Uusi hanke: Saarekekäytöllä kohti alueellista energiaomavaraisuutta

Uutisen oletuskuva
Vaasan Energiainstituutti (VEI) ja Jyväskylän yliopisto ovat käynnistäneet yhteistyössä Metsähallituksen kanssa Pisara meressä -tutkimus- ja kehitysohjelman.

Hankkeessa tutkitaan energian saarekekäyttöä, joka tarkoittaa eristyneen alueen energiahuoltoa, esimerkiksi saarissa ja maatiloilla. Ohjelman tarkoituksena on kehittää konsepti, jolla saarekekäyttöä automatisoidaan ja hyödynnetään tehokkaammin muissa samankaltaisissa kohteissa eri puolilla Suomea.

Saarekekäytöllä lisätään paikallista uusiutuvaa energiantuotantoa sekä energiaomavaraisuutta, joka tulevaisuudessa vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Uusiutuvan energian ratkaisuja Merenkurkun maailmanperintökohteeseen ja maatiloille

Hankkeessa luodaan ratkaisuja, joilla voidaan optimoida eri energianlähteiden, kuten tuuli-, aurinko-, geo- ja bioenergian käyttöä eri kohteissa. Tarkoituksena on myös löytää uudenlaisia uusiutuvan energian ratkaisuja sähkön ja lämmön tuotantoon.

Ratkaisuja tullaan hyödyntämään esimerkiksi Merenkurkun maailmanperintökohteessa ja sen alueella sijaitsevissa kiinteistöissä. Keski-Suomessa hyödyntämiskohteita ovat muun muassa uusiutuvan energian käytöstä kiinnostuneet maatilat.

Pisara meressä -hankkeen rahoittavat Pohjanmaan sekä Keski-Suomen ELY -keskukset Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, joka on EU:n tukema ohjelma.

Lisätietoa osoitteesta www.vei.fi ja www.jyu.fi/uusiutuvaenergia.

Mitä mieltä olit jutusta?