Jenna Laine

Jenna Laine on 22-vuotias tamperelainen, joka muutti syksyllä 2021 Vaasaan opintojen perässä. Jenna pääsi kevään 2021 avoimen väylän kautta Vaasan yliopistoon viestintätieteiden tutkinto-opiskelijaksi ja on viihtynyt erinomaisesti. Tällä hetkellä Jennan aika kuluu opiskellen, kavereiden ja perheen kanssa aikaa viettäen sekä erinäisiä projekteja tehden.
Jenna Laine

Kerro hieman itsestäsi ja siitä, mikä sai sinut aloittamaan opiskelun Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa?

Olen asunut Tampereella koko ikäni, paria ulkomailla asumisen jaksoa lukuun ottamatta. Harrastin 10 vuotta joukkuevoimistelua kilpatasolla ja lopettamisen jälkeen valmensin pieniä voimistelijoita. Pidin tietoisesti yhden välivuoden lukiosta valmistuttuani. Kyseisen vuoden jälkeen olin yhä hieman epävarma tulevaisuuden suunnitelmistani ja päädyin hakemaan erinäisiin koulutusohjelmiin, joista mikään ei tuntunut täysin omalta. Viestinnän opinnot olivat kuitenkin kiinnostaneet minua jo pitkään ja koronapandemian tuomat muutokset saivat minut haluamaan hyödyntää aikani jotenkin. Hyvin nopeasti avoimessa opiskelun aloittamisen jälkeen varmistauduin siitä, että haluan opiskella juuri viestintätieteitä Vaasan yliopistossa. Olin kuullut paljon hyvää niin kyseisestä koulutusohjelmasta kuin myös Vaasan avoimesta yliopistosta, joten tähtäsin avoimen opinnoillani lopulta avoimen väylän hakuun ja tutkinto-opiskelijaksi pääsemiseen sitä kautta.

Mitä opiskelet / olet opiskellut avoimessa yliopistossa?

Opiskelin Vaasan avoimessa yliopistossa viestintää ja markkinointia. Suoritin lukuvuoden aikana viestintätieteiden ja markkinoinnin perusopinnot, jolloin viestintä toimi pääaineenani ja markkinointi näin ollen sivuaineena. Koin kyseisten oppiaineiden tukevan toisiaan mainiosti ja haluaisin vielä jatkossakin hyödyntää avoimen kurssitarjontaa.

Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?

Avoimessa yliopistossa, niin kuin yliopistossa yleisestikin, opiskelu on todella itsenäistä. Kaiken kaikkiaan opiskelu on mielekästä, kun löytää itselleen kiinnostavia kursseja ja rakentaa toimivat ja tehokkaat rutiinit sekä aikataulut. Avoimen yliopiston kurssitarjonta on kokemukseni mukaan laaja ja opinnoista on mahdollista rakentaa itsensä näköiset.

Työn ja opiskelun yhteensovittaminen, miten se onnistuu?

Työn ja opiskelun yhteensovittaminen on tunnetusti rankkaa ja aikaa vievää, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että se on täysin mahdollista. Törmäsin esimerkiksi ryhmätöitä tehdessäni moniin avoimen opintoja suorittaviin, jotka olivat hyvin eri elämäntilanteissa ja suuri osa tekikin töitä osa- tai kokoaikaisesti. Itse työskentelin avoimessa opiskelun lomassa ruokakaupassa ja tein suhteellisen lyhyitä työvuoroja keskimäärin 4-5 kertaa viikossa. Vähemmän tai hieman enemmänkin olisi todennäköisesti ollut toimiva yhdistelmä, mutta kyseinen arki ja tahti sopivat itselleni. Huomasin kuitenkin etenkin alkuun ottaneeni paineita opinnoista, ja stressitasot nousivat kerran jos toisenkin pilviin. Onnistumisen tunteiden ja tavoitteeksi asettamieni arvosanojen saamisen myötä usko omaan tekemiseen kuitenkin kasvoi ja kova työ palkittiinkin lopulta. Loppukeväästä luin viestintätieteiden pääsykokeisiin ja viimeistelin lukuvuoden viimeisiä avoimen kurssejani, jolloin pidin lyhyehkön lukuloman töistä. Olin kauttaaltaan tyytyväinen tähän päätökseen, koska sain kesän alussa toivomani opiskelupaikan Vaasan yliopistosta!

Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?

Olin muutamaan kertaan yhteydessä avoimen yliopiston henkilökuntaan ja sain heiltä paljon vinkkejä ja neuvoja opintoihin liittyviä asioita pohtiessani. Sain uskomattoman hyvää palvelua ja minulle jäi olo, että olin opiskelijana arvokas ja tervetullut kursseille. Kursseilla oli pääosin erittäin hyvä ilmapiiri, joka tsemppasi jaksamaan ja yrittämään parhaansa. Viestinnän kursseilla tehdään suhteellisen paljon ryhmätöitä ja oppiminen tapahtuu usein erilaisten keskustelutehtävien muodossa. Kanssaopiskelijoiden kiinnostavat uratarinat ja vaihtelevat näkökulmat aiheisiin lisäsivät omaa kiinnostustani tehtäviin ja inspiroiduin usein pohtimaan tiettyjä aihealueita laajemminkin. Positiivista oli myös avoimen opintojen aloittamisen ja suorittamisen helppous sekä mahdollisuus täydelliseen etäopiskeluun.

Tärkein oivalluksesi opinnoissa?

Tärkein ja ilmeisin oivallukseni, jonka saavutin avoimen opintojeni aikana oli varmuuden tunteen saaminen liittyen opiskeltavaan alaan. Pelkkiä pääsykoemateriaaleja lukiessa ei aina saa täysin todenmukaista ja kokonaisvaltaista kuvaa siitä, mitä alan opiskelu käytännössä on. Kurssit, joita avoimessa suoritin, olivat käytännössä samoja kuin päiväpuolen tutkinto-opiskelijoilla, joten ne antoivat konkreettisen käsityksen tulevasta. Pääsin opinnoissa myös hyvin sisään akateemiseen opiskeluun ja opin muun muassa aikatauluttamaan opiskeluani sekä ottamaan vastuuta ja toimimaan yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa.

Oletko jo päässyt hyödyntämään oppimaasi?

Pääsin onnekseni opiskelemaan unelma-alaani tänä syksynä. Viestinnän perusopinnot käytyäni, omasin tutkinto-opiskelijana aloittaessani paljon tietoa itse alasta ja korkeakouluopiskelusta yleisesti. Kurssien periaatteet ja käytännöt olivat tulleet tutuiksi ja kerryttämästäni tietotaidosta on ollut luonnollisesti hyötyä uusien asioiden opettelussa. Voisin kuvitella, että avoimen opinnoistani saattaa olla hyötyä myös esimerkiksi työnhaussa ja erottautumisessa työmarkkinoilla.

Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun ja töiden suhteen?

Lähitulevaisuuden suunnitelmani liittyvät vahvasti yliopisto-opintojen suorittamiseen. Suoritan parhaillaan viestintätieteiden kandidaattiohjelmaa, jonka jälkeen jatkan suoraan maisteriohjelmaan. Koska avoimessa yliopistossa suorittamani opinnot sisältyvät tutkinto-opintoihini, saatan pitää filosofian maisterin papereita kädessäni jo neljän vuoden päästä! Pidän hyvin mahdollisena myös sitä, että tulisin suorittamaan lisää tutkintoani tukevia avoimen opintoja tulevaisuudessa. Töiden suhteen suunnitelmat ovat vielä auki, mutta toivoisin kovasti pääseväni tekemään omaan alaani liittyviä töitä jo ehkä ensi kesänä.

Viestintä on laaja-alainen tieteenala ja pidän erityisesti sen dynaamisesta ja monipuolisesta luonteesta. Viestintään läheisesti liittyvä oppiaine, journalistiikka kiehtoo itseäni ja toivoisinkin pystyväni ohjaamaan opintojani jollakin tavalla siihen suuntaan. Toisaalta olen valtavan kiinnostunut myös eri maiden kulttuureista ja haluaisin työskennellä muutaman vuoden päästä myös ulkomailla.

Millaisia terveisiä lähettäisit avoimessa yliopistossa opiskelua miettiville?

Avoimessa yliopistossa opiskelu oli itselleni äärimmäisen hyvä ja kannattava päätös ja suosittelen sitä ihan kaikille. Avoimen yliopiston opinnot ovat oiva, vaihtoehtoinen väylä korkeakouluopiskelijaksi pääsemiseen ja opiskelupaikan nappaamiseen. Avoimen kursseja voi toki suorittaa myös ilman varsinaiseen väylähakuun tähtäämistä ja tiedän monia, jotka ovat näin tehneet ja olleet ilmeisen tyytyväisiä. Kursseja voi valita ensiksi muutamia ja lisätä määrää halutessaan, kannattaa siis ilmoittautua rohkeasti!