Image
Opettajat luennolla opiskelijoiden kanssa
20.05.2025

Keskusteluun rohkaisevat pariluennot innostavat opiskelijoita kampukselle

Kirjoittajat
Tiina Ramsila
Korona-ajan jälkeen professori Vesa Annola ja lehtori Mika Kärkkäinen halusivat kokeilla opetuksessaan jotain uutta ja innostavaa, joka saisi opiskelijat palaamaan kampukselle. Syntyi idea pariluennoista, joissa kaksi luennoitsijaa toimii luentosalissa samaan aikaan vuorovaikutteisesti. Luentojen omannäköinen toteutustapa on osoittautunut menestykseksi.

Pariluennot perustuvat opettajien erilaisiin rooleihin, jotka täydentävät toisiaan. Opiskelijoiden mielestä erityisen vaikuttavaksi opetustavan tekee se, että Annola ja Kärkkäinen haastavat rohkeasti toisiaan ja uskaltavat olla eri mieltä vaikeissa kysymyksissä opiskelijoiden edessä. He käyttävät visualisointia, piirroksia ja käytännön esimerkkejä perustellakseen näkemyksiään ja valaistakseen asioita käytännön yritystoiminnan ongelmien näkökulmasta. Opiskelijat eivät siis seuraa vain yksisuuntaista opetusta, vaan kahden opettajan – mahdollisesti erimielistäkin - keskustelua, johon myös heitä haastetaan mukaan. 

Näin perusteli Vaasan yliopiston kauppatieteilijöiden ainejärjestö Warrantti ry esityksessään, kun Suomen Ekonomit palkitsi aiemmin tänä vuonna Annolan ja Kärkkäisen opetustavastaan.

– Haluamme rohkaista opiskelijoita osallistumaan keskusteluun, ottamaan kantaa ja haastamaan näkemyksiämme. Juridiikassa ei ole yhtä oikeaa ratkaisua, vaan erilaisia vaihtoehtoja. Kysymys on siitä, miten kannat perustellaan. Keskusteluprosessi on lopputulosta tärkeämpi, Kärkkäinen selittää.

Tällä hetkellä pariluennot ovat käytössä Sopimus- ja korvausoikeuden kurssilla, mutta suunnitelmissa on laajentaa opetustapaa myös muihin kursseihin.

Pariluennoitsija täydentää, kommentoi tai haastaa

Luentojen tehokkuutta parantaa se, että opettajat ovat tallentaneet opintojakson perusteet videoina Moodleen ennen kurssin alkua. Tallenteet auttavat opiskelijoita valmistautumaan luentoihin ja oppimateriaalin lukemiseen, mikä edistää asioiden oppimista ja syvempää käsittelyä myös luennoilla. Kyseessä on flippausmenetelmä eli käänteinen opetus, jossa opiskelijat tutustuvat opetettavaan aiheeseen ennen lähiopetusta. Tämän jälkeen asioita käsitellään luennolla vuorovaikutteisesti yhdessä opettajan ja muiden opiskelijoiden kanssa.  

– Etäopetus korona-aikaan oli raskasta, ja kun siirryttiin takaisin lähiopetukseen, pohdimme, mitä sellaista hyvää voi olla kampusopetuksessa, jota etäopetuksessa ei voi saavuttaa, Annola kertoo.

– Emme tallenna tai striimaa luentoja, mutta siitä ei ole tullut valituksia. Luennoille osallistuminen on ollut aktiivista koko kurssin ajan, hän jatkaa.

Opiskelijoiden mielestä erityisen vaikuttavaksi opetustavan tekee se, että Annola ja Kärkkäinen haastavat rohkeasti toisiaan ja uskaltavat olla eri mieltä vaikeissa kysymyksissä opiskelijoiden edessä.

Luennolla tehtävänjako on selkeä. Pääluennoitsijalla on täysi valta ja vastuu toteuttaa luento parhaaksi katsomallaan tavalla, kun taas pariluennoitsijalla on vapaus keskeyttää ja kommentoida tarpeen mukaan.

– Tilanteesta riippuen pariluennoitsija asettuu joko pääluennoitsijan rinnalle, opiskelijoiden rinnalle tai edustamaan vaihtoehtoista näkemystä. Tyypillisimmin pariluennoitsija täydentää, syventää, selventää tai painottaa luennon sisältöä. Hän voi esimerkiksi esittää pääluennoitsijan esittämää asiaa tukevan esimerkin ja linkittää sen käytäntöön. Jos tilanne sitä edellyttää, pariluennoitsija voi toimia myös kommentaattorina, kannustajana, haastajana tai kriitikkona, ja jopa korjata pääluennoitsijaa, Annola kuvailee.

Annola ja Kärkkäinen ovat myös järjestäneet opiskelijoiden kesken äänestyksiä siitä, kumman opettajan kantaa pidetään perustellumpana, kun he ovat olleet eri mieltä.

– Kerran ollessamme aidosti erimielisiä päätimme kärjistää tilannetta hieman ja järjestimme äänestyksen. Minä voitin ylivoimaisesti, vaikka täytyy myöntää, että jälkikäteen käännyin Annolan kannalle, Kärkkäinen nauraa.

Tilanteesta riippuen pariluennoitsija asettuu joko pääluennoitsijan rinnalle, opiskelijoiden rinnalle tai edustamaan vaihtoehtoista näkemystä.

Opettajien erilaiset persoonat täydentävät toisiaan

Sopimus- ja korvausoikeuden kurssi on vaativuudestaan huolimatta saanut opiskelijoilta erittäin positiivista palautetta. Pariluennot tekevät oppimisprosessista mielenkiintoisemman, ja opettajien vuorovaikutus opiskelijoiden edessä on saanut erityistä kiitosta. Kurssi on hyvä esimerkki siitä, miten luentojen omanlainen toteutustapa voi parantaa opiskelijoiden oppimiskokemusta sekä kannustaa kriittiseen ajatteluun ja uusien ratkaisujen etsimiseen.

Lisäksi opettajien erilaiset persoonat ja opetustavat täydentävät toisiaan, mikä tekee heidän yhteistyöstään luentosalissa saumattoman. Annola ja Kärkkäinen tuntevat toisensa hyvin, mikä mahdollistaa pienten riskien ottamisen ja toistensa haastamisen.

– Opiskelijapalautteessa kurssia kuvailtiin mielenkiintoiseksi luentojen kokonaisuudeksi, jossa Annolan innokkuus yhdistyy Kärkkäisen rauhallisuuteen ja molempien pätevyyteen, Kärkkäinen hymyilee.

Kärkkäisen mukaan hän toimii ”diesel-puksuttajana”, joka pehmittää, kun taas Annola menee enemmän tunteella. Opettajien keskinäinen vuorovaikutus tekee luennoista paitsi mielenkiintoisia, myös ennakoimattomia, sillä etukäteen ei voi tietää, mitä luennosta tulee.

– Voimme vitsailla toisillemme hyvässä hengessä ja yrittää viljellä huumoria, Annola kertoo.

– Luennot ovat äärettömän intensiivisiä, varsinkin kun ne pitää yksin. Pariluentojen jälkeen olo on paljon vähemmän uupunut, kun toinen toimii tukena ja varmistaa, että tärkeät asiat painotetaan ja selvennetään, hän jatkaa.

Mitä mieltä olit jutusta?