Päivitetty 24.8.2021 | 18:08

Minä & tiede -yleisöluento

Aika
To 25.4.2013 | 18:00 - 19:00

Kaikille avoimet, maksuttomat yleisöluennot ovat keskustelevia tapahtumia kahvikupposen äärellä keskellä kaupunkia, Pohjalaisen Monitorilla. Niissä käsitellään ajankohtaisia aiheita kansantajuisesti, ja asiaa taustoitetaan lehtijutulla samalla viikolla.

torstaina 25.4. klo 18
Professori Pirkko Vartiainen & tutkijatohtori Harri Raisio: " Hitausliikkeiden uusi trendi – demokratia, joka ammentaa kansalaisten viisaudesta"

Ns. hidasdemokratia haastaa demokratian, jossa tavoitteena on nopea ja teknokraattinen päätöksenteko, jossa kansalaisia ei juuri kuunnella tai kuulla. Siinä missä hitausliikkeet (esim. slow food -ilmiö tai cittaslow-elämäntyyli) ovat lisänneet ymmärrystä lähiruuan tuottamisen tai rauhaisan elämänmuodon kunnioittamisen merkityksestä, on hitaan demokratian ihanteena palauttaa päätöksenteko takaisin paikallisyhteisöihin. Se muistuttaa ihmisiä toimivan ja voimaannuttavan lähidemokratian merkityksestä. Hitautta ei tule kuitenkaan tulkita päätöksenteon lisääntyneeksi hitaudeksi vaan pidemminkin päätöksenteon lisääntyneeksi viisaudeksi. Ajatuksena on, että hitaan demokratian myötä syntyneet päätökset tulevat olemaan kestävämmällä pohjalla, ts. tavoitteena on sosiaalisesti kestävä kehitys.