LUMA-keskus Suomi sai kansainvälisen tiedekasvatuspalkinnon

Uutisen oletuskuva
LUMA-keskus Suomen StarT-hanke menestyi kansainvälisessä kilpailussa, jossa haettiin parhaita käytäntöjä luonnontieteen ja tekniikan opetukseen sekä koulujen ja elinkeinoelämän yhteistyöhön. Vaasan yliopistossa toimiva LUMA-keskus Pohjanmaa on osa LUMA-keskus Suomi -verkostoa.
LUMA-keskus Suomen edustajat vastaanottamassa palkintoa Houstonin avaruuskeskuksessa.

LUMA-keskus Suomen tiedekasvatushanke StarT on saanut Global Best Awards 2018 -palkinnon parhaana työelämää ja koulutusta yhdistävänä hankkeena Euroopassa. Palkinto myönnettiin Houstonissa USA:ssa koolla olleessa kansainvälinen koulutusalan ja elinkeinoelämän kumppanuusverkoston the International Partnership Network (IPN) konferenssissa.

Global Best Awards 2018 -voittajat valittiin ympäri maailmaa kuudessa kategoriassa, joista StarT palkittiin Euroopan parhaana LUMA-aineissa (Science, Technology, Engineering and Math, STEM). Palkinnon kriteerinä oli, että voittaja pyrkii innostamaan nuoria LUMA-aineisiin liittyvien työurien pariin sekä edistää heidän kelpoisuuttaan työmarkkinoilla.

StarT on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jossa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaista ja ilmiöpohjaista oppimista. StarT tukee sekä lapsia ja nuoria että opettajia tiede-, teknologia- ja matematiikkaprojekteissa kaikilla kouluasteilla sekä päiväkodeissa.

LUMA-keskus Pohjanmaan ma. johtaja, projektipäällikkö Maarit Mäkelä pitää palkintoa ansaittuna.

– StarT-ohjelma on todella monipuolinen ja innostaa oppimisyhteisöjä erilaisiin tiedeprojekteihin, jotka pohjautuvat arkipäiväisiin ja todellisiin lapsia ja nuoria kiinnostaviin ilmiöihin. LUMA-keskus Pohjanmaa tarjoaa StarT-ohjelmaan ilmoittautuneille oppimisyhteisöille apua esimerkiksi tiedeprojektien ideointiin. Oppimisyhteisöt ovat myös tervetulleita toteuttamaan tiedeprojekteja Technobothnialla sijaitsevaan LUMA-tiedeluokkaan, josta löytyy välineistöä esimerkiksi projekteihin, joissa tutkitaan ilmastonmuutosta.

– Kansainvälinen palkinto on upea tunnustus LUMA-keskus Suomelle – 11 yliopiston verkostolle – yhteisöllisestä ja kansainvälisestä toimintakulttuurista. Uusin tutkimustieto yhdistyy toiminnassa luovasti lasten ja nuorten eli tulevaisuuden tekijöiden parhaaksi. StarTissa opimme yhdessä toisiltamme eri kulttuureissa ja teemme parempaa maailmaa, sanoo LUMA-keskus Suomen johtaja Maija Aksela.

LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen käynnisti StarT-toiminnan 2016, ja osallistujia on ollut yli 40 maasta. Toiminnassa on ollut mukana yli 50 LUMA-keskus Suomen yhteistyökumppania. Parhaillaan on käynnissä ilmoittautuminen StarTin tämän lukuvuoden kisaan Suomessa.

LUMA-toiminta Suomessa juhlii tänä vuonna 15-vuotisjuhlavuottaan.

Lisätietoja: Projektipäällikkö/LUMA-keskus Pohjanmaan ma. johtaja Maarit Mäkelä, LUMA-keskus Pohjanmaa / Vaasan yliopisto, p. 029 449 8449, maarit.makela(at)uwasa.fi

Mitä mieltä olit jutusta?