Älykästä ja energiatehokasta ilmanvaihtoa ikkunan avulla

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopisto ja Skaala Oy ovat kehittäneet yhdessä uudenlaisen ikkunan, joka toimii samalla ilmanvaihtolaitteena. Skaala Alfa cLean -ikkunassa oleva ilmanvaihtojärjestelmä on integroitu ikkunan puitteisiin siten, että koneisto ei näy ulospäin eikä pienennä ikkunan valoaukkoa.
(kuva: flickrcc)

Ilmanvaihtoon on integroitu lämmön talteenotto, joka pienentää merkittävästi ilmanvaihdon aiheuttamaa energianhukkaa ja eliminoi vedon tunteen. Suurin osa huoneenlämmöstä palaa takaisin eikä karkaa ulos.

– Lisäksi saman huoneiston ikkunat ovat tiedonsiirtoverkossa keskenään, jolloin ikkunoilla voidaan toteuttaa yksilöllinen huoneistokohtainen ilmanvaihto, kertoo hankkeen päätutkija Petri Hänninen.

Älykäs järjestelmä huolehtii ilmanvaihdosta ja sisäilman laadusta itsenäisesti. Ikkunoiden liittäminen tietoverkkoon mahdollistaa omistajalle tai isännöitsijälle myös etäyhteyden kiinteistön ilmanvaihtoon.

– Etäyhteyden avulla voidaan muun muassa seurata kiinteistön sisäilman laatua, toteuttaa järjestelmän ohjelmistopäivityksiä ja ilmoittaa mahdollisesta huollon tarpeesta, Hänninen kertoo.

Saneerauskohteissa järjestelmä mahdollistaa ilmastoinnin uusimisen ikkunanvaihdon yhteydessä.

Ikkunan tekniikka on kehitetty Kauhavalle ja Seinäjoelle sijoitetun sulautettujen järjestelmien Epanet-professuurin tutkimusryhmässä. Tekesin tukema kolmivuotinen tutkimus- ja tuotekehityshanke päättyy vuoden vaihteessa.

Mitä mieltä olit jutusta?