Lainattavan laboratoriosalkun ja Globaalit sankarit -lautapelin esittely 20.2. (Vaasan kaupunginkirjasto) ja 26.3. (Seinäjoen kaupunginkirjasto)

Laboratoriosalkku, jonka edessä astioissa värikkäitä sokeriliuoksia sekä pelilauta nappuloineen ja kysymyskortteineen
Lainaa laboratoriosalkku tai Globaalit sankarit -lautapeli varhaiskasvatuksen tai alakoulun ryhmällesi kirjastokortilla! Esittelemme LUMA-keskus Pohjanmaan lainattavaa laboratoriosalkkua ja Globaalit sankarit -lautapeliä Vaasan pääkirjastossa tiistaina 20.2. ja Seinäjoen pääkirjasto Apilassa tiistaina 26.3. Katso alta lisätiedot ja tule paikan päälle tutustumaan helppoihin tapoihin tuoda ripaus tutkimuksellisuutta, globaalia maailmankuvaa ja kestävää kehitystä ryhmällesi! Päiväkotien ja koulujen lisäksi laboratoriosalkku ja lautapeli sopivat hyvin myös esimerkiksi vapaa-ajan kerhoihin.

Esittelyt

  • tiistaina 20.2. klo 15:30-16 Vaasan pääkirjasto (Kirjastonkatu 13, Vaasa), tapahtumatila Venny
  • tiistaina 26.3. klo 15:30-16 Seinäjoen pääkirjasto Apila (Alvar Aallon katu 14, Seinäjoki), Jaaksi-sali

Lainattava laboratoriosalkku 1.–3. luokkalaisille, esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen

LUMA-keskus Pohjanmaan erityisesti 1.-3. luokkien opetukseen suunnatut laboratoriosalkut ovat varattavissa ja lainattavissa Vaasan kaupunginkirjaston ja Seinäjoen kaupunginkirjaston kautta.  Laboratoriosalkut sopivat mainiosti myös varhaiskasvatukseen sekä esiopetukseen ohjeita soveltaen. Yhdessä salkussa on välineet 12 lapselle ja ohjeet kolmeen hauskaan tiedekokeeseen: pipetointia kolikolle, sokerisateenkaaret ja happo-emäs-reaktio (tulivuori). Tarvitset lisäksi vain muutamia elintarvikkeita. 

Salkun tiedekokeita tehdessä pipetit ja koeputket tulevat tutuksi, kun tutkitaan yhdessä muun muassa pintajännitystä ja tiheyttä. Samalla harjoitellaan rauhallista työskentelyä, mittaamista ja havainnointia. 

Laboratorieportföljen innehåller instruktioner för pipettering på mynt, sockerregnbåge och syra-basreaktion också på svenska!


Globaalit sankarit -lautapeli 3.–6. luokkalaisille

Globaalit sankarit on alakoulun luokille 3.-6. soveltuva kestävää kehitystä ja globaalia maailmankuvaa tukeva lautapeli. Monipuolista lautapeliä pelataan yhdessä koko luokan kanssa, ja se kehittää yhteistyötä ja sosiaalisia taitoja. Pelin teemoina ovat kestävä kehitys, energia, luonto ja kulttuuri. Pelissä ratkaistaan erilaisia tehtäviä neljässä tutkimusryhmässä. Tehtävissä tarvitaan pohtimista, selittämistä, piirtämistä, askartelua ja liikkumista. Globaalit sankarit -lautapelin fyysinen versio pelilautoineen, nappuloineen ja palapeleineen on tulossa lainattavaksi Vaasan pääkirjastoon ja Seinäjoen pääkirjastoon. Peliä voivat lainata opettajat luokassa pelattavaksi tai kuka hyvänsä pienemmälläkin porukalla pelaamiseen. 

Lautapeli on kehitetty Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaassa Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston rahoittamassa hankkeessa.
 

Yhteistyössä: Vaasan kaupunginkirjasto ja Seinäjoen kaupunginkirjasto
 

Mitä mieltä olit jutusta?