Vieraileva professori Luca Piras: Miten Italia selviää velkakriisistä?

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopisto ja Pohjanmaan kauppakamari järjestivät 20.9. korkeatasoisen seminaarin, jossa professori Luca Piras Italiasta arvioi Italiaa Euroopan velka- ja rahoitusmarkkinakriisin keskellä ja kansantaloustieteen professori Hannu Piekkola ruoti Suomen asemaa.

Seminaarissa pohdittiin, miten Suomi ja Italia selviävät Euroopan finanssimarkkinoiden ja valtioiden velkaantumisen myllerryksestä.

– Pienten yritysten on satsattava omaan kasvuunsa. Näin saavutetaan parempaa kilpailukykyä ja vahvempi asema. Toinen keino on julkisten menojen supistaminen, professori Luca Piras (kuvassa) ehdottaa etenkin Italian osalta.

– Italialainen kulttuuri ja elämäntyyli suosivat pieniä yrityksiä, jotka ennemmin verkostoituvat kuin hakevat kasvua. Tulevaisuudessa taloudellisen kasvun takaamiseksi tämä toimintamalli ei enää riitä, Piras selittää.

Professori Hannu Piekkolan mukaan Suomen tilanne (verrattuna muihin Euroopan maihin) on suhteellisen vakaalla pohjalla. Suomella ei lähivuosina ole julkisen talouden primäärialijäämää eli budjettiylijäämä ilman velan korkomenoja on positiivinen. Valtionvelan reaalikorko on edelleen historiallisen alhainen ja alittaa talouskasvun. Näillä luvuilla julkisen velan osuus bruttokansantuotteesta ei kasva.

– Toisaalta väestön ikääntyminen ja työn tarjonnan jyrkkä väheneminen jo lähivuosina edellyttää työn tarjonnan lisäämistä muilla keinoin. Eläkkeelle on siis siirryttävä entistä vanhempana  ja nuorten valmistumista opinnoista on aikaistettava, Piekkola sanoo.

Mitä mieltä olit jutusta?