Energialähettilään matka alkaa – ensimmäinen etappi Kittilässä

Uutisen oletuskuva
Maailman parhaaksi pätkätyöksi kutsuttuun EnergyVaasan energialähettilään tehtävään valittu 26‐vuotias Pentti Itkonen lähtee tänään kaksi kuukautta kestävälle matkalle maailman ympäri. Energialähettilään matkaohjelman fokus on johtavien suomalaisten cleantech‐yritysten toimintaan/työhön ja sen vaikutuksiin tutustuminen kymmenessä eri kohteessa.

Suomen lähetystöt eri maissa sekä Kauppakamarin kansainvälinen Finncham‐verkosto osallistuvat myös energialähettilään ohjelman toteuttamiseen. Yritysten ja muiden toimijoiden yhteistyön tuloksena syntyy mukaansatempaava matkakertomus eri maiden energia‐alasta ja sen erityispiirteistä sekä suomalaisen cleantechin menestyksestä maailmalla.

Tänään matkaan lähtevä energialähettiläs suuntaa ensimmäisenä Kittilään tutustumaan siellä toimivaan Euroopan suurimpaan kultakaivokseen. Kullan louhiminen ja rikastaminen kuluttaa paljon sähköä, ja ABB:nratkaisuilla kaivoksesta on saatu entistä energiatehokkaampi.

– Energia on kullankallista, kultakaivoksen vuosittainen energiankulutus vastaa 5 000 kotitalouden kulutusta. ABB on kartoittanut kaivoksen energiavirtoja ja toimittanut muun muassa taajuusmuuttajia ja sähkömoottoreita, joiden avulla kaivostoiminnan energiatehokkuutta voidaan parantaa ja sähkönkulutusta vähentää, teknologiajohtaja Heikki Uusitalo ABB:ltä sanoo.

– Odotamme innolla, että saamme esitellä energialähettiläälle – ja hänen kauttaan myös suurelle yleisölle – ABB:n tekniikkaa ja niiden vaikutusta energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen kaivostoiminnan edistämiseksi.

Kittilästä lähettilään matka jatkuu Norjaan, USA:aan, Ecuadoriin, Brasiliaan, Espanjaan, Thaimaahan, Intiaan, Kiinaan ja Tunisiaan. Suomeen energialähettiläs lentää marraskuun alussa.

– Olen aivan käsittämättömän innoissani matkasta ja edessä olevista elämyksistä. Maailmanympärimatka tulee olemaan minulle korvaamaton energia‐alan superkoulutus, joka avaa ovia tulevalle uralleni, toteaa energialähettiläs itse.

Myös viime vuoden energialähettiläälle pesti avasi ovia. Viime kesänä maailman parhaassa kesätyössä energialähettiläänä toiminut Tuomas Vanhanen kirjoittaa parhaillaan diplomityötä ABB:n Medium Voltage Products ‐yksikössä, jolla on ABB‐yhtymässä globaali vastuu sähkönjakeluverkon suojareleiden sekä ohjaus‐, automaatio‐ ja valvontatuotteiden kehittämisestä, myynnistä ja markkinoinnista.

Seuraa energialähettilään matkaa:

Kampanjan kumppanit: ABB, Wärtsilä, Leinolat Group, Vamp, VEO, Vacon, Teknologiakeskus Merinova, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, TDrill, Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK, Citec, Wapice, Teknologiateollisuus ry, Energiateollisuus ry, Cleantech Finland, Pohjanmaan Kauppakamari, Vaasan Sähkö konserni, VNT Management, Vaasan yliopisto, CWT Kaleva Travel, Radisson Blu hotels, Recruit by Net, Pohjanmaan TEtoimisto, Vaasan kaupunki, Mustasaaren kunta, Mediacity, Siltaloppi Productions, Lääkärikeskus Promedi, LähiTapiola, Ernst&Young, Pohjalainen, Vasabladet, RannikkoPohjanmaan yrittäjät, Mainostoimisto C2 Advertising, Vaasa Parks.

Mitä mieltä olit jutusta?