Kompleksisuusteorian avulla ymmärrystä haastaviin ongelmiin

Uutisen oletuskuva
Kansainvälisesti erittäin arvostettu kompleksisuustieteilijä ja organisaatiotutkija professori Eve Mitleton-Kelly London School of Economicsista kertoi Hallinnon Tutkimuksen Päivien pääpuheenvuorossa torstaina muun muassa miten päätösten tekijät voivat hyödyntää kompleksisuusajattelua.
(kuva: flickrcc)

- On huomattu, että perinteiset ja lineaariset menetelmät eivät enää kykene ratkaisemaan monitahoisia ongelmia. Poliittiset päättäjät ovat alkaneet ymmärtää, että tarvitaan laajempaa ja kokonaisvaltaisempaa ajattelua ongelmien ratkaisuun tai ainakin uudenlaista näkemystä. Kompleksisuusteoria auttaa löytämään uusia ajattelumalleja, kaiken voi aina tehdä toisellakin tavalla, Mitleton-Kelly (kuvassa) kertoo.

Kompleksiset systeemit luovat usein jotain uutta, koska ne ovat epälineaariasia ja ennustamattomia. Kompleksisuus toiminnassa johtuu vuorovaikutuksesta ja sen vuoksi kompleksisuusteoria keskittyy toimijoiden välisiin suhteisiin.

Toisaalta yhteiskunta ei välttämättä ole sen monimutkaisempi tai kompleksisempi kuin ennenkään.

 

Mitleton-Kelly_p.jpg

- Koska kiinnitämme asiaan huomiota, saatamme vain luulla näin, Mitleton-Kelly arvioi.

Kompleksisuusteoria ei ratkaise ongelmia vaan se antaa mahdollisuuden tarkastella ja ymmärtää jopa maailmanlaajuisia ongelmia tehokkaammin ja syvällisemmin. Tulevaisuuden ongelmia, kuten ilmastonmuutosta ja pandemioita, voidaan ennakoida.

Vuoden 2014 Hallinnon Tutkimuksen Päivillä 26.-28.11.2014 korostui jatkuvassa muutoksessa olevan ja monimuotoistuvan julkishallinnon tematiikka. Vuosittainen järjestetty konferenssi keräsi yhteen reilut 150 tutkijaa ympäri Suomen.

Mitä mieltä olit jutusta?