Vaasan yliopisto yhteistyöhön hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:n kanssa

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopisto aloittaa yhteistyön Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:n kanssa.
Kuvassa (vas.): Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto ja Dr Frederick Bordry, CERN Director for Accelerators and Technology.

– Yliopistomme saa merkittävän kumppanin, jonka kanssa aivan uudenlainen tutkimus- ja koulutusyhteistyö tulee mahdolliseksi. Seuraavan vuoden aikana sovimme yhteistyöprojekteista tarkemmin, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

CERN tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia Vaasan yliopiston kauppatieteiden, tekniikan, hallintotieteiden ja viestintätieteiden opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Tarjolla on muun muassa kesätyö- ja harjoittelupaikkoja, mahdollisuuksia väitöstyön tekijöille sekä työskentelyjaksoja CERN:ssä.

Vaasan yliopiston ohella yhteistyössä ovat mukana muun muassa Vaasan ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Vaasan kaupunki ja Vaasan alueen yritykset.

Vaasalaiset toimijat aloittavat myös yhteistyön CERN:n MoEDAL-instituutin kanssa, jossa tutkitaan toisia ulottuvuuksia, magneettisia monopoleja ja antimateriaa.

– MoEDALin törmäyskokeilla pyritään vastaamaan esimerkiksi kysymykseen, onko magneettisia monopoleja olemassa. Nopeiden ja tarkkojen mittausanturien ja -laitteiston kehittäminen on kiinnostavaa myös tekniikan näkökulmasta ja muun muassa siksi vaasalaiset haluavat olla mukana. Voimme myydä CERN:n alueelle ja tutkimusalustoille teknisiä laitteita ja osaamista; MoEDAL on kiinnostunut muun muassa Technobothnian mahdollisuuksista, kertoo professori Timo Vekara Vaasan yliopistosta.

Suomessa on tehty Helsingin yliopiston johdolla vuosikymmeniä hiukkasfysiikan alan yliopistotasoista yhteistyötä. Vaasalaiset yritykset ovat myyneet tuotteitaan CERN:lle, ja lisäksi Pohjanmaan sadat lukiolaiset ovat säännöllisesti vierailleet CERN:ssä. CERN myös tarjoaa muun muassa harjoittelupaikkoja ja oppimistilaisuuksia eri koulutusasteiden ja -alojen opiskelijoille.

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) tutkii maailmankaikkeuden perusrakennetta. Sen yhteistyön piiriin kuuluu yliopistoja ympäri maailmaa. Keskuksen fyysikoilla ja insinööreillä on käytössään maailman suurin ja monipuolisin tutkimusteknologia aineen perusolemuksen ja sen koossa pitävien voimien tutkimukseen. Jäsenvaltioita on 22. Suomi liittyi CERN:n jäseneksi vuonna 1991.

Lisätietoja:
Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto, p. 029 449 8291
Professori Timo Vekara, p. 029 449 8325

Mitä mieltä olit jutusta?