Uusi opiskelija, muistathan osallistua KAPPAS 2 -tutkimukseen!

Image
Vaasan yliopiston syksyllä 2023 opintonsa aloittavilla opiskelijoilla on ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan KAPPAS 2 -hankkeeseen ja siihen liittyvään testaukseen.

Ellet ole vielä osallistunut tutkimukseen, järjestämme vielä syys-lokakuun vaihteessa kuusi testitilaisuutta.

KAPPAS 2 -hankkeessa tutkitaan suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden geneerisiä taitoja ja niiden kehittymistä opintojen aikana. Geneeriset taidot ovat tärkeitä työelämätaitoja, joita kannattaa kehittää tietoisesti.

Vaasan yliopiston syksyllä 2023 opintonsa aloittavilla opiskelijat voivat osallistua KAPPAS 2 -hankkeeseen ja siihen liittyvään testaukseen. Osallistuminen on vapaaehtoista ja tulokset ovat luottamuksellisia. Testi suoritetaan osana orientoivia opintoja.

Ellet ehtinyt oman ryhmäsi mukana testiin orientaatiopäivillä ilmoitettuna ajankohtana, järjestämme vielä kuusi testitilaisuutta26.9.–4.10. klo 9–12. Tarkemmat testi-aikataulut löydät Kappas-testin ilmoittautumislomakkeesta.

Tietokoneella suoritettavan testin tekemiseen on varattu aikaa 2,5 tuntia. Mikäli sinulla on perusteltu syy (esimerkiksi vamma, sairaus tai rajoite) yksilöllisiin järjestelyihin, olethan yhteydessä hankkeen Vaasan yliopiston yhdyshenkilöön Aino-Maaria Rautenbachiin, jonka yhteystiedot löydät alla uutisen lopusta. 

Hankkeessa arvioitavat geneeriset taidot

Hankkeessa arvioitavat geneeriset yleiset taidot ovat: 

  • analyyttinen päättely ja arviointi eli miten osaat tunnistaa vaihtoehtoisten perusteluiden heikkoudet ja vahvuudet sekä erottaa luotettavat lähteet epäluotettavista
  • ongelmanratkaisu eli miten osaat tunnistaa ongelmatilanteen ja ratkaista sen perustellusti
  • argumentatiivinen kirjoittaminen eli miten vakuuttavasti ja selkeästi rakennat vastauksesi sekä 
  • kielen selkeys eli miten selkeää tekstiä tuotat. 

Testitulokset

Saat testituloksistasi ja geneerisistä taidoistasi henkilökohtaista palautetta sähköpostitse. Ensimmäisen lyhyen ’pikapalautteen’ saat muutaman viikon sisällä testin tekemisestä.  Lopullisen kattavamman palautteen saat syksyllä 2025 kun kaikki testit on Suomessa toteutettu. Samalla saat vinkkejä geneeristen taitojen kehittämisen tueksi. Tutkimushankkeen tuloksia voidaan myös hyödyntää yliopiston opetuksen kehittämisessä ja kansallisesti korkeakoulutuksen kehittämisessä. 

Testitulokset eivät vaikuta arvosanoihisi tai opiskeluusi. Vastauksiasi käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti ja niitä pääsevät käsittelemään vain tutkimuksen tekijät. Tutkimuksen tuloksia käsitellään nimettöminä yhteenvetoina, joista yksittäisen opiskelijan vastauksia on mahdoton tunnistaa. Voit perua osallistumisen milloin tahansa. Tutustuthan myös hankkeen tutkimustiedotteeseen ja tietosuojailmoitukseen

KAPPAS 1 -hankkeen loppuraportin löydät Valtioneuvoston verkkosivuilta kohdasta Opetus- ja kulttuuriministeriö > Julkaisut > Korkeakouluopiskelijoiden geneeristen taitojen arviointi : Kappas!-hankkeen tuloksia.

Vaasan yliopiston KAPPAS 2 -hankkeen yhdyshenkilö
Aino-Maaria Rautenbach
ainomara(at)uwasa.fi

Mitä mieltä olit jutusta?