Koronaviruksen vaikutus opiskelijavaihtoihin

Uutisen oletuskuva
Kiinassa puhjenneen koronavirusepidemian COVID-19 vaikutukset voivat vaikuttaa Vaasan yliopiston opiskelijoiden ulkomailla suoritettaviin vaihto-opintoihin.

Päivitetty 18.6.2020

Suomen rajojen sulkeminen käytännössä tarkoittaa matkustaja- ja henkilöliikenteen keskeyttämistä lukuunottamatta Suomen kansalaisten, Suomessa asuvien henkilöiden paluuta kotimaahan sekä Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan matkustamista Suomeen.

Vaasan yliopisto on linjannut 17.6.2020 Vaasan yliopiston opiskelijoiden syksyn vaihto-opiskelujen ja kansainvälisten harjoittelujen jatkuvan viranomaisrajoitusten sallimissa rajoissa.

 

Vaihdon peruuntuminen

Vaihto voi poikkeustilanteen takia peruuntua jo ennen sen alkua. Vaihtokohde tiedottaa vaihto-opiskelijoita vaihdon virallisesta alkamisajankohdasta. Vaihtokohteen ilmoittaessa lukukauden opetuksen perumisesta tai siitä ettei se vastaanota vaihto-opiskelijoita, vaihto peruuntuu.

 • Vaihdon voi peruuttaa milloin tahansa. Vaihdon peruuntuessa ole yhteydessä liikkuvuuspalveluihin sähköpostilla outgoing.international@uwasa.fi
 • Vaihdon peruuttaminen ei vaikuta tuleviin mahdollisuuksiin tulevissa vaihtohauissa. Hakemuksesi arvoidaan yliopiston valintakriteereiden mukaisesti.

Apurahat vaihdon peruuntuessa

 • Erasmus+ ja Nordplus vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.
 • Yliopiston kahdenvälisten kevään 2020 vaihtojen keskeytyessä yliopisto noudataa omaa ohjeistustaan, jonka mukaan selvitämme ensin vakuutusyhtiösi kautta mahdolliset korvaukset, jonka jälkeen selvitämme onko sinulle koitunut pakollisia kuluja esim. asuminen tai matkaliput, joita et saa korvattua ennen apurahan palautusta.

Vaihdon ajankohdan siirtäminen

Joissakin tapauksissa on myös mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukukaudelle/lukuvuodelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa.

Vaihdon keskeytyminen

Vaihto keskeytyy tilanteessa, jossa olet jo aloittanut opinnot vaihtokohteessasi, mutta vaihtokohde ilmoittaa lukukauden keskeytyneen tai kun päätät keskeyttää vaihdon.

Aina vaihdon keskeytyessä sinun tulee olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja selvittää mahdolliset korvaukset. Vakuutusselvittelyjen jälkeen keskeytyneiden liikkuvuuksien kulujen korvauksia voi hakea force majeure-menettelyn kautta. Apurahasta korvataan ne kulut mistä on osoittaa dokumentit, joita ei ole korvattu vakuutuksesta. Loppuosa apurahasta tulee palauttaa.

Vaihtokohteessa keskeneräiseksi jääneet opinnot ja niiden loppuun vieminen tulee selvittää aina vaihtokohteen kanssa.

Apurahat vaihdon keskeytyessä poikkeustilanteen takia

 • Erasmus+ ja Nordplus vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.
 • Yliopistojen kahdenvälisten vaihtojen keskeytyessä noudatamme yliopiston omaa ohjeistusta.
 • Apurahasta korvataan ne kulut mistä on osoittaa dokumentit, joita ei ole korvattu vakuutuksesta. Loppuosa apurahasta tulee palauttaa.

Force majeure-menettely

Vaasan yliopiston kahdenvälisissä kohteissa Liikkuvuuspalvelut noudataa yliopiston omaa linjausta.

Erasmus+ vaihdoissa noudatetaan Opetushallituksen ohjeita: https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/koronaviruksen-vaikutukset-erasmus-liikkuvuuteen.

Mitä vaihtoa 2020 Syksylle suunnittelevan tulee tehdä?

 • Seuraa Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja toimi Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti
 • Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirustiedotetta
 • Seuraa vaihtokohteesi tiedotusta
 • Hanki kattava matkavakuutus ennen lentolippujen ostamista ja ennen muita vaihdon kuluihin liittyviä maksuja. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva
 • Kun hankit lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva
 • Kun olet lähdössä ulkomaille, tee matkustusilmoitus
 • Ulkoministeriön nettikonsuli vastaa matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin
 • Suojaudu hengitysinfektioiden aiheuttajilta ensisijaisesti hyvällä käsihygienialla

Vaihdon siirtäminen keväälle 2021

Vaihdon peruuntuessa on joissakin tapauksessa mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukukaudelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa. Otathan kuitenkin huomioon, että kohdeyliopiston resurssit siirtää vaihtojaksoja ensi lukuvuodelle saattavat olla rajalliset. Epävarmassa tilanteessa asian selvittäminen saattaa viedä aikaa.

Jos haluat siirtää vaihto-opntojaksoasi ensi lukuvuodelle, ilmoitathan asiasta meille osoitteeseen outgoing.international@uwasa.fi, niin voimme aloittaa asian selvittelyn.

Jäljelle jääneitä paikkoja  voi hakea avoimessa haussa.

Jos olet epidemia-alueella, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön tai konsulaattiin lisäohjeiden saamiseksi.

Miten ja milloin lääkäriin vaihtokohteessa?

Mikäli olet vaihtokohteessa ja sinulle nousee korkea kuume, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta, hakeudu välittömästi lääkäriin. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja sovi, minne alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen menet. Voit myös seurata kohdeyliopistosi ohjeistusta lääkäripalveluista koronavirusepäilyksessä.

Tee osasi koronaviruksen hillitsemiseksi

Covid-19 -koronavirusta merkittävämpi riski yliopistolaisten hyvinvoinnille ovat tällä hetkellä kausi-influenssavirukset sekä erilaiset vatsataudit. Kaikkien näiden leviämistä vastaan voi taistella tehokkaimmin yksinkertaisella ja edullisella konstilla: huolehtimalla käsihygieniasta. 

Pese kädet

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruuanlaittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö

Palatessasi epidemia-alueelta Suomeen, opiskele etänä ensimmäisen 2 viikon ajan ja vältä ihmiskontakteja (aivan kuten tekisit flunssaisena). Mikäli sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta ole yhteydessä puhelimitse Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan puh. +358 6 213 1310 tai +358 6 213 1001. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

 

Ahmed Hamad

Palveluvastaava, Liikkuvuuspalvelut

Vaasan yliopisto

head.international@uwasa.fi

Tel +358 29 449 8660

Mitä mieltä olit jutusta?