Ohjeita järjestelmien käyttöön

Käyttäjätunnukset

Saadaksesi käyttäjätunnukset Vaasan yliopiston tietojärjestelmiin sinun tulee olla ilmoittautunut jollekin opintojakson toteutukselle. Tunnukset ovat voimassa opiskeluoikeuden keston ajan. Vaasan yliopiston tutkinto-opiskelijat käyttävät jo olemassa olevia tunnuksiaan.

Jos sinulla on jo olemassa olevat käyttäjätunnukset, voit käyttää niitä (esim. la12345 tai p12345), mikäli ne ovat voimassa.

Jos sinulla ei ole entuudestaan tunnuksia, aktivoi ne verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla Vaasan yliopiston tunnusten hallintapalvelussa osoitteessa https://login.uwasa.fi. Käyttäjätunnus on aktivoitavissa sen jälkeen, kun sinulle on myönnetty opiskeluoikeus opiskelijatietojärjestelmä Pepin puolella.

Huomaathan, että ilmoittautumisen vahvistamisen ja opiskeluoikeuden myöntämisen välillä saattaa olla muutaman päivän viive. Mikäli opiskeluoikeutesi alkaa vasta kevätlukukauden puolella (opiskeluoikeus 1.1. alkaen), on käyttäjätunnus aktivoitavissa vasta opiskeluoikeuden alettua.

Käyttäjätunnuksen aktivointi / salasanan vaihto:

 1. Mene osoitteeseen https://login.uwasa.fi
   
 2. Klikkaa "Aseta salasana tai aktivoi tunnuksesi" -painiketta.
 3. Tunnistaudu suomi.fi -tunnistuksessa verkkopankkitunnustesi tai mobiilivarmenteen avulla.
 4. Jatka takaisin tunnusten hallinta -palveluun.
 5. Tulet Vaihda salasana -näkymään. Sinun tulee vaihtaa salasanasi, vaikka sinulla ei käyttäjätunnusta olisi aikaisemmin ollutkaan. Syöttämäsi uusi salasana on salasana, jota tarvitset käyttäjätunnuksen lisäksi kirjautuessasi Vaasan yliopiston eri järjestelmiin.

  Jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut Vaasan yliopiston käyttäjätunnusta ja olet aktivoimassa sitä ensimmäistä kertaa, ota muistiin sivun oikeasta yläkulmasta löytyvä käyttäjätunnuksesi, joka on muotoa "xnumerosarja" tai "lanumerosarja".
 6. Kirjoita haluamasi, sivulta löytyvien salasanaehtojen mukainen salasana kohtaan "Uusi salasana" sekä uudelleen kohtaan "Vahvista uusi salasana" ja ota se itsellesi talteen.
 7. Klikkaa "Vaihda salasana" -painiketta.
 8. Saat ilmoituksen salasanan vaihtamisen onnistumisesta. Jos olit aktivoimassa käyttäjätunnusta ensimmäistä kertaa, käyttäjätunnuksesi on nyt aktivoitu.

  Jos et ole vielä tässä vaiheessa ottanut käyttäjätunnustasi ylös, kirjoita se itsellesi muistiin, samoin salasana. Käyttäjätunnuksesi löydät sivun oikeasta yläkulmasta (tunnus on joko x-alkuinen tai la-alkuinen numerosarja, esim. x1234567 tai la12345).
 9. Paina Jatka-painiketta.
 10. Palaat päävalikkoon. Voit nyt kirjautua ulos tunnusten hallinta -palvelusta sivun oikeassa yläkulmassa olevan nuoli-ikonin kautta.

   

Jos tarvitset apua käyttäjätunnuksen aktivoinnissa tai sinulla on muuta kysyttävää aiheesta, ota yhteyttä Vaasan yliopiston avoimen yliopiston opiskelijapalveluihin, avoinyo(at)uwasa.fi tai 029 449 8004 tai suoraan Vaasan yliopiston IT-tukeen, it(at)uwasa.fi.

Kampusalueen langaton verkko

Voit käyttää kampusalueella kampusalueen langatonta verkkoa (UwasaOpen), johon et tarvitse erillisiä tunnuksia. Verkko on kaikille avoin ja pääset liittymään siihen kampusalueella esimerkiksi oman kannettavan tietokoneen tai muun WLAN-yhteyttä tukevan laitteesi kautta.

Opiskelussa käytettävät järjestelmät

Vaasan yliopiston uusi opiskelijatietojärjestelmä Peppi on avattu 15.11.2021. Opiskelijana pääset käyttämään Peppi-järjestelmää Opiskelijan työpöydältä, jossa pääset tarkastelemaan suoritustietojasi, lataamaan virallisen, sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen, antamaan palautetta päättyneistä opintojaksojen toteutuksista sekä päivittämään yhteystietojasi.

Vaasan yliopistolla on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. 

Tritonian Finnasta löydät kaikki kirjaston aineistot sekä pääset uusimaan lainoja ja tekemään varauksia. Voit myös tallentaa tekemiäsi tiedonhakuja ja suosikkeja myöhempää käyttöä varten.

Lukujärjestyksen voit suunnitella Lukkarissa.

Lukujärjestyksen tekeminen (Lukkarikone)

Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa käytetään Lukkarikone-lukujärjestysohjelmaa. Lukkarikoneeseen on viety valmiiksi avoimen yliopiston opinnot, joista voit itse koostaa lukujärjestyksesi. Lukujärjestyksen suunnittelun ja muokkaamisen lisäksi Lukkarikone mahdollistaa lukujärjestyksen liittämisen omaan sähköiseen kalenteriin (esim. Google-kalenteri).

Lukkarikoneeseen kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Lukujärjestyksen tekemiseen pääset kalenterinäkymästä. 

Huomaa, että kurssin lisääminen lukujärjestykseen ei ole sama kuin kurssi-ilmoittautuminen.

Moodle-ohje

Moodleen kirjautuminen

Avoimen yliopiston opiskelijat käyttävät Vaasan yliopiston käyttäjätunnuksia.

 1. Kirjaudu Moodleen.
 2. Valitse ensimmäinen "Kirjaudu Vaasan yliopiston tunnuksilla / Log in using University of Vaasa user account" kuvake.
 3. Seuraavaksi järjestelmä kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa.
  • Käyttäjänimi (username) on opiskelijanumerosi, jonka eteen kirjoitetaan joko pieni x-kirjain tai pienet la-kirjaimet ilman välilyöntejä, esim. x1234567 tai la12345.
  • Syötä salasanasi (password), jonka olet asettanut käyttäjätunnuksen ja salasanan hallintapalvelussa.
  • Kun kirjaudut ensimmäisen kerran, Moodle pyytää sinua täyttämään henkilötietosi ja hyväksymään käyttöoikeussopimuksen. Osa henkilötiedoista tulee automaattisesti lomakkeelle, joten täytä vain puuttuvat kohdat. Halutessasi voit kuvauksessa kertoa muille hieman itsestäsi.
 4. Mikäli kirjautuminen onnistui, ohjaudut Moodlen etusivulle.

Kurssiavain ja kirjautumisohjeet

Opintojaksoilla, joilla käytetään verkko-oppimisympäristö Moodlea, opiskelijoille lähetetään kurssiavain ja kirjautumisohjeet sisältävä sähköpostiviesti normaalisti opintojakson alkamispäivänä.

Viestissä ilmoitetaan opintojakson nimi tai suora linkki, jonka avulla löydät opintojakson Moodlesta. Viestissä ilmoitetaan myös opintojaksolle kirjautumisessa tarvittava kurssiavain.

Seuraavalla kerralla Moodleen kirjautuessa rekisteröity kurssi näkyy omissa kursseissasi etusivun alaosassa.

Kurssialusta Moodlessa saattaa olla avoinna vain rajoitetun ajan (esimerkiksi viimeiseen tenttiin tai muun suoritustavan loppuun saakka). Jos siis haluat taltioida alustalla olevaa materiaalia ym. itsellesi, ota ne talteen jo hyvissä ajoin ennen opintojakson loppua.

Ongelmia Moodleen kirjautumisessa?

 • Tarkista, että kirjoitit salasanasi (Moodleen kirjautuminen) / kurssiavaimen (kurssille kirjautumisessa) varmasti oikein (huomioi kirjainkoko!)
 • Oletko kirjautumassa varmasti oikealle kurssille? Usein samalla nimellä olevia kursseja on Moodlessa monta. (esim. eri akateemisten yksikköjen kursseja). Avoimen yliopiston kurssit ovat yleensä Avoimen yliopiston kurssikategoriassa.
 • Kirjautumiseen ja tunnuksiin liittyvissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä yliopiston IT-palveluihin, it(at)uwasa.fi tai 029 449 8001.
 • Kurssien sisällöstä ja sen toimivuudesta vastaavat kurssien opettajat.

Moodlen yleisimmät ongelmatilanteet

Kurssille rekisteröitymisessä vaaditaan kurssiavain. Miten saan sen?

Moodlessa kurssille rekisteröitymisessä tarvittava kurssiavain lähetetään normaalisti kurssin alkamispäivänä sähköpostilla tai se tiedotetaan osallistujille kurssin aloitusluennolla.

Kurssiani ei löydy Moodlesta. Mitä teen?

Jos kurssia ei löydy Moodlesta, tarkista opettajalta käytetäänkö kurssilla Moodlea. Voi myös olla, että opettaja ei ole vielä avannut kurssia opiskelijoille. Verkkokursseilla lähetetään opiskelijoille kirjautumisohjeet ja kurssiavaimen sisältävä sähköpostiviesti normaalisti kurssin alkamispäivänä. Viestissä ilmoitetaan, onko kurssi jo auki tai vaihtoehtoisesti aika, jolloin kurssi avautuu opiskelijoille. Kurssi löytyy Moodlesta vasta tällöin.

Kursseja löytyy Moodlesta monta samalla nimellä. Mistä tiedän oman kurssini?

Avoimen yliopiston kurssit ovat Moodlessa yleensä Avoimen yliopiston kurssikategoriassa (ellei toisin ole mainittu).

Valitse kurssi, jossa on oma opettajasi. Joskus sama opettaja saattaa opettaa kurssia eri paikkakunnilla, joten kurssien perässä saattaa olla viitteenä merkintä esimerkiksi paikkakunnasta, vuodesta, oppilaitoksen nimestä tms. minkä perusteella löydät oman kurssisi.

Oikean kurssin nimen ja sijainnin näet myös sinulle lähetetystä kurssiavaimen ja kirjautumisohjeet sisältävästä sähköpostista.

En saa kurssilla käytettäviä artikkeleita aukeamaan tai niiden linkit vievät maksullisiin tietokantoihin. Miten pääsen käsiksi kurssimateriaaliin?

Opettajat voivat käyttää kurssimateriaalina artikkeleita, jotka ovat Vaasan yliopistolle hankituissa tietokannoissa. Päästäksesi käsiksi tietokannoissa oleviin artikkeleihin, kokeile kirjautua Finnaan. Kirjautumisen jälkeen jätä portaali auki toiseen ikkunaan tai välilehteen ja kokeile uudelleen avata artikkelit Moodlessa. Jos artikkelit eivät vieläkään aukea, ota yhteyttä kurssin opettajaan.

En pysty vaihtamaan sähköpostiosoitettani Moodlessa.

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla Moodle pyytää sinua täyttämään henkilötietosi ja hyväksymään käyttöoikeussopimuksen. Pyri jo tässä vaiheessa syöttämään järjestelmään sellainen sähköpostiosoite, jota seuraat. Sähköpostiosoitetta ei pysty jälkikäteen enää ensimmäisen kerran jälkeen itse muuttamaan. Mikäli haluat vaihtaa sähköpostiosoitettasi, ota yhteys avoinyo(at)uwasa.fi.

Kuva Moodlen kirjautumissivusta.
Kuva Moodlen etusivusta.
Kuva Moodlen kurssilistauksesta.
Kuva kurssiavaimen syöttämisestä kurssialustalle pääsemiseksi.

Peppi - Opiskelijan työpöytä

Opiskelijana pääset käyttämään Peppi-järjestelmää Opiskelijan työpöydältä, jossa pääset tarkastelemaan suoritustietojasi, lataamaan virallisen, sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen, antamaan palautetta opintojaksojen toteutuksista sekä päivittämään yhteystietojasi.

Kirjautuminen Opiskelijan työpöydälle

 • Kirjaudu Opiskelijan työpöydälle yliopiston tunnuksillasi osoitteessa: opiskelija.peppi.uwasa.fi
 • Aloitussivulla näet omat tietosi, pikakuvakkeet eri toiminnallisuuksiin sekä avoinna olevat opintojaksopalautteet.   
 • Oikeasta yläreunasta oman nimesi alta pääset valitsemaan, minkä opiskeluoikeuden tietoja haluat tarkastella. Opiskeluoikeudet, joiden edessä näkyy nuoli-symboli, ovat aktiivisia opiskeluoikeuksia.
 • Ylävalikosta pääset siirtymään toiminnallisuuksiin seuraavien valikkojen kautta:
  • Etusivu: Palaat takaisin aloitussivulle.
  • Opintoni: Välilehden kautta voit tarkastella opiskeluoikeuskohtaista henkilökohtaista opintosuunnitelmasi HOPSia sekä tarkastella opiskeluoikeuden opintosuorituksia.  
  • Opintohaku: Opinto-oppaasta löydät yksityiskohtaiset tiedot opetusjaksoista ja toteutuksista.
  • Opintojaksopalaute: Voit antaa palautetta sekä käynnissä olevista että päättyneistä opintojaksojen toteutuksista.
  • Opiskelutodistukset: Tilaat virallisen sähköisen opintosuoritusotteen. Opiskelutodistus ei valitettavasti sellaisenaan toimi avoimen yliopiston opiskelijoiden käytössä, joten sellaisen tarvitessasi tilaa se osoitteesta avoinyo(at)uwasa.fi. 

Opintosuoritukset

Avoimen yliopiston opinnot ja opintosuoritukset jakautuvat Pepin Opiskelijan työpöydällä useille eri opiskeluoikeuksille. Et siis välttämättä näe suorituksiasi yhdestä paikasta kuten WebOodissa. Työpöydän oikeasta yläreunasta oman nimesi alta pääset valitsemaan, minkä opiskeluoikeuden tietoja/suorituksia haluat tarkastella (ks. kuva). Jokainen Opiskeluoikeudet-otsikon alta löytyvä numerosarja viittaa yhteen opiskeluoikeuteen, jolta myös kyseiseen opiskeluoikeuteen liittyvät arvosanat löytyvät.

Aktiivisilla opiskeluoikeuksilla pääset tarkastelemaan arvosanojasi joko HOPSin tai Opintosuoritukset-välilehden kautta (Opintoni - Opintosuoritukset).

Vanhoihin, jo päättyneisiin opiskeluoikeuksiin ei ole luotu HOPSia, mutta ko. opiskeluoikeuksien suoritukset näet valitsemalla työpöydän ylävalikosta Opintoni - Opintosuoritukset.

Mikäli tarvitset opinnoistasi virallisen, sähköisen opintosuoritusotteen, voit tilata sen Opiskelutodistukset-välilehdeltä tai etusivulta Opintosuoritusote-painikkeella (aktiiviset opiskeluoikeudet). Opintosuoritusote ilmestyy Dokumentit-osioon ja on ladattavissa sieltä omalle laitteelle.

Ilmoittautuminen

Huomaathan, että avoimen yliopiston toteutuksille ei ilmoittauduta Pepin Opiskelijan työpöydän kautta, vaan ilmoittautuminen tapahtuu joulukuun 2021 puolivälissä avautuvan uuden avoimen yliopiston ilmoittautumispalvelun kautta. Avoimen opiskelijapalveluiden väki siirtää tiedot ilmoittautumispalvelusta Peppiin ja lisää opiskelijat samalla toteutuksille. Ethän siis käytä Opiskelijan työpöydän Ilmoittaudu opintojaksolle –toimintoa ilmoittautumisiin, sillä sen kautta tehdyt ilmoittautumiset joudumme valitettavasti hylkäämään.

Ainoana poikkeuksena on tutkinto-opiskelijoille (ensisijaisesti muille kuin kauppatieteilijöille) tarkoitetut maksuttomat paikat tietyillä toteutuksilla, joihin ilmoittautuminen tapahtuu Pepin Opiskelijan työpöydällä. Lue lisää täällä.

Opintojaksopalaute

Opintojaksopalautetta antamalla vaikutat opetuksen laatuun. Pepin Opiskelijan työpöydän etusivulla näet avoinna olevat palautteet ja puhekuplasta pääset antamaan palautetta.

Tarkemmat opintojaksopalautteen käyttöohjeet löydät IT-palveluiden-verkkosivulta kohdasta Opiskelijoille > Ohjeet.

Opinto-opas

Myös avoimen yliopiston opinnot löytyvät sähköisestä opinto-oppaasta.

Finna-ohje

 1. Kirjaudu Finnaan. Valitse Finnan oikeasta yläkulmasta Kirjaudu sisään. Kirjaudu Vaasan yliopiston tunnuksilla kohdassa "Opiskelijat ja henkilökunta: Vaasan yliopiston tunnuksilla". 
 2. Lisää kirjastokortti Finna-tiliisi. Liitä ensimmäisellä kirjautumiskerralla Finna-tiliisi kirjastokorttisi, jotta voit tehdä varauksia ja uusia lainasi.
 3. Etsi aineistoja. Löydät sekä e-aineistot että painetut aineistot Tritonian Finnasta yläkulmasta kohdasta "Hakutoiminnot".
Finnan etusivu.
Kuva kirjastokortin syöttämisestä Finnassa.

Turnitin-ohje

Harjoitustyön yms. palauttaminen Turnitin-plagiaatintunnistukseen Moodlessa. Joillain avoimen yliopiston kursseilla tehtäviä voidaan Moodlessa palauttaa myös Turnitin-ohjelman kautta.

Palautus tapahtuu seuraavasti:

 1. Yleensä Turnitin-tehtävän palautukselle on kurssipohjalla oma kuvakkeensa.
 2. Klikkaa avautuvasta näkymästä painiketta "Palauta työ"
 3. Lisää palautukselle otsikko.
 4. Raahaa palautettava tiedosto sille varattuun kenttään.
 5. Lopuksi klikkaa "Lisää palautus" -painiketta.

Saamasi Turnitin-palautteen lukeminen

 1. Paina kurssilla kohtaa, josta palautit Turnitin-tehtävän.
 2. Klikkaa oman työsi otsikkoa.
 3. Klikkaamalla sivun oikeasta reunasta sinistä puhekuplaa saat näkyviin opettajan antamat kommentit. Saman puhekuplan takaa voi myös kuunnella mahdollisen äänipalautteen.
Turnitin-kuvake.
Kuva työn syöttämisestä Turnitiniin.
Työn syöttäminen Turnitiniin.
Palautteen katsominen Turinitinissa.
Palautteen katsominen Turnitinissa.