Talha Anis on ensimmäinen uudesta Strategic Project Management -maisteriohjelmasta valmistunut – tähtäimessä väitöskirja ja tohtorintutkinto
Talha Anisilla oli selkeä tavoite, kun hän suuntasi Suomeen. Taustalla oli konetekniikan kandidaatin tutkinto kotimaastaan Pakistanista ja työkokemusta tekniseltä alalta. Hän kuitenkin halusi syventää osaamistaan projektinhallinnassa ja johtamisessa.
– Olin kuullut paljon hyvää suomalaisesta koulutuksesta. Minulla oli myös ystäviä, jotka opiskelivat Suomessa, joten päätin hakea tänne, Anis kertoo.
Valinta kohdistui Vaasan yliopiston uuteen Seinäjoella järjestettävään Strategic Project Management -maisteriohjelmaan sen opintosisältöjen perusteella.
Käytännönläheistä oppimista ja haastavia kursseja
Ohjelma sisälsi sekä kampuksella että verkossa toteutettuja kursseja. Mieleenpainuvimpina Anis nostaa esiin muun muassa riskienhallinnan sekä päätöksenteon analyysin.
– Päätöksenteon analyysi oli ehkä koko opintojen vaikein kurssi, mutta myös yksi opettavaisimmista. Opin soveltamaan tilastollisia menetelmiä käytännön projektityöhön, mikä avasi aivan uusia näkökulmia, hän kuvailee.
Yksi keskeinen opintokokemus oli käytännön projekti, jossa opiskelijat työskentelivät yhteistyössä paikallisten yritysten, esimerkiksi Prima Powerin, kanssa.
Maisterista tohtoriopintoihin
Myös opinnäytetyö syntyi osana tutkimusprojektia. Talha tarkasteli työssään syvägeotermisen energian käyttöönottoa ja erityisesti sitä, miten eri sidosryhmät kokevat siihen liittyvät riskit – aihe, jossa yhdistyvät niin teknologia, yhteiskunta kuin projektinhallinnan näkökulmat.
– Riskienhallinta on tärkeä osa projektinhallintaa. Työskentelin myös tutkijana opintojen aikana, joten oli luontevaa rakentaa pro gradu -tutkielma osaksi tutkimusprojektia.
Anis aloittaa syksyllä tohtoriopinnot Vaasan yliopistossa. Väitöskirjassaan hän aikoo käsitellä samankaltaisia teemoja kuin gradussaan, mutta uudesta näkökulmasta.
– Olen kiinnostunut tutkijan urasta, hän sanoo.
Suomi yllätti säällä ja ystävällisyydellä
Aniksen ensikosketus Suomeen oli kirjaimellisesti hyytävä.
– Vuonna 2023 talvi oli erityisen ankara. Lämpötila laski jopa -36 asteeseen – en ollut koskaan kokenut mitään vastaavaa.
Säästä huolimatta Anis on viihtynyt Suomessa. Hän kehuu suomalaisten ystävällisyyttä ja avuliaisuutta. Myös opiskelijayhteisöstä muodostui tiivis ja kannustava yhteisö.
Vapaa-ajalla hän harrastaa kokkausta ja krikettiä muiden kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Hän on myös matkustellut Euroopassa opintojensa aikana.
Vinkkejä tuleville opiskelijoille
Aniksella on selkeitä neuvoja kansainvälisille opiskelijoille:
– Ole kärsivällinen ja valmis tekemään töitä. Suomalainen järjestelmä korostaa itsenäisyyttä – täällä ei syötetä kaikkea valmiina. Myös ajanhallinta on tärkeää.
Hän kannustaa opiskelemaan suomea mahdollisimman varhain.
– Vaikka kansainvälisiä työpaikkoja on, suomen kielen osaaminen helpottaa sopeutumista ja työelämään pääsyä.
Kuva: Annukka Annala / Seinäjoen yliopistokeskus