Nyyti vinkkaa 1/2023

Nyyti vinkkaa - Nyyti News

Ihanaa alkanutta vuotta! Tuokoon se tullessaan kaikkea toivomaasi sekä menestystä, rentoutta ja lepoa.

Tässä uutiskirjeessä kerromme kootusti Nyytin toiminnasta ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Keväällä 2023 tuetaan niin opiskelijoita kuin opiskelijoiden parissa toimiviakin! Jatka siis tämän uutiskirjeen lukemista, niin tiedät, mitä on tulossa.

Keskusteluapua

Nyytin Chat

Nyytin Chatin kevätkausi käynnistyy torstaina 12.1.2023. Tuttuun tapaan chattejä järjestetään kaikille täysi-ikäisille opiskelijoille avoimesti. Mukana on myös muutamia rajatuimmille kohderyhmille kohdennettuja chattejä vertaistuen vahvistamiseksi.

Jossain chateissä on mukana keskustelua rikastuttamassa mielenkiintoisia asiantuntijavieraita. Vertaistuki opiskelijoilta opiskelijoille on kuitenkin joka chatissä meidän tärkein tavoite!

Tsekkaa alta kaikki kevään teemat ja merkkaa mielenkiintoiset keskustelunaiheet valmiiksi kalenteriisi! Klikkaamalla chatin otsikkoa näet chatin tarkemman kuvauksen (linkit avautuvat uuteen ikkunaan). Tule mukaan keskustelemaan! Lisätietoja chateistä verkkosivuiltamme.

Ajankohdat ja aiheet

Chatit järjestetään aina torstaisin klo 18-20.

Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu
Huhtikuu
Toukokuu
Kesäkuu

Vertaisryhmiä miehille tammikuussa - vielä ehdit mukaan

MiehenTila-vertaisryhmät on tarkoitettu korkeakouluissa opiskeleville 18–29-vuotiaille miehille, jotka ovat halukkaita jakamaan kokemuksiaan jaksamisesta sekä vahvistamaan omaa mielenhyvinvointiaan.

Olet tervetullut ryhmään omana itsenäsi elämäntilanteesta riippumatta. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diagnoosia, lähetettä, traumaa tai kriisiä – halu keskustella riittää.

Ryhmien vaikuttavuus perustuu luottamukseen ja vertaisuuden kokemukseen, jotka edellyttävät ryhmään osallistujilta aikaa ja sitoutumista koko ryhmäprosessin ajaksi. Sitoutuminen tarkoittaa osallistumista kaikille ryhmäkerroille, joita ryhmästä riippuen voidaan pitää 8–10 kertaa. Ryhmät kokoontuvat lähtökohtaisesti kerran viikossa, ennakkoon sovitun aikataulun mukaisesti.

Lisätietoa hankkeesta ja ryhmistä löydät osoitteesta www.miehentila.fi

Elämäntaitokurssi-vertaisryhmä opiskelijoille 13.2.–26.3.2023

Elämäntaitokurssi-vertaisryhmässä käsitellään arjen- ja elämänhallintaan sekä itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä. Viiden viikon aikana osallistujan on mahdollisuus löytää uusia oivalluksia ja keinoja, jotka tukevat jaksamista arjessa ja opinnoissa.

Ryhmä toteutuu tiedon, tehtävien sekä yhteisen jutustelun kautta Discordissa suljetulla alustalla. Ilmoittautuminen ryhmään on avoinna.

Lisätietoa ja linkki ilmoittautumiseen löytyvät verkkosivuiltamme (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Koulutuksia

Webinaari  Mistä voimia opiskeluarkeen? 21.2.2023

Tiistaina 21.2.2023 klo 17.00-18.30 järjestettävässä opiskelijoille suunnatussa webinaarissa puhutaan jaksamista tukevista konkreettisista keinoista, kuten arjen stressipuskureista, ajatusten merkityksestä jaksamiselle sekä itsemyötätunnosta.

Webinaari on avoin kaikille opiskelijoille eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Lisää tietoa webinaarista ja osallistumislinkki löytyy verkkosivuiltamme (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Webinaari Itsekritiikki ja myötätunto opinnoissa 21.3.2023

Save the date: Webinaari opiskelijoille aiheesta itsekritiikki ja myötätunto opinnoissa tulossa tiistaina 21.3.2023 klo 17.00 – 18.30.

Lisätietoja tulossa verkkosivuillemme (linkki avautuu uuteen ikkunaan) ja somekanavillemme helmikuun aikana.

Yksinäisyys

Opiskelijan yksinäisyys ei katsoa kalenteria, kelloa tai vuodenaikaa. Yksinäisyyttä koetaan korkeakouluissa paljon myös keväisin eikä monikaan tiedä, mitä asian kanssa voisi tehdä.

Nyytin ja HelsinkiMission yhteinen Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke tarjoaa suoraa tukea opiskelijoille sekä tukee kaikkia opiskelijoiden parissa toimivia kohtaamaan yksinäisyyttä omassa toimessaan.

Tukea opiskelijoille

  • Kahdenkeskistä keskustelutukea koulutetun ammattilaisen kanssa viiden tapaamiskerran verran. Tukea on saatavilla välittömästi ja ympäri vuoden asuinpaikasta riippumatta.
  • Yksinäisyys mielessä -vertaisryhmiä Discordissa ja Zoom-välitteisesti. Seuraavat ryhmät käynnistyvät maaliskuussa ja ilmoittautuminen niihin käynnistyy viikolla 3. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä eli kannattaa toimia nopeasti!

Lisätiedot opiskelijoille suuntautuvista palveluista löydät kootusti verkkosivuiltamme.

Valmennuksia

Save the date: Haku NyytiCoachingiin starttaa 1.2.2023

Haluaisitko saada coachausta oman suuntasi löytämiseen ja potentiaalisi tunnistamiseen? Kaipaisitko tukea työelämään ja -uraan liittyvien tavoitteidesi kirkastamiseen? NyytiCoachingissa tämä on mahdollista!

Coachingprosessiin sisältyy kolme yksilövalmennustapaamista, jotka toteutetaan verkkovälitteisesti. Coacheina toimivat koulutetut ammatticoachit.

Coaching on suunnattu opintojensa loppuvaiheessa oleville ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille sekä tohtorikoulutettaville kaikkialla Suomessa. Valmennus on opiskelijoille maksutonta.

Haku kevään NyytiCoaching-ohjelmaan starttaa keskiviikkona 1.2.2023 klo 10. Paikat saattavat täyttyä nopeasti, joten mikäli kiinnostuit - merkkaa hakuajankohta jo kalenteriin!

Lisätietoa ja hakuohjeet verkkosivuiltamme (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään joka kevät. Tänä vuonna päivää vietetään ke 19.4.2023 ja kampanja kestää koko viikon 16.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä on Opiskelijoiden hyvinvointiverkoston järjestämä kampanjapäivä, jolloin nostetaan esiin opiskelijoiden mielenterveystilannetta ja kannustetaan kaikki toimimaan opiskelijoiden mielenterveyden edistämiseksi. Kampanjaa koordinoi Nyyti ry.

Tämän vuoden kampanjateema on kohtuus. Voit lähteä mukaan kampanjaan järjestämällä teemaan liittyvän tapahtuman, tekemällä omannäköistäsi some-viestintää tai toteuttamalla jonkin pienimuotoisen mielenterveyttä edistävän teon omassa tai opiskeluyhteisön arjessa. Kampanja on tarkoitettu kaikille korkeakouluissa ja toisella asteella opiskeleville, heidän parissaan toimiville ammattilaisille sekä muille aihepiiristä kiinnostuneille. Kampanja on siis aivan kaikille!

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjasivut löydät täältä. Kevään edetessä sivuille päivittyy kampanjan materiaalipankki, jota voit hyödyntää haluamallasi tavalla.

Uutta Nyytissä

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke jatkaa työtä ympäristötunteiden äärellä 2023–2025

Helmikuussa starttaavassa Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeessa vahvistetaan ympäristötunteiden kohtaamista ja tunnetaitoja erityisesti korkeakouluissa!

Tarjolla koulutuksia, työpajoja, ryhmiä ja omatoimisesti käytettäviä materiaaleja. Seuraa ympäristöahdistus.fi -sivuja (linkki avautuu uuteen ikkunaan) ja ole yhteydessä hanketiimiin – rakennetaan yhdessä kestävää tulevaisuutta ja vahvistetaan yhteisöllisyyttä tässä monien kriisien ajassa!

Joko tutustuit? Jos et, niin käy ihmeessä tutustumassa.

Uutta materiaalia: Case-kuvaus myötätuntomentoroinnin juurruttamisesta korkeakoulukentälle

Nyyti ry:n koordinoimassa Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeessa (2019-2022) (linkki avautuu uuteen ikkunaan) kehitettiin koulutus- ja vertaistoimintamalleja myötätuntoisemman toimintakulttuurin edistämiseksi korkeakouluissa. Erityisesti hankkeessa kehitettyä opiskelijoille suunnattua toimintamallia, myötätuntomentorointia, on lähdetty aktiivisesti juurruttamaan ja levittämään korkeakouluihin kautta Suomen, hyvin tuloksin.

Hankkeen päätteeksi laadittiin case-kuvaus siitä, millä tavoin myötätuntomentoroinnin toimintamallia on hankkeen kuluessa juurrutettu suomalaiseen korkeakoulukenttään sekä vakiinnutettu osaksi Nyyti ry:n pysyvää toimintaa. Jos olet kiinnostunut hankkeissa kehitettyjen hyvien käytäntöjen juurruttamisesta pysyviksi toimintamalleiksi, tutustu juurruttamisen case-kuvaukseen täällä (pdf, linkki avautuu uuteen ikkunaan)!

**

Tämän ja vanhemmat uutiskirjeet voit lukea myös Nyytin verkkosivuilla kohdassa Uutiskirje - Nyyti vinkkaa. Sivulta voit myös tilata uutiskirjeen omaan sähköpostiisi.

Mitä mieltä olit jutusta?