Image
isä ja tytär
14.02.2024

Yhdessä opiskelun iloa - sattuma toi isän ja tyttären samoihin opintoihin

Kirjoittajat
Tiia Alkkiomäki
Isä Tomi ja tytär Micaela Erola opiskelevat Vaasan yliopistossa henkilöstöjohtamisen maisteriohjelmassa. Opintoja tehdään yksin ja yhdessä. Opiskelukokemuksen jakaminen perheenjäsenen kanssa tuntuu hyvältä – on aina joku, jolta kysyä neuvoa.

Tampereella asuvat isä Tomi Erola ja tytär Micaela Erola ovat läheisiä. Heitä yhdistää ainakin kiinnostus urheiluun ja saman alan opiskelu yliopistossa. Toisinaan istutaan samoilla luennoilla tai pähkitään kimuranttia tehtävänantoa. Toisinaan kaksikko seuraa urheilua yhdessä. 

Selvää suunnitelmaa siitä ei ollut, että isä ja tytär päätyisivät samaan opinahjoon. Tomin suorittaessa johtamisen kandiopintoja Micaela opiskeli ammattikorkeakoulussa liiketaloutta suuntautumisenaan yrittäjyys ja tiimijohtaminen. 

Isän lisäksi muutama ystävä opiskeli Vaasassa, ja he olivat kehuneet sekä kaupunkia että yliopistoa. Vaasa kuulosti houkuttelevalta.
Micaela Erola

Micaela kuunteli usein kiinnostuneena isänsä kokemuksia johtamisen opinnoista Vaasan yliopistossa, ja hakuasioista keskusteltiin kotona muutenkin. Pikkuhiljaa mielenkiinto saman alan opintoihin alkoi herätä, ja olihan ala luonnollinen jatkumo Micaelan aiemmille opinnoille.

Isän lisäksi muutama ystävä opiskeli Vaasassa, ja he olivat kehuneet sekä kaupunkia että yliopistoa. Vaasa kuulosti houkuttelevalta.   

– Täytin Opintopolussa kaikki kuusi mahdollista hakukohdetta. Vaasan yliopisto pääsi hakukohdelistauksessani korkealle, sillä henkilöstöjohtamisen opintosuunnitelmassa oli kiinnostavan kuuloisia kursseja. 

Tomi on työskennellyt keskijohdossa teollisuuden alan eri globaaleissa yrityksissä ja vuodesta 2015 alkaen toimitusjohtajana urheilubisneksessä. Aikuisiällä hän alkoi opiskella avoimessa yliopistossa johtamista. Avoimen väylän kautta hän pääsi opiskelijaksi Vaasan yliopistoon. 

– Vaasan yliopisto vaikutti kiinnostavalta, etenkin johtaminen ja organisaatiot kiinnostivat minua. 

Opinnot alkoivat samaan aikaan sattumalta 

Micaelan valmistuessa etuajassa tradenomiksi Tomi valmistui kandidaatiksi. Micaela sai heinäkuussa tietää tulleensa valituksi henkilöstöjohtamisen maisteriohjelmaan. Näin isän ja tyttären maisteriopinnot alkoivat samana syksynä ikään kuin vahingossa. 

Etenkin maisterivaiheen ensimmäisenä vuonna yhteisiä kursseja oli paljon. 

– Kyllähän opiskelu yhdessäkin maistuu. Teemme toki itsenäisesti tehtävät, mutta onhan se hyvä, että voi välillä puolin ja toisin pähkäillä yhdessä, Tomi sanoo. 

Image
Isä Tomi Erola myöntää, ettei hän aina perehdy ohjeisiin yhtä täsmällisesti kuin tyttärensä. Onneksi apua on lähellä saatavilla.

Molemmat ovat puuhakkaita myös elämässä muutenkin. Tomi viettää usein viikot töiden takia Kuopiossa, ja opinnot ajoittuvat iltoihin työpäivien päätteeksi. 

Micaela puolestaan opintojen lisäksi työskentelee pankissa ja tekee kevytyrittäjänä projekteja yhteistyössä muutamien suomalaisten Veikkausliiga- ja SM-liiga-joukkueiden kanssa. Tarkoituksena on saada opiskelijat ja nuoret aikuiset innostumaan suomalaisesta huippu-urheilusta. 

– Vaasan yliopistossa opintojen sisällä on mahdollisuus valita itselleen sopivia opintokokonaisuuksia, ja se sopii hektiseen työarkeeni varsin hyvin, Tomi kertoo. 

Molemmat asuvat Tampereella, joskin jo eri osoitteissa. Opintoja tehdään pääasiassa etänä. Joskus kuitenkin on mukava piipahtaa Vaasassa luennoilla ja tapaamassa tuttuja. Hyvät kulkuyhteydet olivatkin yksi syy, miksi Vaasan yliopisto oli niin hyvä vaihtoehto. 

– Käyn Vaasassa pari kertaa lukukaudessa, sillä tykkään liveluennoista. Olen saanut Vaasasta opiskeluystäviä, heitä on mukava nähdä, Micaela tuumii. 

Kyllähän opiskelu yhdessäkin maistuu. Teemme toki itsenäisesti tehtävät, mutta onhan se hyvä, että voi välillä puolin ja toisin pähkäillä yhdessä.
Tomi Erola

Urheilu yhdistää 

Kaksikko pitää yhteyttä päivittäin, mutta ei vain opiskeluasioissa. Urheilu ja aktiivinen elämäntapa yhdistävät heitä. Esimerkiksi Micaelan harrastaessa nuorempana jalkapalloa Tomi toimi pitkään joukkueen valmentajana. 

– Urheilu, etenkin jalkapallo ja jääkiekko, kiinnostavat meitä molempia ja olemme aikaisemmin yhdessä jalkapalloa harrastaneetkin. Nykyisin penkkiurheilemme yhdessä, Micaela naurahtaa. 

Opiskelu perheenjäsenen kanssa on luontevaa. 

– Opiskelukokemuksen jakaminen perheenjäsenen kanssa ei tunnu mitenkään erikoiselta, olemme tottuneet toimimaan yhteen harrastusten ja erilaisten projektien kautta, puhumattakaan arkisesta perhe-elämästä, Micaela kertoo. 

Tulevaisuudessa Micaela haaveilee oman alan töistä. Mukavaa olisi aluksi päästä oman alan työharjoitteluun. 

– Tulevaisuuden haaveena olisi myös mahdollinen vaihto-opiskelu tai henkilöstöjohtamisen harjoittelu ulkomailla. En kuitenkaan poissulje yrittäjän urapolkua. Pidän matkustelusta ja haluaisinkin reppureissata vielä monessa maanosassa, Micaela pohtii. 

Tomi hymyilee ja katsoo tytärtään lämpimästi.

– Toivon pystyväni olemaan mahdollisimman paljon näiden haaveiden toteutumisessa apuna.

Mitä mieltä olit jutusta?