Yliopiston älyverkkojen lahjoitusprofessuuri tukee energia-alan yrityksiä

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopiston teknilliseen tiedekuntaan perustetaan lahjoitusvaroin kuusivuotinen älyverkkojen professuuri.
Allekirjoitustilaisuus maanantaina 7.12.

– Tarvitsemme hajautetun voimantuotannon ja sähköverkon rajapintaan keskittyvää professuuria. Lahjoitusprofessuurin turvin voimme yliopistona tukea entistäkin paremmin energia-alan yrityksiä energiatutkimuksen haasteissa, sanoo Vaasan yliopiston teknillisen tiedekunnan dekaani Erkki Antila.

Uuden professuurin alaksi on määritelty sähköenergiatekniikka, erityisesti joustavat ja älykkäät sähköenergiajärjestelmät.​ Se liittyy myös keskeisesti hajautettuun energiantuotantoon, jonka lähteitä ovat muun muassa tuulivoima, aurinkoenergia ja bioenergia. Professuurin tehtäviin kuuluvat mm. uusiutuvan energiantuotannon ja energiavarastojen tehonsiirtoketjut sekä niiden suojaus, ohjaus ja säätö älykkään sähköverkon ja joustavan sähkön tuotannon vaatimusten edellyttämällä tavalla.

Professuuria tukevat ABB Oy, Fingrid Oyj, Pohjanmaan kauppakamari, Sähköenergialiitto ry Sener, Vaasan kaupunki, Vaasan Sähkö Oy, Vaasan Sähköverkko Oy, Wapice Oy ja Wärtsilä Finland Oy. Tavoitteena on, että professori aloittaa tehtävässään vuoden 2016 aikana.

Lisätietoja: Teknillisen tiedekunnan dekaani Erkki Antila, puh. 029 449 8271

Mitä mieltä olit jutusta?