marcelo Godoy Simões on aloittanut joustavien ja älykkäiden sähköjärjestelmien professorina

Marcelo Godoy Simoes
Yhdysvaltalaisessa Colorado School of Minesissa pitkän uran tehnyt professori Marcelo Godoy Simões on aloittanut Vaasan yliopiston sähköenergiatekniikan, erityisesti joustavien ja älykkäiden sähköjärjestelmien uutena professorina

– Olen viimeiset 25 vuotta työskennellyt tehoelektroniikan parissa, joka on avainteknologia uuden uusiutuvan ja joustavan energian integroimiseksi sähköverkkoon. Tutkimusalueitani ovat tehoelektroniikka, sähkövoimajärjestelmät ja älykkäät sähköverkot, sanoo Simões. 

Hän kuuli Vaasan yliopiston professuurista tanskalaiselta kollegalta. Professuurin erityisala ja kuvaus tuntuivat kuin hänelle tehdyltä. 

– Vaasan yliopistossa on vahvat resurssit ja tutkijat alalla. Tämä kannusti minua hakeutumaan Vaasaan, koska uskon, että voimme tehdä paljon tutkimusta ja kehitystyötä sähköverkkojen nykyaikaistamiseksi ja vähähiilisemmän, kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi. 

Simões on myös iloinen, että Vaasan seudulla on energiateknologiayritysten ryväs, joihin yliopistolla on hyvät suhteet.  

– Haluan mielelläni tutustua ja tavata, hän sanoo.

Kansainvälisesti tunnettu tutkija 

Brasilialais-amerikkalaisella Simõesilla on tohtorintutkinto sähkötekniikasta Tennesseen yliopistosta Yhdysvalloista ja toinen tohtorintutkinto konetekniikasta São Paulon yliopistosta Brasiliasta. Hän työskenteli insinööritieteisiin keskittyneessä Colorado School of Minesissa vuosina 2000–2020, josta jäi eläkkeelle emeritusprofessoriksi. Tätä ennen hän toimi São Paulon yliopistossa Brasiliassa mekatroniikan laitoksella. Hänellä on myös runsaasti kokemusta muista yliopistoista ympäri maailmaa. 

– Olen ollut vierailevana Fulbright-tutkijana Aalborgin yliopistossa Tanskassa ja työskennellyt vierailevana professorina Ranskassa, Brasiliassa, Intiassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Simões on myös kansainvälisen tekniikan alan järjestön IEEE:n Fellow. Arvonimi myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Simões on saanut tunnustuksen tekoälyn soveltamisesta tehoelektroniikkajärjestelmien ohjaamiseen. 

Simõesilla on yli sata julkaistua tutkimusartikkelia, 12 kirjaa, yli 140 konferenssiartikkelia, 15 kirjanlukua ja kolme patenttia. Hän on yksi Vaasan yliopiston viitatuimpia tutkijoita. Lisäksi hän on ohjannut noin kolmekymmentä väitöskirjaa. 

Sähkötekniikan professorikollega Hannu Laaksonen kehuukin Simõesia maailmanlaajuisesti tunnetuksi tutkijaksi, jolla on merkittävät ja monipuoliset verkostot niin yliopistoihin, yrityksiin kuin muihin organisaatioihin.                

– Hänellä on huippuosaamista sähköverkkoihin liitettävien uusien tehoelektroniikkasovellusten suunnittelusta, simuloinnista ja tekoälyn soveltamisesta sekä reaaliaikaisten simulointiympäristöjen kehittämisestä. Lisäksi hän on julkaissut useita kirjoja, joista viimeisin, eli tekoälyä älykkäissä sähköverkoissa käsittelevä ”Artificial Intelligence for Smarter Power Systems: Fuzzy Logic and Neural Networks” on aihepiiriltään erittäin ajankohtainen, sanoo professori Laaksonen.

Tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateemisen yksikön dekaani Raine Hermans puolestaan muistuttaa, että Vaasan yliopiston yhtenä strategisena tutkimusalueena ovat uudet ja ympäristöystävälliset tavat tuottaa energiaa.

– Hyödyntämällä ainutlaatuista simulaatioympäristöämme uusi professorimme Marcelo Godoy Simões auttaa tutkimuksellaan Vaasan yliopistoa luomaan tulevaisuutta, jossa tulevat sukupolvet pystyvät tuottamaan ja käyttämään energiaa paikallisissa verkoissa ilman ympäristön kuormittumista, Hermans toteaa.

Tukea alan toimijoilta  

Simõesin professuuri Vaasassa on viisivuotinen ja tutkimuspainotteinen. Tehtävä sijoittuu yliopiston Tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateemiseen yksikköön ja kiinnittyy myös energian ja kestävän kehityksen VEBIC-tutkimusalustalle.

Professuuria rahoittavat Vaasan yliopiston lisäksi ABB, Vaasan kaupunki, Vaasan Sähkö, Vaasan Sähköverkko, Fingrid, Wapice, Pohjanmaan kauppakamari, Sähköenergialiitto Sener ja Wärtsilä Finland. 

Image
Professori Marcelo Godoy Simões kertoo viihtyvänsä erittäin hyvin merellisessä Vaasassa. - Suomalaiset ovat hyvin ystävällisiä, hän sanoo. Kuva: Riikka Kalmi

Professori Marcelo Godoy Simões

  • Syntynyt: 1963 São Paulossa, Brasiliassa
  • Koulutus: Tohtorintutkinnot sähkötekniikassa (Tennesseen yliopisto 1995) ja konetekniikassa (São Paulon yliopisto 1998)
  • Ura: Runsaat 20 vuotta professorina ja muissa tehtävissä Colorado School of Minesissa Yhdysvalloissa ja tätä ennen São Paulon yliopistossa Brasiliassa. Simõesilla oli aiemmin Brasiliassa myös oma yritys sähkötekniikan alalla.
  • Asuu: Vaasassa
  • Perhe: Puoliso, kolme poikaa ja yksi tytär, tyttärentytär, koira, kissa ja ehkä jonain päivänä myös hevonen.
  • Harrastukset: puutyöt, hitsaus, lukeminen, tarinankerronta, musiikin kuuntelu, runous ja taiteet
  • Yllättävää: vaimoni Deborah on terapeutti, joka hyödyntää reikiä ja Bachin kukkaterapiaa. Opin hänen kanssaan paljon.

Lisätiedot

Marcelo Godoy Simões, puh. 029 449 8649, sähköposti: marcelo.godoy.simoes@uwasa.fi

Tietolaatikko
Mitä mieltä olit jutusta?