Walter Lindqvist

22-vuotias vaasalainen Walter Lindqvist opiskeli Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa kauppatieteiden Gateway-väylällä lukuvuonna 2021–2022. Keväällä 2024 Walter viimeistelee kansainvälisen liiketoiminnan kandidaattiopintoja ja tähtäimessä ovatkin maisteriopinnot vaihto-opiskelujakson jälkeen.
Opiskelija katsoo kameraan syksyisessä puistossa

Kerro hieman itsestäsi ja siitä, mikä sai sinut aloittamaan opiskelun Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa?

Nimeni on Walter Lindqvist, olen 22 -vuotias ja syntyperäinen vaasalainen. Olen pelannut jääkiekkoa koko elämäni, ja pienen tauon jälkeen aloitin pelaamaan uudelleen Vaasan korkeakoulujoukkueessa jääkiekkoa alueellisessa 3-divisioonassa. Harrastuksiin kuuluu myös monien muiden pallolajien pelaaminen, juokseminen ja kuntosalilla käynti. Opiskelen nyt virallisesti toista vuotta Vaasan yliopistossa kansainvälistä liiketoimintaa, ja pääsin yliopistoon sisään Vaasan avoimen yliopiston Gateway-väylän kautta. 

Mitä opiskelet / olet opiskellut avoimessa yliopistossa?

Ylioppilaaksi valmistumisen ja asepalveluksen suorittamisen jälkeen minulle selkeni halu kauppakorkeakoulussa opiskelemisesta, ja minulla oli muutama eri vaihtoehto. Korottaa parin ylioppilaskirjoituksen arvosanoja, lukea satoja tunteja kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin tai keksiä jokin muu keino. Sain tiedon Gateway-väylästä ja tajusin sen potentiaalin saman tien. Väylässä parasta oli se, että pääsin heti sisään opiskeluihin, enkä joutunut odottaa ja asettaa yliopistoon sisäänpääsyn vain yhden pääsykokeen tai parin ylioppilaskirjoituksen varaan. Tämä motivoi minua äärettömästi, koska tiesin että jos pääsen väylälle mukaan, siitä yliopistoon sisäänpääsy on vain itsestään ja omasta motivaatiosta kiinni. 

Opiskelin avoimessa yliopistossa kauppatieteiden Gateway-väylällä vuosina 2021–2022. Nyt opiskelen kansainvälistä liiketoimintaa ja pääaineopinnot sekä kandidaatintutkielma ovatkin jo valmiit, ja enää vaihto-opiskeluperiodi keväällä 2024 on jäljellä kandidaatintutkinnossa. 

Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?

Avoimessa yliopistossa opiskelu oli erittäin sujuvaa ja selkeää. Avoimen yliopiston opintojen suoritustapojen itsenäinen luonne vaatii paljon, mutta siitä oppii todella hyviä taitoja tulevaa varten. Gateway-väylän aikataulupaine 60 opintopisteen saavuttamisesta yhden lukuvuoden aikana yli 3 keskiarvolla opetti minua paljon. Jouduin aikatauluttaa ja tasapainottaa elämää paljon, koska samaa aikaa piti käydä töissä. Lopulta sain 60 opintopistettä täyteen ja keskiarvo oli 4,15 luokkaa. Tämä samojen standardien ylläpito jatkui yliopistossa ja nyt keskiarvo on entistä korkeampi ja kirjoitin kandidaatin tutkielmani puoli vuotta etuajassa, josta sain arvosanaksi 5. 

Työn ja opiskelun yhteensovittaminen, miten se onnistuu?

Gateway-väylän opintojen aikana ei valtiolta saa opintotukea, joten töitä piti tehdä aika paljon. Tein töitä niin että laskut sai maksettua, mutta myös niin että aika riitti opintojen suorittamiseen. Mielestäni kyse on oman elämänsä aikatauluttamisesta ja asioiden viivyttelyn minimoisesta. Toki työn ja opiskelun yhteensovittaminen ei sovi kaikille ja monet kokevatkin sen todella raskaaksi. Tästä positiivisesta kokemuksesta olenkin jatkanut työskentelyä koko opintojeni ajan, ja sainkin ensimmäisen oman alan trainee-työpaikan ABB:ltä jo ensimmäisen virallisen opiskelusyksyn jälkeen. 

Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?

Ehdottomasti positiivisena asiana on jäänyt mieleen suorituksien korkeiden standardien ylläpito joka kurssilla. Väylällä oppi, että jokainen kurssi on tärkeä, kun keskiarvo piti olla tietyllä tasolla. Jatkoin samaa yliopistossa, ja vieläkään en ole saanut kurssiarvosanaa, joka olisi alempi kuin 3. Väylä opetti siis paljon ajanhallinnasta, asioiden huolella hoitamisesta ja tasaisesta suorittamisesta

Tärkein oivalluksesi opinnoissa?

Tärkein oivallukseni opinnoissani niin avoimessa yliopistossa, kuin päivätoteutuksen puolella on se, että kuinka tärkeää oman ajan hallinta on. Jos pystyy jakaa mahdottoman isojakin kokonaisuuksia pieniin osiin ja pitää langat käsissään ja ei ala lipsua liikaa asettamistaan tavoitteista, pystyy suorittaa yllättävän paljon asioita, yllättävän nopeasti! 

Oletko jo päässyt hyödyntämään oppimaasi?

Edellisen syksyn aikana suoritin kursseja, toimin tutorina, kävin töissä osa-aikaisesti, pelasin jääkiekkoa korkeakoulujoukkueessa ja samalla kirjoitin kandidaatintutkielmani kiitettävin arvosanoin. En olisi pystynyt tähän mitenkään vielä pari vuotta sitten, mutta oman ajanhallinnan taidoilla, jotka varmasti juurtavat avoimesta yliopistosta, pystyin pitämään pakan kasassa. Oppimaani niin opiskeluista Gateway-väyllä, kuin kansainvälisen liiketoiminnan opinnoissa olen päässyt jo hyödyntämään työelämässä, sillä olen joka päivä työssäni yhteydessä ihmisiin ympäri maailmaa. 

Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun ja töiden suhteen?

Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun suhteen ovat 2024 kevätlukukaudeksi vaihtoon Ranskaan, Bordeauxiin ja niiden opintopisteiden avulla kauppatieteiden kandidaatiksi valmistuminen. Tämän jälkeen on ehdottomasti mielessä maisteriopintojen parissa opiskelun jatkaminen. Opiskeluihin on paljon motivaatiota, mutta aion myös jatkaa opintojen ohella työskentelyä, koska olen kokenut sen mahdolliseksi ja hyödylliseksi. Lisätulo opintojenkin ohessa arjessa tuo henkistä turvallisuudentunnetta omaan taloudelliseen tilanteeseen, joka mielestäni epäsuorasti auttaa opinnoissa stressitasojen laskiessa!

Millaisia terveisiä lähettäisit avoimessa yliopistossa opiskelua miettiville?

Suosittelen ehdottomasti aloittamaan yliopisto-opinnot avoimen yliopiston kautta! Pääset heti kiinni opintoihin ja opit paljon tärkeitä asioita. Gateway-väylään hakeminen oli yksi parhaita päätöksiä minkä olen tehnyt, ja sitä voin suositella todella lämpimästi kaikille. Väylän suoritus oli todella selkeää ja opiskelijoille viestittiin selkeästi mitä väylän suorittaminen hyväksytysti vaatii ja kuinka paljon se vie aikaa.