Nyyti vinkkaa 9/2020

Uutisen oletuskuva
Nyytissä on tiedossa vilkas joulukuu
Nyyti vinkkaa - Nyyti News

Nyytissä tulee olemaan paljon toimintaa ja viestintäkanavissamme viestintää aina jouluun asti. Lue tämä uutiskirje ja tiedät mitä Nyytissä tapahtuu joulukuussa. Jos seuraat sosiaalisen median kanaviamme kuukauden aikana, saat lisätietoja aiheesta: "Kuinka elää mielenterveysongelmien kanssa?".

Vaikuta toimintaamme vastaamalla kyselyymme

Palvelevatko verkkopohjaiset ryhmächatit, vertaiskeskustelutuokiot, ajanhallintaryhmät ja Elämäntaitokurssi? Innostavatko some-sisällöt? Mitä sinä toivot toiminnaltamme?

Vastaa kyselyymme ja vaikuta toimintaamme. Mielipiteesi on meille tärkeä!
Kyselyyn vastaaminen kestää arviolta 10 minuuttia.


Jokaista vastattua kyselyä kohti Nyyti lahjoittaa 25 senttiä Suomen 4H-liiton
Taimiteko-toiminnalle, joka istuttamalla puita kasvattaa Suomen hiilinieluja ja työllistää nuoria. Tuhannella vastauksella istutetaan sata puuta ja kompensoidaan 23.260 kilogramman edestä hiilidioksidipäästöjä. Olethan mukana!

Vastaa kyselyyn 30.11. mennessä:
- Tästä pääset vastaamaan opiskelijoille suunnattuun kyselyyn
- Tästä pääset vastaamaan opiskelijoiden parissa toimiville suunnattuun kyselyyn

Apuasi tarvitaan nuorten miesten mielenterveyttä edistävän hankkeen suunnittelussa

Poikien Puhelin ja Nyyti ry ovat avanneet kyselyn, jonka tarkoituksena on kartoittaa poikien ja nuorten miesten sekä heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten kokemuksia, näkemyksiä ja mielipiteitä nuorten miesten mielenterveydestä. Kysely on auki marraskuun ajan.

Kyselyyn vastaaminen auttaa nuorten miesten mielenterveyttä edistävän hankkeen suunnittelussa ja tuo tärkeää tietoa kohderyhmän tarpeista sekä aiheeseen liittyvistä käsityksistä. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa 15-29 -vuotiaiden poikien ja miehien mielenterveyttä sekä madaltaa kynnystä avun hakemiseen.

Vastaa kyselyyn nuorten miesten mielenterveydestä! Vastaaminen vie n. 5-10min ja vastaukset ovat täysin anonyymejä.

Kannanotto: Järjestöt vaativat toisen asteen opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin uudistuksia

Nuorten perustason mielenterveystyötä tulee vahvistaa osana opiskelijahuollon sekä opiskeluterveydenhuollon arkea.

Mielenterveyspooliin kuuluvat järjestöt (mukaan lukien Nyyti ry) kokosivat viisi ehdotusta toisen asteen opiskelijoiden mielenterveystyön kehittämiseen sote-uudistuksessa:

  1. Turvataan asiantuntijoiden riittävä määrä ja palveluiden resursointi.
  2. Tarjotaan mielenterveys- tai päihdehoitoa tarvitsevalle ensivaiheen tukea.
  3. Perustetaan moniammatilliset mielenterveystiimit.
  4. Järjestetään täydennyskoulutuksia.
  5. Huomioidaan järjestölähtöinen toiminta osana palveluntarjontaa.

Lue kannanotto ja ehdotukset kokonaisuudessaan Nyytin verkkosivuilta kohdasta Uutiset > Järjestöt vaativat toisen asteen opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin uudistuksia.

Nyytin chatit

Nyytin chat on paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Opiskelijoille suunnatussa ryhmämuotoisessa chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista asioista.

Chatissa voit jutella täysin anonyymisti, eikä etukäteen tarvitse ilmoittautua. Chateissa on aina mukana myös Nyytin vaparit tai työntekijä.

Huomioithan, että chattien aika vaihtelee: tiistaisin chatit pidetään klo 15-17 ja torstaisin klo 18-20.

Joulukuun chatit

  • 1.12.2020 klo 15-17: Miten välttää vertailua toisiin?

    Koetko elämässäsi paineita menestyä? Vertailetko itseäsi, tavoitteitasi tai unelmiasi muihin kanssaopiskelijoihisi? Tuovatko sanat "tarpeeksi" tai "riittävä" sinulle ahdistusta? Vai koetko kenties paineita siitä, ettei sinulla ole unelmia tai tavoitteita? Tuntuuko että sinun pitäisi suuntautua johonkin, vaikkei välttämättä kiinnostaisi?
    -Tule mukaan chattiin keskustelemaan vertailusta, paineista ja kateudesta.
  • 8.12.2020 klo 15-17: Miten vahvistaa uskoa omiin kykyihinsä?

    Opiskeleminen on suurilta osin osaamisen kartuttamista. Oppimistavoitteita lukiessa, oma luottamus kykyihin voi joutua koetukselle. Millä keinoin voi vahvistaa uskoa omiin kykyihin? Miten kääntää katse omiin vahvuuksiin opiskelijana?  Tule mukaan keskustelemaan!
  • 15.12.2020 klo 15-17: Masennus ja opinnot

    Tuntuuko, että mielialasi on maassa, ja on vaikea kokea iloa opinnoista, tai hakeutua opiskelukavereiden pariin? Tule pohtimaan yhdessä, mikä auttaisi eteenpäin?
  • 17.12.2020 klo 18-20: Ahdistus ja opinnot

    Syyslukukausi on päättynyt ja vuosi lähenee loppuaan. Miten olet tänä vuonna jaksanut? Saavutitko tavoitteesi, vai aiheuttavatko kasaantuneet tehtävät ahdistusta? Oletko joutunut keskeyttämään opintosi? Entä tuleva kevät ja kesätöiden haku?

    Chatissa jutellaan opiskeluun ja muuhun opiskeluarkeen liittyvistä haasteista ja ahdistuksesta, etenkin nyt koronavuoden aikana. Mietitään yhdessä myös, miten palautua nyt lukukausien välissä

NyytiCast

Nyytin podcast-sarjassa – NyytiCast – puhutaan rohkeasti mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Podcastien teemat vaihtelevat ja mukana on aina mielenkiintoisia vieraita.

Seuraa NyytiCastiä Soundcloudissa tai Spotifyssa, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot uusista NyytiCast-jaksoista!

Joko kuuntelit viimeisimmät NyytiCast-podcastit:

Suru aarteena

Surujenkin kanssa voi elää hyvää elämää. Aika, jota elämme, unohtaa usein tunteiden paletista surun merkityksen ja painottaa myönteisenä pidettyjen tunteita. Silti aika lailla jokainen kokee surua elämänsä aikana. Keskustelemme surun syistä, sen herättämistä tunteista ja ajatuksista. Suru tarvitsee aikansa ja tilansa, siksi sitä on tärkeä myös sille osata antaa. Omaan suruun voi oppia myös suhtautumaan aarteena. Miten surevaa voisi tukea ja millainen tuki on ollut keskustelijoille kaikkein arvokkainta? Miten omaan suruun tulisi suhtautua?

Aiheesta Nyytin Milla Järvensivun kanssa ovat keskustelemassa surututkija Mari Pulkkinen, Surunauha ry:n kokemusasiantuntija Jennina Lahti ja oppilaitospappi ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Late Mäntylä.

Mari Pulkkinen: Surun sylissä (2017)

Huijari yliopistossa

Tässä jaksossa Nyytin Milla Järvensivun vieraana on Jenny Kasongo. Jenny on omasta mielestään jollain tavalla onnistunut huijaamaan itsensä Helsingin yliopistoon lukemaan sosiaalitieteitä ja Students of Colour -järjestön puheenjohtajaksi. Keskustelemme yliopistosta ja huijaritunteista, mistä ne oikeastaan kumpuavat? Pohdimme aihetta omien kokemustemme kautta, mutta keskustelussa tuomme esille myös yhteiskunnallisia syitä ilmiön taustalle. Huijariuden ja huonon itsetunnon välinen ero puhututtaa, samoin representaatiot yliopisto-opiskelijoista.

Jaksossa mainittu teos:
Katriina Järvinen, Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2014)

Lisää NyytiCast-jaksoja löydät Nyytin verkkosivuilta.

Tulevat NyytiCastit

  • 30.11.   Some ja mielenterveys
  • 7.12.   Pakko-oireet
  • 14.12.   Päämäärättömyys

NyytiTalk

NyytiTalkissa, käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä teemoja mm. ihmissuhteita, opiskelua sekä arjessa jaksamista.

Joulukuun NyytiTalk

10.12.2020  Toipumisorientaatio – kohti merkityksellistä elämää

Lähetys striimataan Nyytin YouTube-kanavalta torstaina kello 15.00-15.30. Keskustelusta jää tallenne, joka on jälkikäteen katsottavissa YouTube-kanavan videoista. Tallenteen tekstitys ilmestyy 14 vuorokauden sisällä lähetyksestä.

Tule mukaan seuraamaan NyytiTalk-lähetystä suorana ja osallistu keskusteluun!

Aiempien NyytiTalkien tallenteet löydät tämän linkin kautta - Käy katsomassa!

Opiskelijan tarina: Suorittaja, joka löysi itsestään myötätunnon itseään kohtaan

"Opiskelijana olin sinnitellyt yksin. Yrittänyt pärjätä ja suoriutua. Ajattelin, että näin tämän kuuluisikin olla. Jaksamiseni joutui kuitenkin koetukselle sen verran, että avautuessani asioista kavereilleni, nämä huolestuivat. En ollut enää oma iloinen itseni heidänkään seurassa, sillä en voinut hyvin. Ymmärsin siinä kohtaa tarvitsevani uusia näkökulmia opintoihini. Opintopsykologille meno jännitti minua. "

Lue verkkosivuiltamme Viivin tarina suorittajasta, joka löysi itsestään myötätuntoa itseään kohtaan.

- - -

Tiesitkö, että Nyytin verkkosivuilta löytyy myös opiskelijoiden itsensä kirjoittamia tarinoita? Tarinoissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä asioita ja ilmiöitä omakohtaisesti, lähietäisyydeltä. Lisää tarinoita pääset lukemaan Nyytin verkkosivuilla.

Kirjoita oma tarinasi - Lue ohjeet verkkosivuiltamme

Mitä mieltä olit jutusta?