Nyyti vinkkaa 4/2022

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Opiskelijoiden mielenterveyspäivä on jo pian täällä!

Tämän vuoden kampanjateema on myötätunto. Päivää vietetään keskiviikkona 13.4. ja sen ympärillä kampanjoidaan somessa viikon ajan 7.–14.4.2022 #AivanHyvä -tunnisteella.

Tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan mielen hyvinvoinnin puolesta. Olethan osallistumassa mukaan yhteen vuoden merkittävimmistä tapahtumista opiskelijahyvinvoinnin saralla?

Omat kampanjatekosi voivat olla konkreettisia myötätuntoisia tekoja arjessa tai opiskelijoiden hyvinvointia edistävien tapahtumien ja tempausten toteuttamista. Somessa voit jakaa ajatuksia myötätunnon merkityksestä, kannustaa ja haastaa muita myötätuntoiseen toimintaan tai osallistua kampanjan viralliseen #AivanHyvä -somehaasteeseen.

Hae inspiraatiota kampanjatekojen suunnitteluun, lue lisää myötätuntoteemasta tai nappaa kampanjan valmiit somepohjat käyttöösi kampanjan verkkosivuilta.

Ilmoita oma kampanjatekosi mukaan täällä.

Verkkosivuilta saat myös ladattua itsellesi somekuvakehyksen, jota käyttämällä osoitat olevasi opiskelijoiden mielenterveyden puolella.

Olethan myös jo täpännyt itsesi mukaan kampanjan FB-tapahtumaan? Opiskelijoiden mielenterveyspäivä tehdään yhdessä. Tule mukaan – Mielellä on väliä!

Lisätietoja kampanjasta: Tommi Yläkangas, tommi.ylakangas@nyyti.fi, puh. 050 366 7786

Huhtikuu Nyytissä

Tästä uutiskirjeestä löydät tietoa Nyytin toiminnasta huhtikuun aikana. Nyytin huhtikuu alkaa vauhdikkaasti kahdella webinaarilla ja jokakeväisellä Opiskelijoiden mielenterveyspäivällä kampanjoineen. Kuukauden aikana pyörivät myös Nyytin suositut chatit. Käynnissä on myös Miesten vuoro -vertaistukikeskustelut.

Joko huomasit verkkosivujemme uuden NyytiBotin? Jos et, niin käy tutustumassa ja kokeilemassa, miten botti toimii. NyytiBot tervehtii tulijaa verkkosivujemme oikeassa alakulmassa.

Seuraa toimintaamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Tuudossa ja tietenkin verkkosivuillamme.

Webinaarit

Tuella ja itsemyötätunnolla takaisin opintoihin -webinaari 7.4.2022

Nyyti ry ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS järjestävät yhteistyössä webinaarin, jonka tarkoitus on nostaa esiin keinoja ja tukitoimia, joilla voidaan helpottaa mielenterveyden haasteiden vuoksi keskeyttäneiden korkeakouluopiskelijoiden paluuta opintoihin. Webinaarin ajankohta on 7.4.2022 klo 8.30–11.45. Webinaarin ohjelman ja linkin ilmoittautumiseen löydät täältä.

Ohjelma on suunnattu kaikille korkeakouluopiskelijoille, opetus- ja ohjaustyötä tekeville, opiskeluterveydenhuollossa työskenteleville ja opiskelijajärjestöille sekä ennen kaikkea Sinulle, joka haluat saada tietoa tai vahvistaa osaamista opintojen jatkamisen tukemisesta.

Millaisia puheenvuoroja on luvassa?

Ronnie Grandell puhuu esityksessään itsemyötätunnon merkityksestä opintoihin palatessa.

Itsemyötätunnolla tarkoitetaan kykyä kohdella itseään kuin kohtelisi toista henkilöä kenestä välittää, erityisesti vaikeina hetkinä, kuten virheen tai vastoinkäymisen sattuessa tai kiireen yhteydessä. Tämän taidon harjaannuttaminen on tutkimusten mukaan oiva tapa vähentää stressiä, lisätä elämäntyytyväisyyden kokemusta ja vahvistaa henkistä sinnikkyyttä muutostilanteissa”, Grandell sanoo.

Opiskelijan näkökulman ja äänen webinaariin tuo Koala-ryhmän jäsen Emilia Taimen. Hän kertoo, millaiset asiat helpottavat opiskelua opiskelijan omat voimavarat huomioiden.

Opiskeluterveysneuvottelu voi auttaa eteenpäin, kun opinnot takkuavat. YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen kertoo korkeakoulun ja opiskeluterveydenhuollon tuen yhteensovittamisesta. Opiskeluterveysneuvottelun tavoitteena on etsiä yhdessä opiskelijan, korkeakoulun ja opiskeluterveydenhuollon kanssa keinoja opiskelukyvyn edistämiseksi ja opintojen mahdollistamiseksi.

Kelan vastaavan suunnittelijan Seija Arjorannan puheenvuorossa kuullaan tilastotietoa sekä avataan opiskelijan työkykyprosessia.

Usein opintojen lisäksi tauolla ovat olleet myös kontaktit opiskeluyhteisöön. Toinen korkeakouluopiskelija mentorina voi auttaa opintoihin palaavaa takaisin yhteisöön sekä toimia tärkeänä vertaisena opiskelun ilojen ja haasteiden jakajana. Takaisin opintoihin -mentoroinnista tuen muotona kertoo hankepäällikkö Marjo Siltanen Nyyti ry:stä.

Webinaari järjestetään osana Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa, jota vietetään 7.4.–14.4.2022. Tämänvuotisena kampanjateemana on myötätunto.

Jaxuhaleista konkretiaan 26.4.2022

Webinaarissa puhutaan jaksamista tukevista konkreettisista keinoista ja levähdetään hetki lempeän palautumisharjoituksen äärelle. Aihetta käsitellään myös erilaisten harjoitteiden avulla. Flinga-työskentely on vapaaehtoista, voit myös tulla vain kuulolle.

Webinaari on suunnattu opiskelijoille ja on avoin kaikille opiskelijoiksi itsensä tunteville. Webinaarin alustaa Nyytin verkko- ja koulutustoiminnan asiantuntija Päivi Kohta.

Webinaarin sisältö:
  • klo 15.00 Aloitus
    • Miten jaksan juuri nyt?
    • Istumameditaatio
    • Konkreettisia keinoja jaksamiseen
  • klo 16.30 Lopetus

Tervetuloa Jaxuhaleista konkretiaan -webinaariin!

Tästä webinaariin.

Nyytin Chat

Huhtikuun chateissämme pohditaan riittämättömyyden tunnetta ja sitä, mistä saada voimia ja vertaisuutta opiskeluarkeen, kuten myös sitä, mitä tehdä, kun opiskelumotivaatio on hukassa. Chateissä keskustellaan myös yksinäisyydestä opiskeluissa, myötätuntoisesta asennoitumista sekä toisia että itseämme kohtaan sekä pohditaan sitä, miten vappurientoihin ja juhlahumuun osallistuminen sujuu vähemmällä määrällä alkoholia tai holittomasti. Klikkaamalla alta chatin nimeä näet tarkemman kuvauksen chatistä.

Chatit toteutetaan torstaisin klo 18–20. Löydät ryhmämuotoiset chattimme sekä lisätietoa kaikista kevään chateistämme verkkosivuiltamme.

Ryhmiä ja kursseja opiskelijoille

Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot

Mitä meiltä miehiltä odotetaan? Onko mielen päällä jotain, mistä haluaisit jutella toisten miesopiskelijoiden kesken? Miten asioita voisi helpommin ottaa puheeksi?

Tätä varten ovat Miesten vuorot – tule kuulolle Zoomiin ja osallistu keskusteluun! Näissä juttutuokioissa jaetaan ajatuksia ja tuntemuksia vaihtuvista teemoista ohjatusti miesopiskelijoiden kesken keskiviikkoisin 27.4. asti.

Ilmoittaudu mukaan ja lue lisää täältä

Ilmoittautuminen on sitova. Voit halutessasi ilmoittautua vain yhteen ja vaikka myöhemmin seuraaviin tuokioihin. Voit myös toki ilmoittautua kerralla useampaankin tuokioon.

Elämäntaitokurssi verkossa

Pohditko kuinka jaksaa paremmin opinnoissa ja arjessa? Entä mistä tunnistaa omia voimavaroja? Tai millaista ylipäätään on itselle hyvä elämä ja arki?

Näitä kysymyksiä pohditaan porukalla seuraavan kerran Elämäntaitokurssilla Discord-alustalla 2.5.-3.6.2022.

Lue lisää ja varaa paikkasi ryhmässä ennakkoilmoittautumisella täältä!

Pieni opas ympäristöahdistukseen

Joko huomasit?

Alkuvuonna ilmestyi sosiaali- ja terveysalan toimijoiden Pieni opas ympäristöahdistukseen.

Pääset lataamaan oppaan itsellesi täältä.

Kevään aikana ilmestyy oma Pieni opas nuorisoalan toimijoille ja opiskeluyhteisöille. Seuraa viestintäämme ja saat oppaan ilmestymisestä tiedon ensimmäisten joukossa!

Mitä mieltä olit jutusta?