CERN-yhteistyö tuo hiukkasfysiikan tutkimusta Vaasaan

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopisto on mukana Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin MoEDAL-ilmaisimen tutkimusyhteistyössä. Ryhmän puheenjohtaja, professori James Pinfold vieraili yliopistolla kertoen tutkimustyöstä.
Albertan yliopiston professori James Pinfold esitteli Vaasan yliopistolla CERNin tutkimustyötä. Kuva: Tiina Rantakoski

Kehittyneiden teknologioiden tutkimuksissa etsitään uusilla mittauksilla vielä tuntemattomia hiukkasia, kuten magneettisia monopoleja.

CERNissä on meneillään hiukkaskiihdyttimen iso huoltoseisokki, joka mahdollistaa tehonnoston sekä uusien teknologioiden tutkimuksen ja mittalaitteiden kokeilun. James Pinfold kertoi, että tutkimustyö kohdistuu juuri nyt muun muassa MoEDALin MAPP-tuikeilmaisinten käyttöönottoon.

- Olemme rikkomassa perinteisiä käsityksiä ja tutkimme asioita, joita emme ymmärrä tällä hetkellä, hän kuvaili.

Pinfold viittaa muun muassa antimateriaalipartikkeleihin, joita ei pystytä vielä mittaamaan. Tutkimusryhmissä kehitetään esimerkiksi nopeita tuikeilmaisimia, jotka reagoivat jopa nano- tai pikosekunneissa.

Pinfoldin vetämässä, MoEDAL- ja MAPP-ilmaisimiin keskittyvässä tutkimusryhmässä on mukana noin 70 tutkijaa 30 organisaatiosta 14 maasta.

Sähkötekniikan professori Timo Vekara kertoo, että Vaasasta mukana on ollut kuusi tutkijaa. Yhteistyö käynnistyi pari vuotta sitten Helsingin yliopiston emeritusprofessorin Risto Oravan aloitteesta. Orava työskenteli vuosikymmeniä CERNissä.

- Tekniikan tutkijoille yhteistyö tuo mahdollisuuksia kehittää laitteita, jotka toimivat vaikeissa olosuhteissa, kuten hiukkassäteilyn alla. Anturien lisäksi tutkimus kohdentuu optiikan ja siihen liittyvien valokuitujen soveltamiseen. Prototyyppien uudet valmistustekniikat kiinnostavat tuotekehittäjiä aina, Vekara sanoo.

Vaasalaisista yrityksistä Sensinite Oy on vahvasti mukana upouusien säteilyanturien ja muovivaluteknologian kehitystyössä. Vaasan yliopisto tekee yhteistyötä myös oululaisten yritysten ja Oulun VTT:n kanssa.

CERN-yhteistyö antaa yliopisto-opiskelijoille mahdollisuuden päästä kesätöihin tai työharjoitteluun kansainvälisesti arvostettuun tutkimusympäristöön. Vuosittain myös noin 400 suomalaista lukiolaista tutustuu CERNin toimintaan paikan päällä Genevessä.

Vaasan yliopiston sähkötekniikan DI-opiskelija Otto Ellonen oli kesäharjoittelussa CERNissä ja työskenteli sähkö- ja magneettikenttien simuloinnin ja mittaamiseen parissa. Kesäharjoittelusta voi lukea Oton blogista.

- CERNissä tarvitaan fyysikkojen lisäksi monia muitakin ammattilaisia. Tässä toimimme yhteistyössä Helsingin yliopiston fysiikan yksikön koordinoiman kansallisen Helsinki Institute of Physicsin ja CERNin Suomi-toimiston kanssa, Timo Vekara kertoo.

Tritonian tietokantapalveluun on avattu avoin Arxiv-tietokanta, jossa on lähes miljoona tieteellistä fysiikan, matematiikan ja tietotekniikan artikkelia. Tutkimusyhteisön kuulumisia voi seurata CERN Courier -lehdestä.

Mitä mieltä olit jutusta?