Ulkomaalaiset opiskelijat opiskelevat kesällä suomea Vaasan yliopistossa 

Image
Vaasan yliopiston kielikeskus Linginno järjestää yhteistyössä Opetushallituksen kanssa Suomen kielen ja kulttuurin kesäkurssin 7.–28. heinäkuuta. Vaasan yliopiston kampukselle saapui 24 opiskelijaa kymmenestä eri maasta, muun muassa Yhdysvalloista, Saksasta ja Romaniasta. 

Opiskelijat ovat valinneet suomen kielen ja kulttuurin joko pää- tai sivuaineekseen kotiyliopistoissaan ja tulevat Vaasaan vahvistamaan kielitaitoaan. Kielen opiskelun lisäksi he tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin ja vierailevat muun muassa UNESCOn maailmanperintökohteessa Merenkurkun saaristossa.   

Suomen kielen opiskelijat kertovat: Suomessa ystävällisyys ja luonto sykähdyttävät  

Puolasta Vaasaan kurssille ovat saapuneet Laura Czernysz ja Florian Huzar. Molemmat Laura ja Florian opiskelevat Gdanskin yliopistossa suomen kieltä. Lauran ja Florianin ystävät olivat viime vuonna vastaavalla kurssilla Turussa ja suosittelivat kurssia heille.  

Lauran kiinnostus suomen kielen opiskeluun lähti suomalaisesta kulttuurista, erityisesti elokuvista ja musiikista. Hän nimeää Käärijän, Hassisen koneen ja Apulannan olevan suosikkejaan suomalaisista artisteista. Florian sen sijaan päätyi opiskelemaan suomea vahingossa, mutta on pitänyt opinnoistaan kovasti. Kumpikin on pohtinut uraa kääntäjänä. 

Virolainen Anete Puusta innostui suomen kielen opiskelusta opettajansa kautta. Hän opiskelee pääaineenaan viron kieltä, ja sukulaiskielen opiskelu on tarjonnut uusia näkökulmia omaan äidinkieleen. Anete on pitkään pohtinut uraa opettajana, ja suomen kielen opettajille on tällä hetkellä tarvetta Virossa.  

Saksalainen Julia Lorenz innostui suomen kielen opiskelusta, kun hän oli lukion jälkeen tullut Suomeen matkustelemaan puoleksi vuodeksi. Hän ihastui siihen, miten erilaiselta suomen kieli kuulostaa muihin kieliin verrattuna. Suomi ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin kieli opiskella. Kaikki neljä ovat yhtä mieltä siitä, että kielioppi ja sanojen taivutus ovat ehdottomasti vaikeimpia asioita. Lempisanoikseen opiskelijat nimeävät muun muassa ihanaa, pyöreä ruokapöytä, kuperkeikka ja sielunmaisema.  

Suomalaisten ystävällisyys on välittynyt opiskelijoille asti. Heitä lämmittää suomalaisten runsas kiitos-sanan käyttö useissa eri yhteyksissä, kuten bussista poistuttaessa. Luonnonläheisyys kaupungeissa ihastuttaa opiskelijoita, ja Anete painottaa Suomessa kävely- ja pyöräteiden olevan hyvässä kunnossa ja loputtoman pitkiä. Hämmennystä opiskelijoissa on herättänyt vesimeloni salaatissa sekä supermarkettien valikoima elintarvikkeista hiusväreihin.   

Kaikki neljä suunnittelevat jo paluutaan Suomeen kurssin päätyttyä. Osalla heistä on jo edessä vaihto-opinnot Jyväskylän yliopistossa, osalla suunnitelmat ovat vielä muotoutumassa, mutta selvää on se, että Suomeen he palaavat vähintäänkin matkustelemaan.  

Suomen kielen ja kulttuurin kesäkurssia on järjestetty Vaasassa jo yli 10 vuotta. Viimeksi kurssi pidettiin vuonna 2019 ennen koronapandemian alkamista.  

Mitä mieltä olit jutusta?