Kurssi opetti startupien arviointia ja roustausta – lupaavien yritysten lista julki EnergyVaasa-webinaarissa

startup arviointikurssin esittely
30 lupaavan eurooppalaisen energia-alan startupin lista julkaistiin tiistaina EnergyVaasa Talk -webinaarissa. Listan julkaisu oli osa kansainvälisen liiketoiminnan opiskelijoiden Start-up valuation & Market Analysis -kurssia.

Kurssi on opiskelijoille sukellus startupien maailmaan. He oppivat, miten potentiaaliset sijoittajat ja sidosryhmät arvioivat startup-yrityksiä.

− Kurssi oli hyvin kiinnostava, sillä en tiennyt paljoakaan startupeista aikaisemmin. Sain myös paljon arvokasta tietoa, mistä saa tukea, jos haluaa perustaa oman yrityksen, sanoo yksi opiskelijoista, Johanna Panknin.

Panknin kertoo, että hän piti kurssilla erityisesti startupien roustaus-tilaisuudesta.

− Se oli mielestäni kurssin kohokohta, hauska tilaisuus osallistua opiskelijana ja hieno oppimiskokemus.

Myös opiskelija Thuy Tien Nguyen kertoo roustaus-tilaisuuden antaneen loistavan mahdollisuuden arvioida yrityksiä.

− Oli hyödyllistä oppia näkemään asioita sijoittajan näkökulmasta. Keskustelut yritysjohtajien kanssa oikeista projekteista ja innovaatioista energia-alalla olivat hyvin opettavia, Thuy Tien Nguyen korostaa.

Kurssille osallistui tänä talvena yli 60 opiskelijaa. Seitsemännen kerran järjestetty kurssi palkittiin viime vuonna Vaasan yliopiston innovatiivisimpana kurssina. 

− Kurssi lisää opiskelijoiden tietämystä startupeista ja arvioinnista, mutta myös murroksessa olevasta energia-alasta ja riskirahoituksesta. Samalla opitaan kriittistä ja analyyttistä ajattelua, proaktiivista lähestymistä, tiimityötä ja esitystaitoja, kurssia alusta asti kehittänyt kansainvälisen markkinoinnin professori Jorma Larimo tiivistää.

Start-up valuation & Market Analysis -kurssin ovat järjestäneet yliopiston kanssa yhteistyössä EnergySpin ja Vaasa Entrepreneurship Society VES.

Kurssikoordinaattori Oskar Śniegowski kertoo arviointiprosessin hyödyttävän myös yrityksiä.

− Yritykset saavat palautetta roustaus-tilaisuudessa ja niillä on mahdollisuus harjoitella pitchaus-taitoja ja vastata opiskelijoiden vaikeisiin kysymyksiin turvallisessa ympäristössä. Lisäksi, TOP30-lista tuo niille tietoa kilpailijoista paikallisesti ja kansainvälisesti.

Opiskelijat arvioivat kaiken kaikkiaan yli 200 startup-yritystä, joista he intensiivisen arviointiviikonlopun aikana valitsivat 30 lupaavinta shortlistalle.

− Kurssin aikana opiskelijat tekivät laajaa tutkimustyötä. Arviointi ja shortlistan tekeminen vaati uskomattoman määrän työtä, Śniegowski kehuu.

Johanna Panknin kertoo arviointityön olleen etenkin aluksi vaikeaa.

− Joskus tulokset olivat yllättäviä. Esimerkiksi startup-yritys, jolla on lupaava teknologia, saattoi saada alemmat pisteet kuin yritys, jossa teknologia ei ole niin erinomaista, mutta kehitysprosessi jo pidemmällä.

Image

Innovointi tarvitsee yhteistyötä

EnergyVaasa Talkissa olivat puhujina yrittäjä Peter Vesterbacka, HR-koordinaattori Tiia-Maria Kinnula Wärtsilästä sekä viestintäasiantuntija Matina Mitsobonou, avainasiakaspäällikkö Marko Kuokkanen ja perustaja Marko J Koski EnergySpinistä.  Vaasan yliopistosta tilaisuudessa kurssia ja start-up-listaa esittelivät yhdessä opiskelijoiden kanssa kansainvälisen markkinoinnin professori Jorma Larimo ja kurssikoordinaattori Oskar Śniegowski.

Yrittäjä Peter Vesterbacka piti tärkeänä, että innovaatio- ja kehitystyössä tuodaan eri toimijat kuten yritykset, yrityskiihdyttämöt ja yliopistot yhteen.

− Vain yhdessä voidaan taklata isoja ongelmia kuten ilmastonmuutosta. Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on tehdä se, Vesterbacka korosti.

Innovaatio- ja kehitystyössä on pidettävä vauhtia, mutta myös pysähdyttävä joskus suunnittelemaan.

− Hyvä ohje on: meillä ei ole kiire, mutta haluamme edetä nopeasti, Vesterbacka sanoi.

TOP30-lista lupaavista energia-alan eurooppalaisista startupeista löytyy täältä.


Teksti: Tiina Rantakoski

Image
Mitä mieltä olit jutusta?