Levón-instituutin Energiakylä-hanke yksi parhaista maaseututeoista

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopiston Levón-instituutin Energiakylä-hanke palkittiin yhtenä ohjelmakauden 2007–2013 parhaana maaseututekona eilen illalla Lahdessa järjestetyssä Maaseutugaalassa.

Palkinnot jakanut Maaseutuverkosto halusi palkita parhaita käytäntöjä, jotka levitessään ovat hyödyksi myös muualla.

Kilpailusarjoja olivat Nuoret, Yhteistyö, Ympäristö ja ilmasto, Kulttuuri sekä Elinkeinot ja yrittäjyys. Energiakylä-hanke voitti Ympäristö ja ilmasto -sarjan.

Erinomainen mallinnus energiakylästä

Levón-instituutin projektipäällikkö Ari Haapasen ja kehittämispäällikkö Pekka Peuran toteuttama Energiakylä-hanke pyrki kehittämään Pohjanmaan maakuntia kohti energiaomavaraisuutta ja öljyriippuvuuden vähentämistä. Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittaman hankkeen tavoitteena oli myös saada kylät lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Hankkeessa oli mukana 14 pohjanmaalaista kylää.

– Kyseessä oli ikään kuin demo, joka esitteli case-esimerkkien avulla, että tällainen energiaomavaraisuus on käytännössä mahdollista myös muilla paikkakunnilla, Peura sanoo.

Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti:

Hanke kehitti uusia bioenergiaratkaisuja energiaomavaraisuuden parantamiseksi. Energiahuollon perustaminen tulevaisuudessa alueen omiin uusiutuviin energialähteisiin on monia kauaskantoisia hyötyjä rakentava periaate. Aluetalouden tukemiseksi kiinnitettiin huomiota energian käyttöön ja mahdollisten säästökohteiden löytämiseen. Samalla kohennettiin ympäristön tilaa ja levitettiin tietoa kestävän energiahuollon mahdollisuuksista. Uudenlaisella ajattelulla mallinnettiin erinomaisesti energiakylää, ja mallin siirrettävyys on ensiluokkainen.

Mitä mieltä olit jutusta?