Ei ainakaan Vaasaan

Soundcloud
Meri, huvilakauden päättäjäiset Tropiclandia ja lapsuuden reissu Wasalandiaan on ehkä juttuja, mitkä tulevat ensimmäisenä Vaasasta mieleen. Ja jotkut sitten kysyvät, että missä se Vaasa edes sijaitsee. Ajatellaan, että sieltä on pitkä matka kaikkialle, kaupunki on pieni ja siellä moni puhuu ruotsia. Podcast-jaksossa on vieraana Vilja, joka opintojen alussa aprikoi Vaasan suhteen. Pieni kaupunki kaukana kotoa mietitytti, mutta uteliaisuus otti voiton ja nykyään Vilja Vaasan yliopistossa sähkö- ja energiatekniikkaa toista vuotta.

Vilja on kotoisin Vantaalta. Vaasa ei ollut hänen ensimmäinen opiskelupaikkavaihtoehtonsa, mutta kiinnostavan alan löytyessä hän päätti laittaa Vaasan kuudenneksi vaihtoehdokseen.

- Nähdessäni tiedon, että olen päässyt Vaasaan, niin aloin itkemään. Eikä se ollut mitään onnen itkua vaan itkin kauhusta.

Vilja oli halunnut täyttää hakulomakkeen kaikki kohdat, muttei ajatellut Vaasan tärppäävän. Ajatus opiskelupaikasta siellä ei tuntunut houkuttelevalta.

- Ensinnäkin luulin, että Vaasa on Porin vieressä.

Vilja kuitenkin otti paikan vastaan, eikä ole katunut.

Ensikosketus Vaasaan oli tuulinen

- Tulimme isän kanssa tuomaan muuttokuormaa ja olimme molemmat ihan pihalla, en ollut koskaan käynyt Vaasassa. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, miten paljon kaupungissa tuulee.

Vaasa on tunnettu tuulestaan. Kampukselta keskustaan kulkevaa siltaa nimitetäänkin leikkisästi Siperiasimulaattoriksi.

Viljan mielestä Vaasa on sopivan kokoinen kaupunki, kaikki on lähellä. Hän ei omista autoa, vaan välimatkat taittuvat kävellen tai pyörällä.

- Isommissa kaupungeissa opiskelevilla kavereilla on ihan järkyttävä matka yliopistolle. Mullahan on vaan vähän päälle kilometri ja kaikki on tosi lähellä.

Vantaalla asuessa viiden kilometrin matka tuntui lyhyeltä, mutta nykyään se tuntuu pitkältä. Harvaan paikkaan Vaasassa edes on niin pitkä matka.

Asuminen Vaasassa on edullista

Vilja asuu solussa kaverinsa kanssa. Aluksi hän muutti Vaasaan neljän hengen soluun, jossa kukaan ei tuntenut toisiaan. Mutta he ystävystyivät pian.

- Totta kai aluksi solussa asuminen epäilytti, mutta olen tykännyt siitä.

VOASin eli Vaasan opiskelija-asuntosäätiön soluissa Viljalla on ollut oma huone ja oma kylpyhuone. Yhteiset tilat ovat suuret. Opintotuki kattaa 80 prosenttia asumiskustannuksista. Vuokra solussa on noin 340 euroa ja erikseen vielä vesi, sähkö ja netti.

Silloin tällöin Vilja on käynyt töissä opintojen ohessa, mutta nyt hän käy vain kesätöissä.

Vaasassa on helppo tutustua uusiin ystäviin

Vaikka Vilja on aloittanut opintonsa koronatilanteen ollessa pahimmillaan, niin hänellä on silti laaja ystäväpiiri. Siitä kertoo jo sekin, että Vilja on toistamiseen jäänyt viettämään myös kesää Vaasaan.

- Kesä Vaasassa on ollut yksi elämäni parhaista kesistä.

Vaasassa kesää viettävillä opiskelijoilla on oma Whatsapp-ryhmänsä, johon kuuluu opiskelijoita eri korkeakouluista ja eri aloilta. Ryhmässä suunnitellaan yhteisiä padel-pelihetkiä, uintireissuja tai kohtaamisia Hovioikeuden eli Hoviskan rannassa.

- Vaasassa pääsee sellaiseen opiskelijakuplaan, kun meitä on täällä niin paljon. Eikö se sanontakin ole, että joka viides vastaantulija Vaasassa on opiskelija.

Monet miettivät uudelle opiskelupaikkakunnalle muuttaessaan, että saako sieltä kavereita. Viljalla on kokemusta ja vastaus valmiina.

- Vaasassa saa kavereita helposti ja etenkin siksi, että monet ovat tulleet muualta eli ovat samassa tilanteessa. Välillä myös huomaan, että joku koulusta tuttu ihminen asuukin itseasiassa ihan naapurissa.

Kevät- ja syyslukukaudella opintojen pyöriessä ainejärjestöt ja ylioppilaskunta järjestävät opiskelijoille tapahtumia ja ajanvietettä. Vilja on käynyt esimerkiksi sählyvuoroilla, kuntosalilla ja tietenkin opiskelijatapahtumissa.

Mutta pääsee Vaasasta välillä poiskin. Vilja käy Vantaalla noin kerran kuussa. Reilu kolme tuntia kestävä junamatka on suora yhteys ja se menee hetkessä koulutehtäviä tehden.

Image
Vilja nauttii kesän vietosta Vaasassa ja kuvaileekin Vaasan opiskelijoiden yhteisöllisyyttä "opiskelijakuplaksi". Hän voisi hyvin kuvitella jäävänsä paikkakunnalle vielä opintojen jälkeenkin.

Ruotsin kieli ei kuulu opiskelijan arjessa

Ennen opintojen alkua ja muuttoa Vaasaan Vilja latasi puhelimeensa kielisovelluspelin oppiakseen paremmin ruotsia.

- Pelasin sitä ihan paineissa, kun ajattelin, että täällä puhutaan ruotsia. Sitten ymmärsin, että ympärillä kaikki puhuukin suomea ja koulukin on sillä kielellä. Totta kai kuulen ruotsia, mutta ei se sinänsä omaan arkeeni kuulu.

Ollessani Vantaalla kaupassa töissä ihmiset saattoivat suuttua, jos en osannut palvella ruotsiksi. Vaasassa taas kukaan ei suuttunut, vaikka oikeita sanoja ei ihan heti löytyisikään. Tilanteesta on selvitty suomenkielellä tai englannilla.

- Äiti tosin on sanonut, että voisin etsiä täältä suomenruotsalaisen purjehtijapoikaystävän. Toistaiseksi en ole vielä löytänyt sellaista.

Se, mitä Viljan on välillä ollut vaikea työpaikalla ymmärtää, on ollut Etelä-Pohjanmaan murre.

 - Olen myös vähän jännittänyt, että koska alan itsekin puhua sillä tavalla. Mutta toistaiseksi se puhetapa ei ole vielä tarttunut. Oikeastaan Vaasaan tullessani kämppikset kaipasivat Vilja-suomi sanakirjaa, kun he eivät ymmärtäneet kaikkia käyttämiäni sanoja. Esimerkiksi AK ja LIT.

Opiskeluiden jälkeen Vaasaan?

Tänä kesänä Vilja on kesätöissä Wärtsilässä kokoonpanossa.

- Vaasassa tekniikan alan opiskelijat saavat nopeasti oman alan töitä. Tai en ole ainakaan kuullut, että muissa yliopistoissa olisi näin hyvä tilanne. Vaasassa minua houkuttikin itseasiassa se, että kuulin tämän olevan Suomen energiapääkaupunki.

Vilja voisi hyvin kuvitella jäävänsä Vaasaan vielä opintojen jälkeen.

- Itseasiassa en haluaisi edes muuttaa takaisin pääkaupunkiseudulle.

Tietolaatikko

Univaasapod-podcast

Vaasan yliopiston Univaasapodissa jutellaan yliopistoon hakemisesta, siellä opiskelusta ja kaikesta opiskelijaelämään liittyvästä.

Opiskelijoita jututtaa markkinointiasiantuntija Tiia Alkkiomäki.
Tervetuloa kuuntelemaan!

Univaasa-podcastia voit kuunnella:

Mitä mieltä olit jutusta?