Käyttäjätunnukset

Saadaksesi käyttäjätunnukset Vaasan yliopiston tietojärjestelmiin sinun tulee olla ilmoittautunut jollekin opintojaksolle. Tunnukset ovat voimassa opinto-oikeuden keston ajan. Vaasan yliopiston tutkinto-opiskelijat käyttävät jo olemassa olevia tunnuksiaan.

Jos sinulla ei ole entuudestaan tunnuksia, aktivoi ne tunnusten hallintapalvelussa.

Jos sinulla on jo olemassa olevat käyttäjätunnukset, voit käyttää niitä (esim. la12345 tai p12345), mikäli ne ovat voimassa.

Ongelmia käyttäjätunnuksen luomisessa

Saatko palvelussa virheviestin "Valitettavasti henkilötietojesi mukaisia tunnuksia ei löytynyt."?

 1. Oletko ilmoittautunut jollekin opintojaksolle ILPAssa? Onko opinto-oikeutesi voimassa? Jos vastaat EI -> Käyttäjätunnuksia ei voi aktivoida ilman opinto-oikeutta.
 2. Oletko ilmoittautunut ILPAssa ja saanut ILPAsta vahvistusviestin sähköpostiin (mahd. roskapostikansioon)? Jos vastaat EI -> Et ole ehkä mennyt ilmoittautumisessasi loppuun saakka eikä opinto-oikeus siten ole syntynyt etkä pysty aktivoimaan käyttäjätunnuksiasi.
 3. Oletko aktivoimassa käyttäjätunnuksia, kun vähintään viisi minuuttia on kulunut ILPA-ilmoittautumisesta? Jos vastaat EI -> ILPAssa ilmoittautumisen jälkeen tunnus on aktivoitavissa vasta viiden minuutin kuluttua.
 4. Ilmoittauduitko kurssille, jonka opinto-oikeusaika on voimassa? Jos vastaat EI -> Voit aktivoida käyttäjätunnuksesi vasta opinto-oikeutesi astuessa voimaan.
 5. Vastasitko johonkin yllä olevista kysymyksistä KYLLÄ? Tarkista siinä tapauksessa tilanne Opiskelijapalveluista puh. 029 449 8004 tai s-posti: avoinyo(at)uwasa.fi.
 6. Jos olet Levón-instituutin opiskelija, ole yhteydessä koulutuksen järjestäjään.

Käyttäjätunnuksen sulkeutuminen

Avoimen yliopiston käyttäjätunnusten voimassaolo päättyy opinto-oikeuden päättyessä.

Mikäli olet päässyt tutkinto-opiskelijaksi Vaasan yliopistoon, aktivoi tutkinto-opinto-oikeuden alettua (yleensä 1.1. tai 1.8.) vahvempi tutkinto-opiskelijan käyttäjätunnuksesi voimaan täällä.

Huomioithan, että mikäli sinulla on avoimen yliopiston la-alkuisilla tunnuksillasi Moodlessa kesken jokin kurssi, tulee sinun kirjautua kyseiselle kurssille uudelleen tutkinto-opiskelijan käyttäjätunnuksilla. Muistathan ennen avoimen yliopiston tunnusten sulkeutumista ottaa halutessasi talteen kaiken Moodlesta haluamasi sisällön (esimerkiksi palautetut harjoitustyöt, materiaalit ym.).

Käyttöoikeus yliopiston tietokoneille

Avoimen yliopiston opiskelijana voit saada pyynnöstä käyttöoikeuden yliopiston tietokoneille opintojaksojen ja harjoitustehtävien suorittamiseksi. Pyydä oikeutta lähettämällä sähköposti osoitteeseen: avoinyo(at)uwasa.fi. Käyttöoikeuden saaminen kestää normaalisti muutaman työpäivän. Opiskelijan tulee noudattaa tietojärjestelmien käyttösääntöjä. 

Kampusalueen langaton verkko

Voit käyttää kampusalueella kampusalueen langatonta verkkoa (UwasaOpen), johon et tarvitse erillisiä tunnuksia. Verkko on kaikille avoin ja pääset liittymään siihen kampusalueella esimerkiksi oman kannettavan tietokoneen tai muun WLAN-yhteyttä tukevan laitteesi kautta.

Opiskelussa käytettävät järjestelmät

Opiskelijatietojärjestelmä WebOodissa voit tarkastella suoritustietojasi, antaa kurssipalautetta, tilata virallisen sähköisesti varmennetun opintorekisteriotteen suorituksistasi, muuttaa yhteystietojasi ja ilmoittautua tentteihin (vain Vaasan yliopiston avoimen yliopiston opiskelijat, yhteistyöoppilaitosten tentteihin ilmoittaudutaan yhteistyöoppilaitokseen).

Vaasan yliopistolla on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. 

Tritonian Finnasta löydät kaikki kirjaston aineistot sekä pääset uusimaan lainoja ja tekemään varauksia. Voit myös tallentaa tekemiäsi tiedonhakuja ja suosikkeja myöhempää käyttöä varten.

Lukujärjestyksen voit suunnitella Lukkarissa.

Lukujärjestyksen tekeminen (Lukkarikone)

Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa käytetään Lukkarikone-lukujärjestysohjelmaa. Lukkarikoneeseen on viety valmiiksi avoimen yliopiston opinnot, joista voit itse koostaa lukujärjestyksesi. Lukujärjestyksen suunnittelun ja muokkaamisen lisäksi Lukkarikone mahdollistaa lukujärjestyksen liittämisen omaan sähköiseen kalenteriin (esim. Google-kalenteri).

Lukkarikoneeseen kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Lukujärjestyksen tekemiseen pääset kalenterinäkymästä. 

Huomaa, että kurssin lisääminen lukujärjestykseen ei ole sama kuin kurssi-ilmoittautuminen.

Moodle-ohje

Moodleen kirjautuminen

Avoimen yliopiston opiskelijat käyttävät Vaasan yliopiston käyttäjätunnuksia.

 1. Kirjaudu Moodleen.
 2. Valitse ensimmäinen "Kirjaudu Vaasan yliopiston tunnuksilla / Log in using University of Vaasa user account" kuvake.
 3. Seuraavaksi järjestelmä kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa.
  • Käyttäjänimi (username) on opiskelijanumerosi, jonka eteen kirjoitetaan pienet la-kirjaimet ilman välilyöntejä, esim. la12345.
  • Syötä salasanasi (password), jonka olet asettanut käyttäjätunnuksen ja salasanan hallintapalvelussa.
  • Kun kirjaudut ensimmäisen kerran, Moodle pyytää sinua täyttämään henkilötietosi ja hyväksymään käyttöoikeussopimuksen. Osa henkilötiedoista tulee automaattisesti lomakkeelle, joten täytä vain puuttuvat kohdat. Halutessasi voit kuvauksessa kertoa muille hieman itsestäsi.
 4. Mikäli kirjautuminen onnistui, ohjaudut Moodlen etusivulle.

Kurssiavain ja kirjautumisohjeet

Opintojaksoilla, joilla käytetään verkko-oppimisympäristö Moodlea, opiskelijoille lähetetään kurssiavain ja kirjautumisohjeet sisältävä sähköpostiviesti normaalisti opintojakson alkamispäivänä.

Viestissä ilmoitetaan opintojakson nimi tai suora linkki, jonka avulla löydät opintojakson Moodlesta. Viestissä ilmoitetaan myös opintojaksolle kirjautumisessa tarvittava kurssiavain.

Seuraavalla kerralla Moodleen kirjautuessa rekisteröity kurssi näkyy omissa kursseissasi etusivun alaosassa.

Kurssialusta Moodlessa saattaa olla avoinna vain rajoitetun ajan (esimerkiksi viimeiseen tenttiin tai muun suoritustavan loppuun saakka). Jos siis haluat taltioida alustalla olevaa materiaalia ym. itsellesi, ota ne talteen jo hyvissä ajoin ennen opintojakson loppua.

Ongelmia Moodleen kirjautumisessa?

 • Tarkista, että kirjoitit salasanasi (Moodleen kirjautuminen) / kurssiavaimen (kurssille kirjautumisessa) varmasti oikein (huomioi kirjainkoko!)
 • Oletko kirjautumassa varmasti oikealle kurssille? Usein samalla nimellä olevia kursseja on Moodlessa monta. (esim. eri akateemisten yksikköjen kursseja). Avoimen yliopiston kurssit ovat yleensä Avoimen yliopiston kurssikategoriassa.
 • Kirjautumiseen ja tunnuksiin liittyvissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä yliopiston IT-palveluihin, it(at)uwasa.fi tai 029 449 8001.
 • Kurssien sisällöstä ja sen toimivuudesta vastaavat kurssien opettajat.

Moodlen yleisimmät ongelmatilanteet

Kurssille rekisteröitymisessä vaaditaan kurssiavain. Miten saan sen?

Moodlessa kurssille rekisteröitymisessä tarvittava kurssiavain lähetetään normaalisti kurssin alkamispäivänä sähköpostilla tai se tiedotetaan osallistujille kurssin aloitusluennolla.

Kurssiani ei löydy Moodlesta. Mitä teen?

Jos kurssia ei löydy Moodlesta, tarkista opettajalta käytetäänkö kurssilla Moodlea. Voi myös olla, että opettaja ei ole vielä avannut kurssia opiskelijoille. Verkkokursseilla lähetetään opiskelijoille kirjautumisohjeet ja kurssiavaimen sisältävä sähköpostiviesti normaalisti kurssin alkamispäivänä. Viestissä ilmoitetaan, onko kurssi jo auki tai vaihtoehtoisesti aika, jolloin kurssi avautuu opiskelijoille. Kurssi löytyy Moodlesta vasta tällöin.

Kursseja löytyy Moodlesta monta samalla nimellä. Mistä tiedän oman kurssini?

Avoimen yliopiston kurssit ovat Moodlessa yleensä Avoimen yliopiston kurssikategoriassa (ellei toisin ole mainittu).

Valitse kurssi, jossa on oma opettajasi. Joskus sama opettaja saattaa opettaa kurssia eri paikkakunnilla, joten kurssien perässä saattaa olla viitteenä merkintä esimerkiksi paikkakunnasta, vuodesta, oppilaitoksen nimestä tms. minkä perusteella löydät oman kurssisi.

Oikean kurssin nimen ja sijainnin näet myös sinulle lähetetystä kurssiavaimen ja kirjautumisohjeet sisältävästä sähköpostista.

En saa kurssilla käytettäviä artikkeleita aukeamaan tai niiden linkit vievät maksullisiin tietokantoihin. Miten pääsen käsiksi kurssimateriaaliin?

Opettajat voivat käyttää kurssimateriaalina artikkeleita, jotka ovat Vaasan yliopistolle hankituissa tietokannoissa. Päästäksesi käsiksi tietokannoissa oleviin artikkeleihin, kokeile kirjautua Finnaan. Kirjautumisen jälkeen jätä portaali auki toiseen ikkunaan tai välilehteen ja kokeile uudelleen avata artikkelit Moodlessa. Jos artikkelit eivät vieläkään aukea, ota yhteyttä kurssin opettajaan.

En pysty vaihtamaan sähköpostiosoitettani Moodlessa.

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla Moodle pyytää sinua täyttämään henkilötietosi ja hyväksymään käyttöoikeussopimuksen. Pyri jo tässä vaiheessa syöttämään järjestelmään sellainen sähköpostiosoite, jota seuraat. Sähköpostiosoitetta ei pysty jälkikäteen enää ensimmäisen kerran jälkeen itse muuttamaan. Mikäli haluat vaihtaa sähköpostiosoitettasi, ota yhteys avoinyo(at)uwasa.fi.

Kuva Moodlen kirjautumissivusta.

Kuva Moodlen etusivusta.

Kuva Moodlen kurssilistauksesta.

Kuva kurssiavaimen syöttämisestä kurssialustalle pääsemiseksi.

WebOodi

Opiskelijatietojärjestelmä WebOodissa voit:

 • nähdä ILPAssa tekemäsi ilmoittautumiset (eli opinto-oikeutesi) WebOodin Henkilötiedot-sivulla ja/tai Henkilötiedot-sivun oikean laidan linkistä Muut opinto-oikeudet.
 • tarkastella suoritustietojasi (Omat opinnot > Suoritukset).
 • tilata itsellesi epävirallisen opintosuoritusotteen suorituksistasi (Omat opinnot > Suoritusote).
 • muuttaa omia yhteystietojasi (Muut toiminnot > Henkilötiedot).
 • ilmoittautua Vaasan yliopiston avoimen yliopiston tentteihin (yhteistyöoppilaitosten tentteihin ilmoittaudutaan yhteistyöoppilaitokseen).

Kurssi-ilmoittautumisesi tulee näkyviin WebOodin Omat opinnot > Ilmoittautumiset-sivulle vasta välittömästi ennen kurssin alkua. Se tulee näkyviin opinto-oikeutesi perusteella ja tehdään avoimen yliopiston toimesta. Kurssi-ilmoittautumisesi poistuu Omat opinnot > Ilmoittautumiset-sivulta opetuksen päätyttyä. Voit kuitenkin ilmoittautua kurssin tentteihin, vaikka kurssi-ilmoittautumisesi olisi poistunut näkyvistä.

Tentteihin tulee kuitenkin jokaisen ilmoittautua itse WebOodissa. Yhteistyöoppilaitosten tentteihin ilmoittaudutaan suoraan yhteistyöoppilaitoksiin.

Finna-ohje

 1. Kirjaudu Finnaan. Valitse Finnan oikeasta yläkulmasta Kirjaudu sisään. Kirjaudu Vaasan yliopiston tunnuksilla kohdassa "Opiskelijat ja henkilökunta: Vaasan yliopiston tunnuksilla". 
 2. Lisää kirjastokortti Finna-tiliisi. Liitä ensimmäisellä kirjautumiskerralla Finna-tiliisi kirjastokorttisi, jotta voit tehdä varauksia ja uusia lainasi.
 3. Etsi aineistoja. Löydät sekä e-aineistot että painetut aineistot Tritonian Finnasta yläkulmasta kohdasta "Hakutoiminnot".
Finnan etusivu.

Kuva kirjastokortin syöttämisestä Finnassa.

Turnitin-ohje

Harjoitustyön yms. palauttaminen Turnitin-plagiaatintunnistukseen Moodlessa. Joillain avoimen yliopiston kursseilla tehtäviä voidaan Moodlessa palauttaa myös Turnitin-ohjelman kautta.

Palautus tapahtuu seuraavasti:

 1. Yleensä Turnitin-tehtävän palautukselle on kurssipohjalla oma kuvakkeensa.
 2. Klikkaa avautuvasta näkymästä painiketta "Palauta työ"
 3. Lisää palautukselle otsikko.
 4. Raahaa palautettava tiedosto sille varattuun kenttään.
 5. Lopuksi klikkaa "Lisää palautus" -painiketta.

Saamasi Turnitin-palautteen lukeminen

 1. Paina kurssilla kohtaa, josta palautit Turnitin-tehtävän.
 2. Klikkaa oman työsi otsikkoa.
 3. Klikkaamalla sivun oikeasta reunasta sinistä puhekuplaa saat näkyviin opettajan antamat kommentit. Saman puhekuplan takaa voi myös kuunnella mahdollisen äänipalautteen.
Turnitin-kuvake.

Kuva työn syöttämisestä Turnitiniin.

Työn syöttäminen Turnitiniin.

Palautteen katsominen Turinitinissa.

Palautteen katsominen Turnitinissa.